Składniki:
(forma o średnicy 24
cm.)
Ciasto
- 200 g. mąki gryczanej
- 100 g. mąki ziemniaczanej
- 110 g. margaryny + do posmarowania blaszki
- 65 g. cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia)
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zimnej wody
Masa jabłkowa
- 900 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
Obie mąki wsyp na
stolnicę. Dodaj sodę/proszek, cukier puder i cynamon. Wymieszaj rękami.
Dodaj pokrojoną na
kawałki margarynę, jajko i żółtko. Siekaj nożem, aż kawałeczki margaryny będą
bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3
części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta
rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją
margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę.
Jabłka (po obraniu i
usunięciu gniazd nasiennych) zetrzyj na grubych oczkach tarki.
W garnku rozpuść
masło/margarynę. Włóż starte jabłka i od razu cukier trzcinowy, dobrze
wymieszaj. Smaż, aż jabłka puszczą sok, wtedy dodaj cukier waniliowy i sok z cytryny.
Mieszaj i smaż przez 8-10 minut. Jabłka muszą zmięknąć i utworzyć
"papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj.
Odstaw.
Ciasta wyjmij z lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć
widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij i po 2 minutach
wyłóż na podpieczony spód jabłka. Dokładanie wyrównaj wierzch.
1/3 ciasta rozwałkuj
cienko (około 2-3 mm.) i wykrój z niego nożem trójkąty przypominające stożki
(od tego ile trójkątów i jak szerokich zrobisz zależy ilość porcji tarty). Ułóż
trójkąty na jabłkach w odstępach od siebie. Przestrzenie między ciastem posyp
cynamonem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 25 - 30 minut. Po tym czasie
wyjmij i odstaw najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz