Kochacie czekoladę i śliwki? A śliwki w czekoladzie? Co powiecie
na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla
mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku.
Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z
pracy i nie żałuję. Polecam.
- 2,5 kg śliwek węgierek
- 700 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 g kakao gorzkiego
- 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
Śliwki umyć, wypestkować. Na patelnie lub do garnka z grubym
dnem dać śliwki, zasypać cukrem i smażyć na średnim ogniu mieszając, co jakiś czas
ok 2h aż masa zrobi się gęsta a woda odparuje. Można zmiksować, ale ja
zostawiłam je takie bez miksowania, z kawałkami śliwek i skorki. Następnego dnia
ponownie smażyć ok godziny, na koniec dodać kakao i czekoladę, dokładnie
wymieszać, smażyć razem 20 minut.
W
tym czasie słoiki wyparzyć w piekarniku nagrzanym do 140 st przez 30 minut. Do gorących
słoików nakładać gorącą masę, zakręcać i odwracać słoiki do góry dnem, przykryć do ostygnięcia.
Z
takiej ilości wyszło mi 7 małych słoiczków.
FANTASTICO :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekośliwkę. Mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńoj tak zakochałam sie w nich.
UsuńOj uwielbiam<3 raz zrobiłam ale do zimy nie dotrwały ;)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze moje przetrwają.
Usuńuwielbiam czekoladowe powidła :)
OdpowiedzUsuńto tak jak my :)
Usuń