Zupa Minestrone
Aromatyczna i sycąca zupa włoska Minestrone to przepis, który trzeba poznać. Sprawdź jak wygląda moja ulubiona wersja tej niezwykłej, warzywnej zupy, którą podaję z makaronem.
- makaron można zamienić na ryż lub ziemniaki
- składniki można podmieniać w zależności od pory roku
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: około 2800 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
65 kcal
Składniki
- 400 g świeżych pomidorów lub puszka pomidorów krojonych
- 400 g fasoli białej z puszki - najlepiej Cannellini
- 1300 ml bulionu warzywnego- trochę ponad 5 szklanek
- 1 średnia cebula - około 150 g
- 2 średnie marchewki - około 200 g
- 2 łodygi selera naciowego - około 140 g
- kawałek świeżej kapusty włoskiej - około 100 g (można pominąć)
- garść szpinaku baby - około 30 g lub więcej (można pominąć)
- 140 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej - około 1 szklanka pokrojonej
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- 3 łyżki ulubionej oliwy - około 30 g
- przyprawy i zioła: 2 listki laurowe; po łyżeczce soli, oregano i tymianku; pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu; spora szczypta płatków chili
- 120 g suchego makaronu - około 240 g ugotowanego al dente
- do podania: tarty parmezan i natka pietruszki
Zupa Minestrone
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ugotowania zupy Minestrone polecam większy garnek o pojemności minimum 4 litrów.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 2800 ml zupy. Podczas liczenia kaloryczności zupy nie uwzględniłam dodatków takich jak parmezan oraz świeże zioła do podania. Zanim zaczniesz szykować Minestrone, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Minestrone przepis
Do garnka wlej trzy łyżki oliwy z oliwek. Ustaw średnią moc palnika. W garnku z nagrzaną oliwą umieść obrane i pokrojone w plasterki marchewki, obraną i dowolnie pokrojoną cebulę oraz dwa listki laurowe i pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu. Całość zamieszaj i smaż bez przykrycia przez około 5-8 minut.
Porada: Na tym etapie można też dołożyć obrane i pokrojone na kawałki: korzeń pietruszki, topinambur, korzeń selera, rzepę, pora, buraka (do wyboru lub kilka).

Po tym czasie do garnka dołóż również 400 gramów pokrojonych na kawałki świeżych pomidorów (najlepiej bez skórki) lub też puszkę (400 gramów) pomidorów z puszki (całe, krojone lub rozdrobnione). Dodaj też pokrojony drobniej kawałek kapusty włoskiej lub ewentualnie pekińskiej albo zwykłej białej oraz garść świeżych liści szpinaku (szpinak baby cały, zaś zwykły bez ogonków). Dołóż około 140 gramów zielonej lub żółtej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki (może być świeża lub rozmrożona). Koniecznie dorzuć też dwie pokrojone na małe kawałki pałki selera naciowego oraz cztery ząbki czosnku (pokrojone w plasterki lub starte na tarce). Wsyp przyprawy: po łyżeczce soli, oregano i tymianku oraz ewentualnie spora szczypta płatków chili (u mnie Gochugaru).
Wlej minimum pięć szklanek bulionu warzywnego lub w ostateczności nawet zwykłej wody. Całość zamieszaj i przykryj przykrywką. Zupę doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj moc palnika do takiej, by zupa Minestrone tylko lekko mrugała. Gotuj ją tak około 15 minut lub nieco dłużej, do miękkości warzyw.
Porada: Na tym etapie można też dołożyć pokrojoną na półplasterki cukinię, botwinkę, jarmuż, brukselki lub dynię (do wyboru lub kilka).

Gdy warzywa zmiękną, do garnka dodaj około 400 gramów odsączonej z zalewy fasolki białej z puszki (aby otrzymać odpowiednią ilość fasolki zużyłam niecałe dwie puszki o pojemności 400 gramów każda). Nic się nie stanie jeśli do garnka dodasz tylko jedną puszkę fasoli. Zupę wymieszaj i sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj do niej więcej soli lub pieprzu. Zdejmij zupę z palnika.
Porada: W ostateczności można też użyć dowolnej innej fasoli z puszki lub też samodzielnie ugotować wcześniej fasolę. Aby otrzymać około 400 gramów fasoli ugotowanej, potrzebujesz wówczas około 100-120 gramów suchej fasoli.

Minestrone podaję z drobnym makaronem (małe świderki, muszelki, kolanka itp.), który gotuję osobno al dente. Na podaną porcję zupy gotuję około 100-120 gramów suchego makaronu. Na ugotowanie podobnej ilości suchego makaronu potrzebujesz wlać do małego garnka nieco ponad jeden litr wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp pół łyżeczki soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente według zaleceń z opakowania. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.
Ugotowany makaron przełóż na durszlak w zlewie, a potem do miski lub bezpośrednio do garnka z zupą (jeśli całość będzie od razu podana do zjedzenia). Tym razem wyszło mi około 240 gramów ugotowanego makaronu.
Porada: Minestrone można też podać z ryżem lub nawet z ziemniakami. Ryż gotujesz osobno, zaś ziemniaki (pokrojone na małe kawałki) w zupie, razem z fasolką szparagową, selerem naciowym i resztą.

Zupę Minestrone nakładaj na talerze od razu po ugotowaniu. Do każdej porcji warto zetrzeć jeszcze odrobinę parmezanu i udekorować natką pietruszki.


Smacznego.