Szarlotka z bitą śmietaną podana z lodami
Produkty potrzebne;
- mąka pszenna 500Gramów
- margaryna 250Gramów
- proszek do pieczenia 1Łyżeczka
- cukier wanilinowy 2Łyżeczki
- przyprawy do szarlotki łyżeczka
- cynamon łyżeczka
- cukier brązowy 5Łyżek
- śmietana 12% 2Łyżki
- jabłko1 1/2 Kilograma
- lody waniliowe jak lubicie
- lody truskawkowe jak lubicie
- cukier puder jak lubicie
- czekolada do wyglądu i polania
- bita śmietana do smaku
Sposób przygotowania:
- Wyrzucamy środki z naszych jabłek i trzemy na grubych oczkach na tarce, mieszamy z 3 łyżkami cukru, wrzucamy do rondla i smażymy, aż powstanie mus.
- Żółtka trzemy mikserem z dwoma łyżkami cukru, cukrem wanilinowym
- Margarynę siekamy nożem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, utarte żółtka, cynamon i przyprawę do szarlotki. Zagniatamy ciasto bardzo dobrze
- Dzielimy ciasto na dwie równe części.
- Formę smarujemy margaryna i bułką tartą.
- Rozwałkujemy 2 ciasta na wielkość naszej formy i pierwszy placek nakłuwamy widelcem.
- Wykładamy nasz mus na formę i posypujemy cynamonem oraz przyprawa do szarlotki.
- Nagrzewamy piekarnik w temperaturze 180 stopni na pieczenie z obu stron.
- Wykładamy drugi placek ciasta i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy 45min w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem jeżeli chcemy.
- Podajemy z lodami i bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz