Lato to czas, w którym chce się więcej robić. Lato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!!
Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego by nie? Tylko jak zrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni.
esencja z herbaty
około 0,5 kg owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny)
cukier do smaku
5 łyżeczek żelatyny
200 ml wody
400 ml jogurtu naturalnego
czerwona galaretka
2. W blenderze kielichowym blendujemy połowę owoców z jogurtem naturalnym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Jeśli masa jest kwaśna, to możemy ją dosłodzić.
3. Wylewamy powoli masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli około jedna-dwie godziny.
4. Robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
5. Na zastygniętą już masę jogurtową wykładamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe!
6. Smacznego!!!
Dla osób, które wolą oglądać przepisy - krótki film na YouTube
Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami
"książka kucharska dobrej gospodyni" - POBIERZ TUTAJ
Dobra gospodyni lubi domowe ciasta, a takie proste, szybkie i z owocami letnimi najbardziej.
Takich przepisów książka kucharska dobrej gospodyni ma najwięcej.
Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego by nie? Tylko jak zrobić, aby to się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni.
JOGURTOWIEC MALINOWY
Składniki:
biszkopty w ilości na blaszkęesencja z herbaty
około 0,5 kg owoców sezonowych (u nas są to akurat maliny)
cukier do smaku
5 łyżeczek żelatyny
200 ml wody
400 ml jogurtu naturalnego
czerwona galaretka
Przygotowanie:
1. Na blaszkę wykładamy biszkopty. Namaczamy delikatnie biszkopty esencją z herbaty.2. W blenderze kielichowym blendujemy połowę owoców z jogurtem naturalnym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Jeśli masa jest kwaśna, to możemy ją dosłodzić.
3. Wylewamy powoli masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia, czyli około jedna-dwie godziny.
4. Robimy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
5. Na zastygniętą już masę jogurtową wykładamy pozostałe owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. I gotowe!
6. Smacznego!!!
Obejrzyj:
Dla osób, które wolą oglądać przepisy - krótki film na YouTube
Pobierz i wydrukuj
Możesz też pobrać plik PDF i wpiąć do swojego domowego zeszytu z przepisami
"książka kucharska dobrej gospodyni" - POBIERZ TUTAJ
Dobra gospodyni lubi domowe ciasta, a takie proste, szybkie i z owocami letnimi najbardziej.
Takich przepisów książka kucharska dobrej gospodyni ma najwięcej.
Takie ciasta na lato są zdecydowanie najlepsze, mniam! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepisy. Dziękuję 🌸
OdpowiedzUsuńU nas też rządzą w tym roku wszystkie przepisy bez pieczenia :) Niby pogoda sprzyja działaniom przy piekarniku, a jakoś nagrzewać się go wcale nie chce.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne w przekroju to ciasto <3
My jeszcze dodatkowo dodajemy drugą galaretkę na wierzch. To proste w przygotowaniu ciasto, a dobre i lekkie - faktycznie idealne na lato, zwłaszcza tak gorące.
OdpowiedzUsuń