A co powiecie na domowe Ptasie Mleczko? W smaku pycha. Na dziecku zrobiło pozytywne wrażenie. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Największą trudność sprawiło mi oblewanie czekoladą, ale dałam radę, więc i wam się uda!
Przepis znalazłam na stronie Najprostsze i szybkie przepisy, niestety nie było podpisane, kto jest autorem pomysłu :(
Ps.Serdecznie zachęcam do polubienia mojego FanPage`a na FB! :)
Za radą jednej z Was zmieniłam nazwę, fakt firma, która produkuje ten specjał mogłaby mieć mi za złe, że użyłam ich nazwy. Po co pakować się w kłopoty na własne życzenie? Dziękuję Ci Doroto O. :)
Składniki (ok.20 szt):
- 200 g serka mascarpone
- 180 g śmietany kremówki 30%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 10 g żelatyny (ok.1 łyżka)
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zostawić na parę minut do jej napęcznienia. Serek, kremówkę, cukry i wanilię wymieszać w garnuszku i podgrzać. Kiedy masa będzie ciepła wlewamy do niej żelatynę. Po rozmieszaniu żelatyny powstałą miksturę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1-2 h , można dłużej). Kiedy masa stężała zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę siekamy, masło kroimy w drobne kawałki i roztapiamy na parze oba składniki razem. Stężałą masę kroimy na małe prostopadłościany (mniej więcej 4*1,5 cm), które oblewamy polewą czekoladową. (A polewa to po prostu czekolada i masło roztopione w kąpieli wodnej). Ponownie wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)