Witam serdecznie
Propozycja na smaczną kapustę kiszoną
zasmażaną do obiadu . Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego
dania z mięsem lub innych potraw .
Będziemy potrzebować :
500 g kapusty kiszonej
40 g masła
1 cebula (około 50 g)
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka kminku
szczyptę cukru
sól do smaku
woda
Link do filmu z przygotowania : Zasmażana kapusta kiszona
Przygotowanie :
- Kapustę kiszoną przekładam do garnka bez soku (kapusty nie płuczę).
- Kapustę zalewam wodą tak żeby była przykryta, dodaję cukier i kminek. Garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 40 minut do miękkości kapusty. Gdyby woda wyparowała pod czas gotowania to dolewam.
- W międzyczasie cebulę kroję w drobną kostkę.
- Pokrojoną cebulę smażę na połowie masła tak żeby się zrumieniła . Usmażoną cebulę dodaję do kapusty gdy kapusta jest miękka. Mieszam i nadal gotuję.
- Po dodaniu cebuli przygotuję zasmażkę.
- Na patelni rozgrzewam pozostałe masło, gdy się roztopi dodaję mąkę i zasmażam na złoty kolor .
- Gotową zasmażkę rozprowadzam na patelni z niewielką ilością wody (około 150 ml ) - wlewam wodę i dokładnie mieszam.
- Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do kapusty , dokładnie mieszam i zagotowuję . Zakręcam gaz zasmażana kapusta jest gotowa.
Zasmażana kapusta kiszona jest gotowa
można podawać .Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Muszę wypróbować i dopiero z komentuję
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Znam ten przepis,mój ojciec robił na obiad kaszankę z cebulką ziemniaki i zasmażaną kapustę palce lizać
OdpowiedzUsuńPolecam dodać jeszcze ząbek czosnku, wtedy smak kapusty jest jeszcze lepszy 😉
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam jest super. Ja dodaje do takiej porcji 2 łyżki kopru i spróbjcie dodać łyżeczke cynamonu jest wyśmienite. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCynamonu jeszcze nie dodawałam do kapusty zasmażanej, trzeba będzie spróbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy nie płucząc kapusty nie jest ona za kwaśna?
OdpowiedzUsuńLubie taką kwaśniejszą, zawsze można wypłukać jeżeli jest za kwaśna, ale to kwestia gustu
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
150ml to niewielka ilość?nie chodzi tu przypadkiem o 15ml?
OdpowiedzUsuń15 ml to jedynie łyżka wody, trzeba dodać około 1/2 szklanki wody aby zasmażkę rozprowadzić.
UsuńSuper . Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńZ tego przepisu robię już 6raz jest przepyszna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kapusta smakuje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz 💖
UsuńJutro bede robil z Pani przepisu..zobaczymy co uda sie mi stworzyc..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że kapusta smakowała. Pozdrawiam serdecznie
UsuńUwielbiam tą kapustę do polskiego obiadku, pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię tą kapustę z pani przepisu. Wszystko robię tak jak w przepisie zobaczymy czy wyjdzie pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udała i smakowała. Pozdrawiam serdecznie 😘💖
UsuńBede robiła jutro do żeberek :) na pewno będzie pyszne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie pozdrawiam 😘 i mam nadzieję, że kapusta smakowała.
UsuńKapusta wyszła wyśmienita, a kminek naprawdę świetnie podkreśla jej smak. Powiem szczerze, że nie jestem zaskoczona, każdy możliwy przepis Babci Ewy wychodzi idealnie. Pozdrawiam serdecznie. 🥰
OdpowiedzUsuń