Sernik japoński
Sernik japoński to niezwykle delikatny i puszysty serniczek pieczony. Szykujemy go z niewielkiej ilości kremowego serka oraz dużej ilości jajek. Zapraszam po mój ulubiony przepis.
- sernik bez spodu
- lekki, puszysty i piankowy
- tylko kilka składników i dokładny opis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 55 minut
Liczba porcji: tortownica średnicy 20 cm
W 100 g sernika:
Wartość energetyczna
225 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 300 g serka kremowego typu Philadelphia
- 100 g drobnego cukru - niecałe pół szklanki
- 6 większych jajek
- 50 g masła - 1/4 kostki
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej - około 30 g
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej - około 20 g
Sernik japoński
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.
Jajka, masło, mleko i serek śmietankowy wyjmij wcześniej z lodówki. Wszystkie produkty powinny mieć podobną temperaturę pomieszczenia. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem sernika zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania tego deseru. Z podanej ilości składników otrzymałam sernik japoński o wadze około 825 gramów.
Serek do sernika po japońsku: Najlepszy będzie kremowy serek Philadelphia lub podobne serki śmietankowe naturalne o bardzo gładkiej konsystencji. Na etykietach serków szukaj oznaczeń: naturalny, kremowy, puszysty, śmietankowy, jogurtowy. Sernik japoński wyjdzie nawet z użyciem serka mascarpone.

Sernik japoński przepis
Bardzo dokładnie oddziel żółtka od białek. Białka przelej do osobnej miski.
W drugiej misce umieść razem bardzo miękkie lub roztopione i przestudzone masło (50 gramów); pół szklanki mleka (temperatura pomieszczenia lub lekko ciepłe); 300 gramów kremowego serka śmietankowego; sześć żółtek jajek; 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej, czyli około 30 gramów mąki, 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, czyli około 20 gramów mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko razem bardzo dokładnie zmiksuj na gładko najlepiej przy pomocy ręcznego blendera typu żyrafa.
Porada: Aby sernik japoński był jeszcze bardziej puszysty i wyrośnięty składniki połącz korzystając z kąpieli wodnej. Przygotuj wówczas szerszy garnek wypełniony do 1/3 wodą. Zagotuj wodę w garnku i utrzymuj ją wrzącą, ale nie mocno gotującą się. Nad garnkiem umieść szklaną lub metalową miskę z masłem, mlekiem i serkiem. Mieszaj składniki nad kąpielą wodną, aż połączą się w gładką masę. Nie pozwól się jej jednak zagotować. Gdy wszystko ładnie się połączy, odstaw miskę do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodaj wszystkie żółtka, 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej, czyli około 30 gramów mąki, 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, czyli około 20 gramów mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Poniżej zdjęcie gotowej masy (dość rzadkiej) z serkiem kremowym.

Pozostało już tylko ubicie na sztywno białek z cukrem. Białka umieść w szklanej lub metalowej misce. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij je ubijać. (Aby uzyskać lepszy efekt można też do białka dodać odrobinę kwaśnego winianu potasu, ale nie jest to konieczne). Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.
Powoli zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób dodaj całe 100 gramów cukru drobnego. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Ubite białko z cukrem zacznij dodawać porcjami do miski z rzadką masą z serkiem kremowym. Każdą porcję bezy delikatnie łącz z masą przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, aż połączysz ze sobą wszystkie składniki. Staraj się za długo nie mieszać masy, by zachowała maksymalną puszystość.
Porada: Najwięcej trudności przysparza dokładne wymieszanie bezy z rzadką masą, dlatego też polecam, by pierwszą porcję (1/4 ubitej bezy) mieszać z z rzadką masa trochę dłużej i dokładniej (nawet kosztem utraty puszystości). Dzięki temu każda kolejna porcja bezy będzie się już znacznie łatwiej i szybciej łączyła z masą.

Przygotuj sobie formę. Wybrałam tortownicę o średnicy 20 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki wytnij szersze, by wydłużyć w ten sposób wysokość rantów formy. Aby pergamin trzymał się wewnętrznych rantów formy polecam wysmarować je wcześniej odrobiną masła.
Porada: Jeśli planujesz piec sernik japoński w kąpieli wodnej, to formę wyłóż od zewnątrz dodatkowo paroma warstwami folii aluminiowej (by zabezpieczyć tortownicę przed dostaniem się do środka wody).

Do przygotowanej formy wylej ostrożnie i powoli masę serową pod sernik.

Sernik japoński możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz (tak jak ja) stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 165 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik japoński piecz w takich warunkach przez 30 minut. Po tym czasie ustaw temperaturę na 130 stopni i piecz sernik przez ostatnie 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 30 minut. Dopiero po tym czasie uchyl drzwiczki a po chwili wyjmij formę z sernikiem.
Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej.
Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, to zastosuj ją już bez kąpieli wodnej i używania foremek z wrzątkiem.
Upieczony sernik, po lekkim przestudzeniu można uwolnić z tortownicy i odstawić do przestudzenia. Jeszcze gorący może się na środku "ruszać", ponieważ jest puszysty i ma strukturę sufletu. Po przestudzeniu będzie już stabilniejszy.

Sernik japoński pieczony w kąpieli wodnej lub też w dobrze nawilżonej komorze (dzięki foremce z wrzątkiem lub ustawieniu w piekarniku funkcji pary) zachowa puszystą, niemal sufletową strukturę. Nie będzie też pękał (lub nieznacznie) w trakcie pieczenia.
Nawet jeśli twój sernik opadnie w trakcie lub pod koniec pieczenia, to nie powinien on opaść niżej niż do pozycji wyjściowej (wysokość sernika po wylaniu masy do tortownicy).


Upieczony i przestudzony sernik japoński można przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem lub też podać z ulubionym dżemem lub ze smażonymi owocami. Polecam smażone maliny lub wiśnie. Całkowicie przestudzony przechowuj w lodówce pod kloszem.
Na koniec jeszcze napiszę Wam na szybko jak zrobić sernik japoński 3 składniki. Potrzebujesz tortownicę o średnicy 18-20 cm.
Składniki:
- 150 g serka kremowego
- 150 g białej czekolady
- 4 większe jajka
Wykonanie:
Formę wyłóż od środka papierem do pieczenia (tak samo jak wyżej). Dobrej jakości białą czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. W razie potrzeby przestudź ją, by nie była gorąca i zmiksuj na gładko z kremowym serkiem (serek nie może być zimny, prosto z lodówki) i żółtkami jajek.
Białka jajek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli lub z odrobiną kwaśnego winianu potasu -"Cream of Tartare". Uważaj, by nie przebić białek. Porcjami dodawaj ubite białka do masy z serka, czekolady i żółtek. Delikatnie mieszaj masę przy pomocy rózgi kuchennej lub szpatułki.
Masę serową przelej do tortownicy. Foremkę umieść na środkowej półce w w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (grzanie góra/dół). Na dole piekarnika umieść szeroką blaszkę wypełnioną wrzątkiem. Sernik japoński piecz tak przez 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca. Po 30 minutach uchyl drzwiczki pieca a po chwili można już wyjąć formę z sernikiem.
Jaka wersja sernika japońskiego najbardziej Ci się podoba?
Smacznego.