Tort węgierski to kwintesencja czekolady, wiśni w alkoholu i lekkiego kakaowego biszkoptu. Cudo. Jeden z lepszych jakie udało mi się zrobić. Przygotowany przeze mnie na urodziny męża okazał się strzałem w dziesiątkę. Przepyszny. W dodatku w miarę prosty w przygotowaniu, wiec nie powinien nikomu sprawić zbytnich trudności. Zapraszam.
Źródło.
Tort węgierski
biszkopt ciemny:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g ciemnego kakao
- słoik wiśni drylowanych
- 250 ml wiśniówki
- 300 g gorzkiej czekolady
- 400 g miękkiego masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru
AAAAA! cudny
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
UsuńCzekoladowa rozkosz :) pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńrozkosz to mało powiedziane, to rozpusta.
Usuńbajeczny!
OdpowiedzUsuńmiło mi. pozdrawiam.
UsuńCzy można dodać wiśnie z wisniówki ?
OdpowiedzUsuńoczywiście, tylko proszę je trochę odsączyć.
UsuńWitam, a co z tą 200 ml śmietanki 30%, bo nigdzie nie doczytałam gdzie to mama dodać.
OdpowiedzUsuńjuż poprawiłam. w składnikach była śmietanka a w przepisie mleko stad rozbieżność. przepraszam.
UsuńWyglada pysznie mysle ze tez tak smakuje a ja jestem smakoszem wypiekow slodkosci.Na pewno'wyprobuje .a ta czekolade rozpuscic ze smietana czy mlekiem?
OdpowiedzUsuńrozpuszczamy ze smietanką.
UsuńDałem 250 ml śmietany i 350 g gorzkiej czekolady 70% i zrobił się beton nie krem.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro. Ale jeśli tak się stało to należy w tej sytuacji dolać jeszcze śmietanki lub mleka by masę rozrzedzić. Niestety czekolada im więcej ma miazgi czekoladowej tym bardziej bo rozpuszczeniu robi się gęstsza i inaczej się zachowuje niż taka gorzka która ma np 60 %. Spotkałam się tez z tym że czekolady rożnych firm potrzebują innego podejścia, np większej ilości płynu przy rozpuszczaniu. Dlatego wtedy dolewam więcej śmietanki. Ale nawet jeśli więcej wlejemy, to po dodaniu do masła nie ma to wpływu na nasz krem.
Usuń