stycznia 13, 2015

Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami


Kiedy robię pizzę, każdy z domowników sam tworzy własną kompozycję smakową. Tu macie przykład na jaką pizzę miał ochotę mój syn. Najważniejsze, że mu smakowała. Próbowałam i ja i była smaczna :)


Składniki na 1 pizze o średnicy 31 cm:
  • 13 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanki mąki pszennej  typ 0 (użyłam tej ze sklepu Mantini)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:

Wykonanie:
Do miski wsypuję sól, następnie przesiewam mąkę, robię wgłębienie, do którego wsypuję cukier, kruszę drożdże i wlewam ciepłą wodę, jednocześnie mieszam w taki sposób, aby wymieszać drożdże i zagarniając przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm.

Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni przez około 20 minut.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger