Oto
i ona, pyszna ogórkowa w zupełnie nowej, pysznej i zaskakującej
odsłonie.Smak pozostanie w pamięci na długo . Bardzo lubię
łososia, oscypki i wszelkie regionalne potrawy.
I
znalazłam w końcu przepis na ukochaną ogórkową trochę inaczej.
Przepis
pochodzi z książki "Nowoczesna kuchnia polska" , której autorką jest Daria Ładocha.
O
naszych tradycyjnych daniach mówi się, że są prawdziwymi bombami
kalorycznymi, ale jak tu ich nie kochać skoro dla wielu z nas są
powrotem do czasów dzieciństwa, kiedy to nasze babcie, ciocie, czy
mamy przygotowywały te smakołyki według rodzinnych receptur.
Obecnie rozpoczęła się moda na bardziej świadome odżywianie,
gdzie każda kaloria jest starannie wyliczona, a dania mięsne
ustępują wachlarzowi warzyw, owoców, czy ziół.Specjalistka w
"Nowoczesnej Kuchni Polskiej" postanowiła odkurzyć nieco
stare receptury i podać je Czytelnikowi w odświeżonej wersji. Z tą
świeżością wiąże się też aspekt zdrowotny, bowiem każdy z
przepisów został pozbawiony nadmiaru kalorii, a więc "odchudzony",
przez co przyjazny dla każdego, kto dba o zawartość swojego
talerza.
Tę książkę oraz inne
PORADNIKI znajdziecie na Tania Książka.
Twarda
oprawa, pyszne zdjęcia,cenna zawartość.
Warto!
Robimy
pyszną ogórkową zatem!
Składniki
-400
g ogórków kiszonych wraz z wodą z ogórków
- litr wywaru z jarzyn lub ,tak jak u mnie, rosół z jagnięciny
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka pokrojona w kostkę,
- trochę zielonego groszku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane drobno
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 100 g wędzonego łososia norweskiego BIO z hodowli ekologicznej
- 100 g sera feta lub tak jak u mnie wędzonego oscypka
- 2 łyżki koperku drogno siekanego lub tak jak lubisz
- sól i pieprz do smaku
Na
patelni rozgrzej masło i dodaj czosnej, cebulę. Chwilę
podsmaż.Następnie dodaj ogórki pokrojone w plasterki, bez wody
ogórkowej.
Podsmażaj,
a kiedy zmiękną (ok.6 minut) odstaw na bok.
W
garnku podgrzej wywar z jarzyn ,wrzuć marchewkę, groszek,ziemniaki,
ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotuj około 12
minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj wodę z ogórków, warzywa z
patelni i całość chwilkę zagotuj.
Przed
podaniem udekoruj fetą lub oscypkiem, wędzonym łososiem,
koperkiem.
Łososia
można wrzucić do zupy również podczas ostatniego etapu gotowania.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!