Co prawda do tzw. „przednówka” zostało jeszcze trochę czasu, ale i tak trudno kupić ziemniaki dobrej jakości. Z powodu dużych opadów deszczu w ubiegłym sezonie , trudno się przechowują. Czasem udaje się mi się kupić w supermarkecie ziemniaki do pieczenia lub sałatkowe pakowane w siatki. Są one niestety dość drogie. Trzeba się zatem posiłkować kaszą, która przecież dawniej była, podstawą wyżywienia w naszym kraju, zanim to hetman Sobieski sprowadził ziemniaki do Polski. Będzie to dodatkowo z korzyścią dla naszego zdrowia, bo wiadomo nie od dziś , że każdy dietetyk cieszy się widząc ją na naszym stole.
Kasze są wysokokaloryczne dzięki dużej zawartość skrobi (ok.75% ), a ponadto zawierają witaminy z grupy B, wapń i żelazo. Doskonale się komponują z sosami. Dziś proponuję jako dodatek do nich klopsiki w sosie grzybowym. Klopsiki są dodatkowo wzbogacone błonnikiem i witaminami za sprawą dodanych do nich otrąb i zarodków pszennych. Gotowane w sosie są soczyste i aromatyczne."
Klopsiki wieprzowe w sosie grzybowym-przepisy
Składniki na ok. 15 szt. :
- 400g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
Sos grzybowy*:
- 2 dag suszonych podgrzybków
- 3 szklanki wody
- 30g masła klarowanego( 1,5 łyżki)
- 30g mąki ( 1,5 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
Przygotować sos:
Grzyby umyć w ciepłej wodzie i namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Gdy będą miękkie ( ja gotuję 1,5 godziny) odcedzić. Wywar zachować. Pokroić grzyby w drobną kosteczkę.
Roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem - około 1,5 szklanki. Dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty, dolać jeszcze nieco wywaru z grzybów.
Do mielonego mięsa dodć otrębyi zarodki pszenne, jajko i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. Włożyć do gorącego sosu grzybowego i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Często mieszać delikatnie, żeby się nie przykleiły do dna.
Gotowe klopsiki ułożyć na talerzu i polać sosem.
*) Jeśli idzie o sos grzybowy to ja zazwyczaj gotuję jednorazowo około
15 dag grzybów. Ugotowane kroję w drobną kosteczkę. Przekładam do
niewielkich plastikowych pojemników ( można w tym celu wykorzystać
niepotrzebne pojemniki po różnych produktach spożywczych, najlepiej z
pokrywkami) i zalewam wywarem z gotowania. Tak przygotowaną bazę
zamrażam i wykorzystuję w miarę potrzeby.
> Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglana i warzywami
> Potrawka z wieprzowiny, ziemniaków i ciecierzycy
> Żeberka w słodkiej marynacie z warzywami
> Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem naciowym
> Gulasz wieprzowy z kurkami
> Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz