Babka cytrynowa wielkanocna
Śliczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna. Ta wiosenna babeczka jest ciastem, które idealnie pasuje do Wielkanocy i wypieków świątecznych. Jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu.
Obok mazurków i ciast drożdżowych, babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny zawsze pojawia się u mnie na wielkanocnym stole. Taką babkę cytrynową można też piec cały rok, nie tylko na święta. Wystarczy wówczas polewę cytrynową i wielkanocne cukrowe ozdoby zastąpić innymi słodkościami i owocami.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma z kominem śr. 25 cm
W 100 g:
Wartość energetyczna
404 kcal
Węglowodany 40 g
- W tym cukry 20 g
Białko 7 g
Tłuszcze 24 g
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka + 2 łyżki mąki
- 150 g cukru - ponad pół szklanki
- 200 g masła - 1 kostka
- 4 średnie jajka
- 1 cytryna
- łyżeczka proszku do pieczenia
Babka cytrynowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia babki użyłam formy okrągłej z kominem o pojemności 2 litrów. Do przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobinę masła oraz 2 łyżki bułki tartej.
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło i można je było bez problemu miksować. Jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
Do ozdobienia babki cytrynowej wielkanocnej użyłam:
- lukier - lukier przepis
- mini jajka czekoladowe w cukrowej skorupce
- cukrowe dropsy w kształcie motylków
- pokruszone bezy (zobacz jak zrobić bezy)

Jak zrobić babkę cytrynową:
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż do osobnej, czystej i suchej miski. W jednej misce umieść razem cukier, miękkie masło oraz żółtka jajek. Całość miksuj kilka minut, aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się w niej rozpuści.


Jeśli posiadasz mikser z misą obrotową, to w trakcie ubijania masła z cukrem i żółtkami możesz przygotować sobie sok i skórkę z cytryny. Z dobrze umytej i wyszorowanej sporej cytryny zetrzyj część skórki. Wyciśnij też cały sok i połącz ze skórką. Sok ze skórką możesz też przygotować sobie wcześniej.

Do miski ze słodkim kremem z masła i żółtek dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz sok z cytryny ze skórką. Połącz całość w gęste ciasto przy pomocy miksera.

Do czterech białek możesz dodać szczyptę soli. Zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko powinno wyglądać jak piana z kąpieli w wannie.

Ubitą pianę z białek dodawaj stopniowo do ciasta. Każdą łyżkę białka delikatnie wmieszaj w ciasto. W ten sposób dodaj całą pianę.

Foremkę wysmaruj resztkami masła i obsyp drobną bułką tartą. Nadmiar bułki wysyp do zlewu. Ciasto na babkę cytrynową przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.


Babkę cytrynową umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni z trybem grzania góra/dół. Formę umieść na środkowej półce. Babkę piecz około 40 minut. Już pod 35 minutach możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika i drewnianym patyczkiem do szaszłyków sprawdzać czy ciasto już się upiekło. Nie obawiaj się, jeśli ciasto bardzo nie wyrasta. Wilgotna babka cytrynowa z masłem nie będzie bardzo wysoka.
Jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy, to możesz wyłączyć piekarnik. Uchyl odrobinę drzwi piekarnika (wystarczy niewielka szparka zablokowana np. rękawicą kuchenną). Po 5 minutach otwórz drzwi pieca i po chwili wyjmij ciasto. Formę odłóż na blat kuchenny. Po około 20 minutach możesz wyjąć ciasto z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego przestudzenia.
Ja dodatkowo zdejmuję z babki pozostałą bułkę tartą, by lukier oraz cukrowe ozdoby ładniej się na niej trzymały i prezentowały. Używam do tego kuchennego pędzelka.

Jak ozdobić babkę cytrynową wielkanocną:
Na przestudzoną babkę wylewaj lukier cytrynowy. Rób to powoli, łyżka po łyżce, by kontrolować zacieki i stopnień krycia lukru. Od razu ułóż na lukrze cukrowe jajeczka oraz inne cukrowe ozdoby i posypki w klimacie wielkanocnym. Jeśli zostawisz lukier na dłużej, to po zaschnięciu nie będzie już możliwości zatopienia w nim cukrowych ozdób.

Oczywiście babkę cytrynową można również ozdobić w zupełnie inny sposób. Jeśli użyjesz lukier do pierników oraz posypiesz babkę cukrowymi śnieżynkami i białymi nimi bezami, to powstanie Ci piękne ciasto w zimowym charakterze.
Jeśli polejesz babkę lukrem malinowym (lukier malinowy) i ułożysz na niej świeże maliny, truskawki, borówki i listki mięty, to otrzymasz cudowną babkę w letnich klimatach. Wszystko zależy od tego jaką mamy aktualnie porę roku oraz okazję.

Bardzo gorąco polecam Ci również babkę piaskową. Babka piaskowa jest jedną z popularniejszych babek, jakie piecze się na Wielkanoc, ale i na co dzień.
Smacznego.