Sos cezara
Sos cezar to znany i lubiany sos na bazie majonezu, który jest jednym z najważniejszych składników sałatki cezara. Zapraszam po mój ulubiony przepis na ten sosik.
- gotowy w 10 minut
- najlepszy sos do sałatki cezar i nie tylko
- dużo porad oraz zamienników do składników
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 210 g sosu - na 6 sporych
W 10 g sosu:
Wartość energetyczna
57 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 7 łyżek dobrej jakości majonezu - około 160 g
- 1 płaska łyżka ostrej musztardy - około 15 g
- 1 spory ząbek czosnku - około 7 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli
- 4 łyżki drobno tartego parmezanu - około 35 g
- ewentualne dodatki: szczypta pieprzu oraz czerwony ocet winny
Sos cezara
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 210 gramów sosu do sałatki cezara. Przed szykowaniem sosu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
W składnikach znajduje się majonez sklepowy - u mnie Kielecki. Można jednak przygotować 160 gramów domowego majonezu. Zapraszam po mój przepis na majonez.

Sos do sałatki cezara
W jednym naczyniu umieść razem: 7 łyżek dobrej jakości majonezu, czyli około 160 gramów (może być też domowy majonez); płaską łyżkę ostrej musztardy, czyli około 15 gramów musztardy sarepskiej lud Dijon; obrany i przepuszczony przez praskę spory ząbek czosnku o wadze około 7 g; 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny; łyżkę sosu worcestershire oraz około 4 łyżki drobno tartego parmezanu, czyli około 35 gramów lub mniej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sos jest już gotowy, ale zalecam sprawdzić jego smak i dodać w razie potrzeby odrobinę czarnego lub białego pieprzu lub soli.
Porada: Sos worcestershire można zamienić na mały filecik anchois z sardeli. Należy go wówczas bardzo dokładnie zmiksować na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa (np. z czosnkiem). Połowę soku z cytryny warto zamienić na czerwony ocet winny.

Sos cezar w podanych przeze mnie proporcjach wystarcza na sześć dużych porcji sałatki cezara. Można go śmiało przechowywać w lodówce, w szklanym naczyniu z przykryciem przez 2-3 dni. Poniżej sałatka cezar z kurczakiem.

Sos cezara można wykorzystać nie tylko do sałatki cezar, ale i do innych sałatek. Rewelacyjnie sprawdza się z jajkami gotowanymi na twardo oraz z brokułami z wody.
Smacznego.