października 08, 2013

Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową


Mój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku.
Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super!




Składniki:
  • 200 g masła
  • 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
  • 200 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu, czy syropu)+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni
Na polewę:
  • 50 - 100 g czekolady

Wykonanie:
  • Na początku rozmroziłam wiśnie na sitku, odsączyłam sok, wiśnie osuszyłam.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik nagrzałam na 180 stopni.
  • Na małym ogniu w rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier, cukier waniliowy i kawę. Wszystko razem rozmieszałam, po czym zestawiłam z ognia i dodałam posiekaną czekoladę. Co jakiś czas mieszałam do jej rozpuszczenia. Na końcu dodałam sok z wiśni. Odłożyłam pół szklanki masy na polewę.
  • Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam.
  • W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam w trzech partiach do masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką. 
  • Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą.
  • Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam w mące i powciskałam je w ciasto, część wiśni wcisnąłem głęboko, część płytko. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 40 minut. Po 35 minutach zaczęłam sprawdzać, czy upiekło się czy nie. Piekłam do tzw. suchego patyczka.
  • POLEWA: Do odłożonej masy na polewę dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Rozprowadzić po cieście.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger