
Składniki:
3 banany,
30 dag truskawek,
1 galaretka truskawkowa,
2 szklanki mąki pszennej,
½ kostki masła lub margaryny,
3 łyżki
8 śmietany,
½ szklanki cukru pudru,
2 żółtka,
1 białko jaja,
1 cukier waniliowy.
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać żółtka, masło, śmietanę i cukry. Zagęścić ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy dno formy, wyciągając brzegi.

Nakłuć widelcem i posmarować białkiem. Upiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Galaretkę rozpuścić w szklance zagotowanej, gorącej wody i schłodzić. Pokroić banany i truskawki i wyłożyć na wystudzonym placku. Galaretką prawie tężejącą zalać tratę z owocami i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz