Placki z cukinią i ziemniakami
Prosty i szybki przepis na bardzo uniwersalne placki z cukinią i ziemniakami. To tylko kilka bardzo popularnych składników. Te super placuszki z cukinii i ziemniaków możesz podać na słodko lub na wytrawnie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g cukinii
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
Placki z cukinii i ziemniaków
Oraz tłuszcz do smażenia. Ja użyłam oleju z pestek winogron.
Z przepisu wychodzi około 30 placków o średnicy 6-8 cm.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Cukinie umyj i odetnij końce. Jeśli skórka jest delikatna (warzywa są młode) nie musisz ich obierać. Zetrzyj je do tej samej miski, co ziemniaki. Ja miałam 4 małe, młode cukinie, ale mogą być też 2 średnie lub 1 duża. Odlej pół szklanki zebranej w misce wody. Nie ma potrzeby odciskania pulpy przez gazę.
Do miski z ziemniakami dodaj wszystkie składniki - obie mąki, jajka oraz sól. Całość dobrze wymieszaj.
Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę oleju. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj pełne porcje i lekko je rozpłaszczaj. Po 1-2 minut placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.
Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu.


Placki z cukinii i ziemniaków na słodko:
Wystarczy po usmażeniu posypać je cukrem. Maczaj je w miseczce z gęstym jogurtem naturalnym.
Placki z cukinii i ziemniaków na wytrawnie:
Po usmażeniu oprósz je ulubionym pieprzem i obsyp świeżymi ziołami - tymianek, oregano, bazylia lub kolendra. Podawaj z domowym sosem czosnkowym.
Pyszne jest też moje ulubione leczo z cukinii, które polecam gorąco. Placki z cukinii zaś to największy hit na szybkie danie z cukinią. Sprawdź też mój przepis na wyśmienity placek po węgiersku.
Smacznego.