Od
zawsze wiadomo jak ważną rolę dla człowieka odgrywają ziarna.
Różnorodne mieszanki ziaren przenoszą nas w podróż do miejsc
odległych, do upraw bio, do natury.
Wzbogacają naszą dietę o cenne witaminy i minerały, podnoszą i ubogacają posiłki, przekąski , stanowia prawdziwą skarbinicę zdrowia, urody oraz dobrego humoru. Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu...
Wzbogacają naszą dietę o cenne witaminy i minerały, podnoszą i ubogacają posiłki, przekąski , stanowia prawdziwą skarbinicę zdrowia, urody oraz dobrego humoru. Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu...
Ziarna
kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również
bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym
poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie
kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to
tylko, by odszukać przykurzone gdzieś na dnie każdego z nas,
pokłady energii, by je obudzić i zaprosić do
życia...Ziarno,miód,czekolada...rozmarzyć się wypada!
Dlatego
dziś przygotuję deser z wykorzystaniem ziaren oraz Podkarpackiego
Miodu Spadziowego ChNP. Nie mogłam się powstrzymać, mieszam w
Rzeszowie, nie mogłam dokonać innego wyboru!
Wykorzystałam
trzy rodzaje mieszanek prażonych ziaren , w składzie których były
różne ziarenka. Na moją słodkość będziemy potrzebowali 2
szklanki takowej mieszanki w równych proporcjach lub wg.własnych
preferencji
-słonecznik
-konopia
-pestki
dyni
-siemie
lniane
-sezam
-orzechy
arachidowe
-cynamon
-kardamon
-gozdziki
Ponadto
-szklanka
najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi
-5
śliwek suszonych
-pół
szklanki sułtańskich rodzynek
-1
duża dojrzała i soczysta brzoskwinia
-1
łyzka kakao
-filiżanka
Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP
Na
polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi
rozpuszczona na parze.
Wykonanie
Wszystkie
ziarna, wsyp do misy
dołóż rodzynki sułtańskie, musli z
otrębami, oraz pokrojone w paski suszone śliwki.
Obierz
brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej podkarapckiego miodu spadziowego.
Brzoskwinia w połączeniu z miodem scali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
Brzoskwinia w połączeniu z miodem scali wspaniale ziarenka i puści sok ,co spowoduje ,że całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
Keksówkę
wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno
dociskając i wyrównując powierzchnię. Piecz w rozgrzanym
piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć
do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny.
Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się
kroić i może się rozsypać.
Pokrój
na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i.. rozkoszuj się
porządną dawką energii i zdrowia!
Cud, miód :D
OdpowiedzUsuń...i tak też smakuje..polecam!
OdpowiedzUsuń