Wędzone serki

plasterki bezowego sera na drewnianej desce
Wędzone serki
 

Wędzone serki w elektrycznej wędzarni

Rozpoczynamy przygodę z nowym gadżetem, czyli elektryczną wędzarnią. Wiem, że zdania na jej temat są podzielone. Tradycjonaliści uważają, że taka elektryczna wędzarnia, to nie prawdziwa wędzarnia, a ci, którzy lubią nowinki techniczne są nią zachwyceni.

Kilka lat temu mieliśmy przygodę z wędzeniem, ale niestety nie udało się nam zaprzyjaźnić z tradycyjną wędzarnią. Bardzo lubimy domowe wyroby, więc teraz podjęliśmy druga próbę, tym razem z tą elektryczną. Po pierwszym wędzeniu mogę już powiedzieć, że na pewno się polubimy.  Wędzenie w takiej na pół zautomatyzowanej wędzarni, to prawdziwa przyjemność, a smak przygotowanych w niej produktów nie odbiega nic a nic od tego z tradycyjnej wędzarni.


 Najlepszy przepis na wędzone serki

Zrobiliśmy parę testów i przepis, który podajemy Ci poniżej uważamy za najlepszy. Serki nie są zbyt słone, ale jeśli lubisz bardziej słone wędzonki, to możesz dać 80 g soli. Ważna jest też temperatura wędzenia, według nas te 40 stopni Celsjusza to idealna temperatura, która nie wysusza produktu. W wyższej temperaturze serki mogą się delikatnie rozpuścić.

Pamiętaj też o podstawowej zasadzie przy wędzeniu: wszystkie produkty, które będziemy wędzić muszą być całkowicie  suche. W przeciwnym wypadku, na wilgotnych serach, mięsach czy rybach, będzie się osadzał dym, który powoduje, że produkty będą gorzkie i przy okazji będą miały ciemniejszy kolor. Z elektryczną wędzarnią suszenie jest bardzo proste, wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i włączyć wentylator.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


wędzony biały ser w plastrach


Wędzone serki

Czas przygotowania: 5 godzin + czas oczekiwania
Składniki:
  • 4 serki typu włoskiego
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 70 g soli kamiennej niejodowanej


Wykonanie

  • Wodę wlej do sporej miski, wsyp sól i dokładnie wymieszaj. Sól powinna się całkowicie rozpuścić.
  • Do solanki włóż serki, powinny był nią całkowicie zakryte. W razie potrzeby dociśnij je talerzykiem.
  • Miskę przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie wymyj serki z solanki.
  • Osusz je ręcznikiem  papierowym.
  • Każdy serek zawiń w kwadratowy kawałek gazy. Mocno zawiąż i zrób pętelkę.
  • Wędzarnię nagrzej do 40 stopni Celsjusza.
  • Otwórz wlot i wykot powietrza, włącz wentylator.
  • Zawieś w środku serki, nie mogą się ze sobą stykać.
  • Ustaw temperaturę suszenia na 35 stopni Celsjusza.
  • Susz serki, aż będą suche w dotyku, nie mogą być wilgotne. Wyłącz wentylator. U mnie suszenie trwało około 60 minut.
  • Wsyp zrębki do pojemnika, podpal je. Uruchom generator dymu, zamknij wlot powietrza.
  • Ustaw temperaturę wędzenia na 40 stopni Celsjusza.
  • Serki będą się wędziły przez 3 godziny.


Wędzone serki w elektrycznej wędzarni

Komentarze