Zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem bez wina i bez użycia bulionu, to jeden z prostszych i szybszych przepisów. Krem z cebuli wychodzi przepyszny, idealnie gładki.. świetny na każdą okazję.
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: około 1650 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
65 kcal
Węglowodany 8 g
- W tym cukry 2 g
Białko 1 g
Tłuszcze 3 g
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 800 g cebuli - około 5 średnich sztuk
- 750 ml wody lub lekkiego bulionu - 3 szklanki
- 30 g masła klarowanego lub delikatnej oliwy
- 400 g ziemniaków - około 3 średnie sztuki
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % - temp. pomieszczenia
- 20 g drobno startego sera cheddar lub parmezanu
- 3 ząbki czosnku - około 15 g - można pominąć
- 50 ml soku jabłkowego z dodatkiem łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki; szczypta gałki
- propozycja podania: prażona cebulka i natka pietruszki
Zupa cebulowa krem

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Dodaj około 30 gramów masła klarowanego. Możesz też użyć delikatnej oliwy z oliwek lub połączyć masło z oliwą. Poczekaj, aż masło się roztopi. Od razu wyłóż też obrane i pokrojone w piórka cebule. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i smaż cebulę bez przykrycia przez około 15 minut.
Co kilka minut mieszaj cebulę drewnianą łyżką. Gdy cebula jest już zeszklona i miękka, można do niej dodać trzy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość podsmażaj jeszcze dwie minuty.

Po tym czasie do garnka wlej trzy szklanki wody. Dodaj obrane i pokojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki; szczyptę gałki muszkatołowej. Garnek przykryj przykrywką. Zupę zagotuj, a następnie zmniejsz moc do takiej, by tylko lekko "mrugała". Gotują tak około 20 minut lub nieco dłużej, do miękkości ziemniaków.
Porada: Zamiast wody można też dać domowy bulion warzywny lub drobiowy (w wersji z mięsnej). Warto jednak zawrócić wówczas uwagę na smak użytego bulionu. Jeśli jest mocniej przyprawiony, to póki co zalecam dodać mniej przypraw i ewentualnie doprawić zupę po jej zmiksowaniu.

Kolejno dodaj także minimum 20 gramów drobno startego sera Cheddar lub Parmezan (może być też Pecorino Romano i Grana Padano). Od razu wlej również 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub śmietanki do zup i sosów 18 % oraz 50 ml soku jabłkowego z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Może być tez cydr. Zupę wymieszaj, doprowadź do wrzenia i wyłącz.
Porada: Jeśli jesteś wegetarianinem i chcesz dodać do zupy parmezan lub cheddar, poszukaj specyficznych produktów oznaczonych jako wegetariańskie lub dokładnie sprawdź skład produktu, aby upewnić się, czy do jego produkcji użyto podpuszczki mikrobiologicznej zamiast zwierzęcej. Istnieją także alternatywy seropodobne dla wegan, które naśladują smak i teksturę klasycznego parmezanu czy cheddara, ale są w pełni roślinne.

Zupę zmiksuj na gładki krem np. przy pomocy blendera ręcznego. Sprawdzić smak zupy i zdecyduj o tym, by dodać np. trochę więcej soli, albo soku z cytryny lub może odrobinę octu jabłkowego.
Zupa cebulowa krem bardzo dobrze smakuje podana z ciemnym pieczywem lub z grzankami. Na talerz polecam wyłożyć siekaną natkę pietruszki lub świeży tymianek oraz prażoną cebulkę albo pokruszone chipsy cebulowe.


Smacznego.