Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków drobiowych to zaskakująco pyszny pomysł na obiad. Przepis jest prosty, tradycyjnie polski, a do tego jeszcze bardzo tani w realizacji. Ten gulasz można podać na wiele sposobów.  

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania łącznie: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: do 2 kg gulaszu
W 100 g dania: Wartość energetyczna 90 kcal Białko 8 g Tłuszcze 4 g

Składniki [ więcej ]

  • żołądki drobiowe - dowolne 1 kg
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • cebula 270 g - 2 sztuki
  • marchew 230 g - 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • listek laurowy i ziele angielskie po 4 sztuki
  • mąka pszenna 15 g -1 łyżka
  • woda 300 ml
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz mielony pół płaskiej łyżeczki
  • śmietanka kremówka 30 % 100 ml
Ukryj zdjęcia

Gulasz z żołądków
Gulasz z żołądków, 1

Krok 1: Pokrój żołądki

Około kilogram żołądków drobiowych (kurczak, kaczka, czy indyk) oczyść i pokrój na kilka mniejszych kawałków, np. w szersze paski. 

Pokrój żołądki

Krok 2: Podsmaż cebulę

Do garnka w którym planujesz robić gulasz dodaj 2 łyżki oleju do smażenia. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obrane i posiekane grubiej cebule. Podsmażaj je w garnku, bez przykrywki, na niższej mocy palnika przez około 10 minut, do zeszklenia i tylko lekkiego zarumienienia. 

Podsmaż cebulę

Krok 3: Dodaj resztę składników i duś

Kolejno dodaj pokrojone żołądki, obrane pokrojone w grubsze plastry marchewki oraz obrane i pokrojone w kawałki cztery ząbki czosnku. Od razu dorzuć 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu. Wlej 300 ml wody. Całość wymieszaj, a garnek przykryj przykrywką. Gulasz doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by cały czas się gotował, jednak nie tak intensywnie. Gulasz z żołądków duś przez minimum 60-90 minut, do miękkości mięsa. 

Dodaj resztę składników i duś

Krok 4: Wymieszaj mąkę, śmietankę i bulion

Z garnka pobierz małą chochlą trochę bulionu i wlej go do małej miski. Do miski wlej też od razu 100 ml śmietanki kremówki (nie z lodówki) i wsyp łyżkę mąki pszennej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładki płyn. Mąka ma być całkowicie roztarta, bez grudek. 

Porada: Śmietankę kremówkę można zastąpić śmietanką do zup i sosów 18 %. 

Wymieszaj mąkę, śmietankę i bulion

Krok 5: Zabiel gulasz

Do miski z płynem ze śmietanką i mąką wlej jeszcze trochę wrzącego bulionu, a potem od razu całość przelej do garnka. Mieszając gulasz z żołądków podkręć nieco moc, by zaczął on ponownie się gotować. Po kilku minutach, gdy zacznie lekko gęstnieć można już zdjąć garnek z palnika. 

Sprawdź smak gulaszu (przy okazji wyczujesz, czy jest gotowy (nie powinno być czuć surowej mąki). Zdecyduj, czy chcesz dodać do niego np. nieco więcej soli lub pieprzu. 

Zabiel gulasz

Krok 6: Dokończ i podawaj

Gotowy gulasz z żołądków warto udekorować siekną natką pietruszki lub koperkiem. Gulasz z drobiowych żołądków podaję najczęściej z tłuczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną. Do tego jeszcze dobra surówka lub ogórki kiszone, a w sezonie ogórki małosolne. Można też zajadać go z kromką ulubionego pieczywa. To danie, które z powodzeniem przechowujemy w lodówce nawet przez kilka dni. 

Dokończ i podawaj

Gulasz z żołądków, 8

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (183 oceny) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Gulasz z żołądków

Nie dla każdego jest to dobrze znany smakowo fragment mięsa z kurczaka, kaczki, czy gęsi. A szkoda. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś/aś się, jakie danie może jednym aromatem przenieść każdego miłośnika gotowania do domowego ciepła i prawdziwego, nieco zapomnianego smaku.. Gulasz z żołądków drobiowych to prawdziwy kulinarny klejnot, który łączy w sobie prostotę, wyjątkowe walory smakowe i świetną wartość odżywczą, a na dodatek nie obciąża portfela. Gulasz z żołądków indyczych, czy innych drobiowych jest popularny nie tylko u nas, ale i w wielu kuchniach europejskich, gdzie ceni się go za delikatność oraz intensywny aromat. Gulasz z żołądków to danie, które często gościło na stołach naszych babć, a teraz wraca do łask w nowoczesnych kuchniach jako część trendu zero waste. Wykorzystanie żołądków to nie tylko sposób na pełne wykorzystanie drobiu, ale też na odkrycie bogactwa smaku, które potrafi zaskoczyć. Żołądki drobiowe są źródłem wysokiej jakości białka i nie zawierają zbyt wielu tłuszczów, co czyni gulasz zdrowym wyborem dla każdego, kto dba o dietę. Są także bogate w żelazo, co może wspierać twoje zdrowie, jeśli szukasz sposobów na uzupełnienie jego poziomu. Gulasz z żołądków drobiowych prawdziwie polski to danie można przyrządzać przez cały rok - wiosną i latem z młodymi warzywami, jesienią i zimą z korzenną nutą przypraw. Gulasz z żołądków drobiowych to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i portfela. Żołądki to jeden z najtańszych elementów drobiu, co sprawia, że możesz cieszyć się pełnowartościowym daniem bez nadwerężania budżetu. Ich konsystencja, po ugotowaniu, harmonijnie łączy się z klasycznymi przyprawami, takimi jak majeranek, liść laurowy czy ziele angielskie, tworząc głęboki, wyrafinowany smak. Super pyszne są też muszle faszerowane z domowym Ajvarem. Bardzo świąteczna i do zajadania na co dzień jest prosta szynka pieczona

Gulasz z żołądków drobiowych

Dla tych, którzy szukają czegoś innego, wersja wege gulaszu może zawierać mięso sojowe lub seitan jako zamiennik żołądków. Możesz również z łatwością dostosować przepis do diety bezglutenowej przez wybór odpowiednich przypraw i dodatków. Co istotne, gulasz ten możesz przechowywać w lodówce do 3 dni, a mrożony nawet miesiąc, co pozwala na przygotowanie większej ilości na zapas. To też bardzo prosty przepis na gulasz z żołądków drobiowych. Podawaj gulasz z żołądków podczas rodzinnych obiadów czy spotkań z przyjaciółmi. Świetnie komponuje się z kaszą gryczaną, ziemniakami czy nawet świeżym chlebem. Dla dodatkowego efektu smakowego, polecam posypać go świeżą natką pietruszki tuż przed podaniem. Jak mam więcej zieleniny, to daję tez koperek. Gotowanie gulaszu z żołądków drobiowych to nie tylko powrót do korzeni, ale także okazja do eksperymentowania i ulepszania tradycji. Zachęcam do wypróbowania i dzielenia się tym smakiem z bliskimi.