Gulasz z żołądków
Gulasz z żołądków drobiowych to zaskakująco pyszny pomysł na obiad. Przepis jest prosty, tradycyjnie polski, a do tego jeszcze bardzo tani w realizacji. Ten gulasz można podać na wiele sposobów.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania łącznie: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: do 2 kg gulaszu
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
90 kcal
Białko 8 g
Tłuszcze 4 g
Składniki [ więcej ]
- żołądki drobiowe - dowolne 1 kg
- olej do smażenia 2 łyżki
- cebula 270 g - 2 sztuki
- marchew 230 g - 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- listek laurowy i ziele angielskie po 4 sztuki
- mąka pszenna 15 g -1 łyżka
- woda 300 ml
- sól 1 płaska łyżeczka
- pieprz mielony pół płaskiej łyżeczki
- śmietanka kremówka 30 % 100 ml
Gulasz z żołądków

Około kilogram żołądków drobiowych (kurczak, kaczka, czy indyk) oczyść i pokrój na kilka mniejszych kawałków, np. w szersze paski.

Do garnka w którym planujesz robić gulasz dodaj 2 łyżki oleju do smażenia. Na nagrzany tłuszcz wyłóż obrane i posiekane grubiej cebule. Podsmażaj je w garnku, bez przykrywki, na niższej mocy palnika przez około 10 minut, do zeszklenia i tylko lekkiego zarumienienia.

Kolejno dodaj pokrojone żołądki, obrane pokrojone w grubsze plastry marchewki oraz obrane i pokrojone w kawałki cztery ząbki czosnku. Od razu dorzuć 4 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu. Wlej 300 ml wody. Całość wymieszaj, a garnek przykryj przykrywką. Gulasz doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by cały czas się gotował, jednak nie tak intensywnie. Gulasz z żołądków duś przez minimum 60-90 minut, do miękkości mięsa.

Z garnka pobierz małą chochlą trochę bulionu i wlej go do małej miski. Do miski wlej też od razu 100 ml śmietanki kremówki (nie z lodówki) i wsyp łyżkę mąki pszennej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na gładki płyn. Mąka ma być całkowicie roztarta, bez grudek.
Porada: Śmietankę kremówkę można zastąpić śmietanką do zup i sosów 18 %.

Do miski z płynem ze śmietanką i mąką wlej jeszcze trochę wrzącego bulionu, a potem od razu całość przelej do garnka. Mieszając gulasz z żołądków podkręć nieco moc, by zaczął on ponownie się gotować. Po kilku minutach, gdy zacznie lekko gęstnieć można już zdjąć garnek z palnika.
Sprawdź smak gulaszu (przy okazji wyczujesz, czy jest gotowy (nie powinno być czuć surowej mąki). Zdecyduj, czy chcesz dodać do niego np. nieco więcej soli lub pieprzu.

Gotowy gulasz z żołądków warto udekorować siekną natką pietruszki lub koperkiem. Gulasz z drobiowych żołądków podaję najczęściej z tłuczonymi ziemniakami, kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną. Do tego jeszcze dobra surówka lub ogórki kiszone, a w sezonie ogórki małosolne. Można też zajadać go z kromką ulubionego pieczywa. To danie, które z powodzeniem przechowujemy w lodówce nawet przez kilka dni.


Smacznego.