Cytrynówka
Moja najlepsza cytrynówka. Przepis jest sprawdzony i godny polecenia a sama nalewka cytrynowa idealnie cytrusowa i słodka jednocześnie. Warto dodać, że domowe limoncello robi się ekspresowo, bo tylko w 4 dni.
- idealny przepis na limoncello
- szybkie i proste wykonanie
- można je robić cały rok
Czas przygotowania: 30 minut
Czas oczekiwania na nalewkę: 4 dni
Liczba porcji: 1800 ml nalewki
W 50 ml:
Wartość energetyczna
100 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 8-10 dużych cytryn
- 1 szklanka wody
- 1 pełna szklanka cukru - 260 g
- 500 ml spirytusu 95 %
- 1 szklanka dobrej wódki - 250 ml
Limoncello
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 2 l. Pod koniec powstało mi około 1800 ml nalewki cytrynowej.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Nalewka cytrynowa, czyli domowe limoncello pojawiła się u mnie stosunkowo niedawno. To bardzo dobry napój alkoholowy na różne przyjęcia i specjalne okazje. Cytrynówka najlepiej smakuje po schłodzeniu. Od razu zaznaczę, że moja nalewka cytrynowa nie jest bardzo słodka. Polecam jednak zrobić ją zgodnie z przepisem i zdecydować na koniec, czy dodać więcej syropu cukrowego. Można go bowiem śmiało dolać już po przefiltrowaniu gotowej nalewki do butelek.

Cytrynówka przepis
Potrzebujesz osiem dużych i soczystych cytryn. Cytryny umyj, wyszoruj dokładnie a następnie sparz wrzątkiem.

Trzy cytryny obierz ze skóry. Polecam użyć obieraczki, by obrać tylko cienką skórkę - bez białej, gorzkiej warstwy. Skórkę z cytryn umieść w słoiku i zalej jedną szklanką wódki 40 %. Słoik zamknij i odłóż na parapet, na dwa dni. Kilka razy dziennie możesz zakołysać słojem.
Skórki nie muszą być całkowicie zanurzone w alkoholu, ale możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Wówczas alkohol zakryje skórki cytryny a aromat szybciej się uwolni. Ja tego nigdy nie robię, ale można też posiekać bardzo drobno skórki lub nawet zetrzeć je na tarce.

Ze wszystkich cytryn wyciśnij cały sok. Najlepiej użyć do tego wyciskarki do cytrusów. Otrzymałam łącznie prawie 800 ml soku, bo miałam super soczyste i duże cytryny. Jeśli wyjdzie Ci mniej soku, to nie przejmuj się. Możesz wycisnąć sok z jeszcze dwóch cytryn lub zostawić tyle ile Ci wyszło.
Do rondelka wlej szklankę wody. Wsyp też szklankę cukru zwykłego lub trzcinowego i zagotuj całość. Wodę z cukrem gotuj tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy syrop cukrowy przestygnie, wlej go do naczynia z sokiem z cytryn.

Do soku i syropu wlej też spirytus - 500 ml. Użyłam spirytusu kaliskiego 95 %. Całość zamieszaj. Słoik zamknij i odłóż na parapet obok słoika ze skórkami zalanymi wódką (również na dwa dni).

Po dwóch dniach przelej aromatyczną wódkę ze słoika ze skórkami, do słoika z sokiem, syropem i spirytusem. Skórek nie przetwarzam już ponownie. Jeśli jednak macie na nie jakieś ciekawe sposoby, to piszcie w komentarzu pod przepisem.
Słoik z nalewką cytrynową trzymaj na parapecie jeszcze dwa dni. Po tym czasie jest ona gotowa do przelania do butelek i leżakowania.
Przez wszystkie procesy nie usuwałam ze słoików fragmentów cytryn, jednak przed przelaniem cytrynówki do butelek polecam ją chociaż przelać przez gęste sitko, by pozbyć się tych największych kawałków owoców.

Aby nalewka cytrynowa była idealnie klarowna, polecam też poddać ją filtracji. Czego najlepiej użyć? Bardzo dobre do filtrowania nalewek są jednorazowe filtry przelewowe do kawy (tylko te starej generacji, ponieważ aktualnie produkuje się coraz gęstsze sploty i używanie papierowych filtrów bywa problematyczne). Sama gaza może nie być wystarczająca, chyba, że użyjesz kilku warstw gazy/tetry.
Ja używam czystych ściereczek muślinowych złożonych na pół, które służą mi wyłącznie do filtracji nalewek. Aktualnie ściereczki muślinowe używane są głównie w kosmetyce (oczyszczanie twarzy). Według mnie są idealne do filtrowania nalewek :)

Po prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja cytrynówka będzie idealnie klarowna. Możesz ją przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Nalewka cytrynowa powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub chłodnej i ciemniej piwniczce minimum dwa tygodnie zanim osiągnie idealny smak. Ostatecznie otrzymałam łącznie około 1800 ml domowego limoncello.

Na koniec dodam jeszcze, że przed wyniesieniem nalewki do schowka warto sprawdzić jej smak. Jeśli bowiem wolisz bardziej słodkie nalewki, to wystarczy dodać do niej kilka łyżek jasnego miodu lub też wlać trochę gęstego syropu cukrowego.
Smacznego.