Placki z mąki kokosowej
Prosty przepis na bardzo delikatne, bezglutenowe placki z mąki kokosowej. Należy pamiętać o tym, że mąka kokosowa ma inną strukturę niż tradycyjna, mąka pszenna. Warto spróbować :-)
- bez glutenu
- bez mleka
- bez cukru
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenie: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mąki kokosowej - 150 g
- 5 średnich jajek
- szklanka mleczka kokosowego - 250 g
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół płaskiej łyżeczki sody
- dodatki: olej kokosowy do smażenia, owoce sezonowe, lekki syrop
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem placków.
Z podanych składników otrzymasz około 10-12 placków o średnicy 15 cm.
Mąka kokosowa - wybieraj najwyższej jakości mąkę kokosową - najlepiej nieodtłuszczoną.
Mleko kokosowe - z puszki, najlepiej min. 75% ekstraktu z kokosa.
Placki z mąki kokosowej
Wszystkie składniki (oprócz dodatków z listy) umieść razem w misce i dobrze wymieszaj. Warto użyć miksera. Ciasto odstaw na kilka minut. Nagrzej dużą patelnię. Wlej olej - u mnie kokosowy. Chochelką nakładaj porcje ciasta. Ja smażyłam placki o średnicy 15 cm, do 1,5 cm grubości ciasta. Smaż pojedynczo. Każdą sztukę z obu stron po około 3 minuty, do zarumienienia. Zdejmuj płaską szpatułką.
Porada: Mleczko kokosowe z puszki powinno zawierać jak najwięcej procentowo ekstraktu z kokosa, by było gęste.


Placki podałam z owocami. Polałam je również lekkim syropem z agawy.
Lubisz ciekawy placki? Sprawdź placek z kaszy mannej oraz pyszne, słodkie placki z batatów.
Smacznego.