Naleśniki z mąki ryżowej
Mój sprawdzony i najlepszy przepis na naleśniki z mąki ryżowej. Te naleśniki bezglutenowe przygotowałam z kilku składników. Placki nie zawierają mleka i proszku do pieczenia. Gorąco polecam!
- bez mleka
- bez glutenu
- tylko kilka składników
- bez proszku do pieczenia
- z mlekiem kokosowym
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 10 naleśników średnicy 20-22 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 400 g mleczka kokosowego - 1 puszka
- 3 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki cukru
- 120 g mąki ryżowej - około 3/4 szklanki
- czubata łyżka oleju kokosowego - 20 g
Naleśniki ryżowe

Olej kokosowy umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.
Kupując mleko kokosowe sprawdź zawartość procentową ekstraktu z kokosa. Najlepiej jeśli wynosi minimum 65 %.
W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury.
Mleko kokosowe można lekko podgrzać z olejem kokosowym przez wymieszaniem wszystkich składników. Ciasto nie będzie wówczas musiało "leżakować" aż 30 minut :-)
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika.
Po około 1-1,5 minuty przewracaj na drugą stronę. Czekaj do 1 minuty, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Inne ciekawe warianty, co prawda już nie bezglutenowe, to naleśniki drożdżowe oraz naleśniki na śmietanie bez mleka.
Smacznego!