Składniki
-
-
opakowanie biszkoptów do tiramisu
-sok
porzeczkowy
-galaretka
porzeczkowa (bądź o smaku owoców leśnych ewentualnie wiśni)
-galaretka
brzoskwiniowa
-śmietana
do ubijania 36 % ok. 500 g
-świeże
lub mrożone borówki
-konfitura
z owoców leśnych lub borówkowa
Przygotowujemy
galaretki. Dodajemy ciut mniej wody niż jest to w przepisie na
opakowaniu. Galaretka brzoskwiniowa będzie potrzebna do bitej śmietany natomiast porzeczkowa lub borówkowa na wierzch .
Obydwie
galaretki schładzamy w lodówce.
Ubijamy
śmietanę na sztywno, fixy nie będą potrzebne, gdyż mamy
galaretkę, którą dodajemy do śmietany i delikatnie miksujemy.
Galaretka w połączeniu z bitą śmietaną da nam coś...w rodzaju
ptasiego mleczka właśnie.
Układamy,
nasączone wcześniej sokiem porzeczkowym biszkopty ,w okrągłej (
lub kwadratowej) tortownicy, smarujemy dżemem porzeczkowym.
Następnie rozsmarowujemy bitą śmietanę z galaretką
brzoskwiniową przygotowaną wcześniej , układamy nasączony
biszkopty , smarujemy je dżemem i znów nakładamy bitą śmietanę
( ilość warstw zależy tylko od nas ). Posypujemy gęsto borówkami
lub owocami leśnymi i zalewamy sztywniejącą już galaretką (
będziemy pewni,że się nam nie rozleje gdzieś pod spód lub na
boki).
Wkładamy
do lodówki, najlepiej na noc.
I
Zimny Drań gotowy... Smacznego!
super to ciasto!
OdpowiedzUsuń