Wiem że sezon na truskawki już prawie dobiega końca ale jeśli jeszcze macie do nich dostęp to ten przepis jest idealny. Po pierwsze ekspresowy, po drugie prosty, po trzecie pyszny, a po czwarte możecie użyć do niego jakichkolwiek owoców. To co weekend się zbliża, robimy? Źródło.
Proste ciasto czekoladowe z truskawkami
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki
Jajka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Truskawki umyć, obrać z szypułek, przekroić na połówki. Formę na ciasto (u mnie 24 x 24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać, na wierzchu ułożyć połówki truskawek przecięciem do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 40-50 min i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone, odstawić do ostygnięcia najlepiej na kratkę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dokładnie, że sezon truskawkowy jest taki krótki ;/// Zostają tylko mrożone owoce.
OdpowiedzUsuńNiestety, ale warto zaopatrzyć się chociaż w mrożone.
Usuń