Naleśniki śmietanowe
Niesamowicie proste i smaczne naleśniki na kwaśnej śmietanie. To jeden z najlepszych przepisów na naleśniki śniadaniowe jaki można sobie wymarzyć. Smakują cudownie również na zimno. Nie łamią się i nie kruszą.
Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Następnie dodać do deseru owocowego z bitą śmietaną. Do zrobienia tych cudownych naleśników nie potrzebujesz miarek i wagi. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i podawać na słodko z ulubionymi dodatkami. Te naleśniki smakują świetnie z twarogiem, zobacz ser do naleśników.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 4-5
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pół szklanki śmietany 12-18 % - 150 gramów
- 3 średnie jajka
- 1 szklanka wody - 250 ml
- niepełna szklanka mąki pszennej - około 150 g
- 2 łyżki cukru lub jasnego syropu np. z agawy
- 3 łyżki oleju roślinnego
Z przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy 22 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatki do naleśników:
- dżemy lub owoce - maliny, jagody, morele, truskawki
- jogurty i serki waniliowe
- uniwersalny krem do tortu i nie tylko
- ser do naleśników

Naleśniki śmietankowe
W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Ciasto odstaw na kilka minut.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni. Postaraj się, by naleśnik był jak najcieńszy. Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

- Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
- Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
- By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
Koniecznie zobacz też uniwersalny przepis na ciasto do naleśników.
Smacznego.