marca 26, 2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami



Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson.
Składniki:
  • 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot)
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru (może być cukier puder)
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g masła miękkiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wykonanie:

Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj  masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną.
SMACZNEGO !!!




Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger