Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson.
Składniki:
- 2 puszki gruszek w zalewie (lub kompot)
- 125 g mąki pszennej
- 125 g cukru (może być cukier puder)
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g masła miękkiego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Ustaw piekarnik na 220°C. Gruszki odsącz z zalewy. Formę wysmaruj masłem. Gruszki ułóż w formie do zapiekania wypukłą stroną do góry. Składniki ciasta wymieszaj za pomocą miksera na jednolitą masę (jeśli wyda się za gęsta można dodać syropu z gruszek). Masę rozprowadź równomiernie na gruszkach. Piecz na dolnej półce ok.25-30 minut. Pokrój. Podawaj z sosem czekoladowym lub bitą śmietaną.
SMACZNEGO !!!