Surówka z marchewki
Surówka z marchewki w wersji dla dzieci oraz najlepszy przepis na surówkę z dodatkiem jabłka, pora i śmietany. Wybierz opcję, która najbardziej Ci odpowiada i smacznego.
- prosta i szybka do zrobienia
- soczysta i tania surówka do obiadu
- wiele porad oraz zamienników do składników
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 400 g surówki z jabłkiem i porem
W 100 gramach:
Wartość energetyczna
44 kcal
Węglowodany 10 g
- W tym cukry 5 g
Białko 1 g
Tłuszcze 0 g
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Surówka z marchewki dla dzieci
- 4 duże marchewki - około 550 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- płaska łyżeczka cukru lub 2 łyżki tartego jabłka
- szczypta soli - można pominąć
- odrobina natki pietruszki - można pominąć
Surówka z marchewki, jabłka i pora
- 4 duże marchewki - około 550 g
- 1 duże jabłko lub 2 małe - około 280 g
- 3 łyżki śmietany lub kremowego jogurtu - około 80 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 cm środkowej części pora
- spora szczypta pieprzu i soli
Surówka z marchewki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 700 gramów surówki marchewki, jabłka i pora. Do tej właśnie surówki liczone były kalorie.

Surówka z marchewki dla dzieci
Marchewki dokładnie umyj i cienko obierz. Sprawdź smak marchewki. Jeśli jest bardzo słodka i soczysta, to nie dodawaj już do niej cukru. Jeśli jej smak nie jest tak intensywny, to podążaj za składnikami z przepisu.

Marchewki zetrzyj na tarce do warzyw. Wybierz średnie lub małe oczka. Dodaj łyżeczkę cukru lub zetrzyj do niej trochę jabłka. Jabłko dodaję wtedy, gdy starta marchew nie jest bardzo soczysta. Kolejno wlej dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i zdecyduj, czy dodasz do surówki odrobinę soli, może szczyptę pieprzu. Warto dodatkowo posiekać drobno trochę natki pietruszki. Czasem dokładam też łyżkę kremowego jogurtu naturalnego. Surówkę najlepiej jest podawać od razu.

Surówka z marchewki, jabłka i pora
Marchewki dokładnie umyj i cienko obierz, a następnie zetrzyj na tarce do warzyw. Wybierz średnie lub małe oczka. Jabłko (u mnie duża szara Reneta) obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Kawałek pora posiekaj. Jeśli chcesz, by miał delikatniejszy smak, to sparz go dodatkowo wrzątkiem na sitku. Dodaj również około 80 gramów kwaśniej śmietany 12% lub 18 % lub też dwie łyżki gęstego i kremowego jogurtu naturalnego. Kolejno wlej dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu.

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie sprawdź smak surówki i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Aby jeszcze zaostrzyć smak surówki z marchewki można też dodać tarty chrzan.


Surówka z marchewki i jabłka oraz pora, to przepyszny dodatek do większości obiadów z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich lub kopytek. W wersji z porem i/lub chrzanem jest wspaniała do dań z mięsem. Z większą ilością śmietany idealnie sprawdzi się do dań z rybą.
Smacznego!