Składniki:
½ szklanki pęczaku
40 dag pieczarek
20 dag włoszczyzny
1 cebula biała
2 łyżki tłuszczu
1 łyżka maki
sól do smaku
pieprz do smaku
liść laurowy
1 ½ litra wody
natka pietruszki
Wykonanie:
Pęczak namoczyć po czym ugotować w osolonej wodzie – odstawić. Włoszczyznę opłukać i ugotować z przyprawami, następie włoszczyznę wyjąć, ostudzić i pokroić. Pieczarki również pokroić z cebulą i usmażyć z 1 łyżką tłuszczu . Warzywa połączyć z pieczarkami i włożyć do wywaru, a z mąki i pozostałego tłuszczu zrobić zasmażkę i połączyć z zupą. Zagotować, doprawić do smaku, wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Zupę podawać z pęczakiem.
Ciekawy pomysł z dodaniem pęczaka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl