![]() |
Wędzone serki |
Wędzone serki w elektrycznej wędzarni
Rozpoczynamy przygodę z nowym gadżetem, czyli elektryczną wędzarnią. Wiem, że zdania na jej temat są podzielone. Tradycjonaliści uważają, że taka elektryczna wędzarnia, to nie prawdziwa wędzarnia, a ci, którzy lubią nowinki techniczne są nią zachwyceni.
Kilka lat temu mieliśmy przygodę z wędzeniem, ale niestety nie udało się nam zaprzyjaźnić z tradycyjną wędzarnią. Bardzo lubimy domowe wyroby, więc teraz podjęliśmy druga próbę, tym razem z tą elektryczną. Po pierwszym wędzeniu mogę już powiedzieć, że na pewno się polubimy. Wędzenie w takiej na pół zautomatyzowanej wędzarni, to prawdziwa przyjemność, a smak przygotowanych w niej produktów nie odbiega nic a nic od tego z tradycyjnej wędzarni.
Najlepszy przepis na wędzone serki
Zrobiliśmy parę testów i przepis, który podajemy Ci poniżej uważamy za najlepszy. Serki nie są zbyt słone, ale jeśli lubisz bardziej słone wędzonki, to możesz dać 80 g soli. Ważna jest też temperatura wędzenia, według nas te 40 stopni Celsjusza to idealna temperatura, która nie wysusza produktu. W wyższej temperaturze serki mogą się delikatnie rozpuścić.
Pamiętaj też o podstawowej zasadzie przy wędzeniu: wszystkie produkty, które będziemy wędzić muszą być całkowicie suche. W przeciwnym wypadku, na wilgotnych serach, mięsach czy rybach, będzie się osadzał dym, który powoduje, że produkty będą gorzkie i przy okazji będą miały ciemniejszy kolor. Z elektryczną wędzarnią suszenie jest bardzo proste, wystarczy ustawić odpowiednią temperaturę i włączyć wentylator.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Wędzone serki
- 4 serki typu włoskiego
- 1 litr przegotowanej wody
- 70 g soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
- Wodę wlej do sporej miski, wsyp sól i dokładnie wymieszaj. Sól powinna się całkowicie rozpuścić.
- Do solanki włóż serki, powinny był nią całkowicie zakryte. W razie potrzeby dociśnij je talerzykiem.
- Miskę przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie wymyj serki z solanki.
- Osusz je ręcznikiem papierowym.
- Każdy serek zawiń w kwadratowy kawałek gazy. Mocno zawiąż i zrób pętelkę.
- Wędzarnię nagrzej do 40 stopni Celsjusza.
- Otwórz wlot i wykot powietrza, włącz wentylator.
- Zawieś w środku serki, nie mogą się ze sobą stykać.
- Ustaw temperaturę suszenia na 35 stopni Celsjusza.
- Susz serki, aż będą suche w dotyku, nie mogą być wilgotne. Wyłącz wentylator. U mnie suszenie trwało około 60 minut.
- Wsyp zrębki do pojemnika, podpal je. Uruchom generator dymu, zamknij wlot powietrza.
- Ustaw temperaturę wędzenia na 40 stopni Celsjusza.
- Serki będą się wędziły przez 3 godziny.
![]() |
Wędzone serki w elektrycznej wędzarni |
Komentarze
Prześlij komentarz