Dzisiaj bułeczki, które mogą być smacznym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie albo po prostu deserem. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Są puszyste i smakowite, nam najbardziej smakowały po prostu z kubkiem mleka. Nadziałam je nutellą domowej roboty i doskonale się sprawdziła bo jest bardziej gęsta od tej sklepowej. Możecie też zrobić swoją wersję drożdżówek z gęstym musem jabłkowym albo twarogiem, tak jak lubicie.
To kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie czyli wspólnego choć wirtualnego pieczenia blogerów i osób po prostu lubiących piec, które organizują się ba Facebooku.
W tym tygodniu skorzystaliśmy z przepisu znalezionego TUTAJ
Drożdżówki z nutellą domowej roboty
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 6 sztuk:
Jak zrobić bułeczki z nutellą?
Mąkę przesiałam. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam cukier, 2 czubate łyżki mąki i połowę mleka. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut.
Spieniony i wyrośnięty zaczyn dodałam do miski z mąką. Wlałam też resztę mleka oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniotłam dość zwarte ciasto i wyrabiałam je przez kilka minut. Odłożyłam w przykrytej szczelnie misce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając. Podzieliłam na dwie połowy. Każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 15x30 cm. Następnie pasy ciasta pokroiłam na 3 części czyli prostokąty 10x15. Od strony jednego krótszego boku nacięłam ciasto prawie do połowy w paseczki szer. ok. 1-1,5 cm. Na środku nie naciętej części nałożyłam porcję nadzienia czyli nutelli i kilka migdałów. Powierzchnię dookoła nadzienia i pocięte paski posmarowałam pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku. Zwinęłam każdą bułeczkę zaczynając od strony z nadzieniem tak żeby paski oplotły ją z wierzchu. Boki docisnęłam żeby się skleiły i nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 180 st. C i kiedy się nagrzał a bułeczki podrosły posmarowałam je z wierzchu jajkiem i wstawiłam do pieca. Piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę żeby wystygły.
Ostudzone bułki posmarowałam pomadą przygotowaną z białej czekolady rozpuszczonej w gorącym mleku, w kąpieli wodnej. Posypałam słupkami migdałowymi.
Nie szukajcie w cieście jajek bo jedyne jakie użyłam było do posmarowania bułek.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste
Jolanta - zdjęcie na FB
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka
Alina - Ala piecze i gotuje
To kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie czyli wspólnego choć wirtualnego pieczenia blogerów i osób po prostu lubiących piec, które organizują się ba Facebooku.
W tym tygodniu skorzystaliśmy z przepisu znalezionego TUTAJ
Drożdżówki z nutellą domowej roboty
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 6 sztuk:
- CIASTO: 250 g mąki pszennej tortowej
- 15 g świeżych drożdży
- 40 g cukru
- 40 g masła
- 130 ml mleka
- szczypta soli
- NADZIENIE: 6-12 łyżeczek kremu orzechowo-czekoladowego/nutelli
- migdały blanszowane albo orzechy laskowe (po 3-4 sztuki na bułeczkę)
- do dekoracji - 50 g białej czekolady
- 1 łyżka mleka albo słodkiej śmietanki
- garść słupków migdałowych albo posiekanych migdałów
- do smarowania - 1 małe jajko
Jak zrobić bułeczki z nutellą?
Mąkę przesiałam. Drożdże wkruszyłam do kubka. Dodałam cukier, 2 czubate łyżki mąki i połowę mleka. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut.
Spieniony i wyrośnięty zaczyn dodałam do miski z mąką. Wlałam też resztę mleka oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniotłam dość zwarte ciasto i wyrabiałam je przez kilka minut. Odłożyłam w przykrytej szczelnie misce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto odgazowałam lekko zagniatając. Podzieliłam na dwie połowy. Każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach 15x30 cm. Następnie pasy ciasta pokroiłam na 3 części czyli prostokąty 10x15. Od strony jednego krótszego boku nacięłam ciasto prawie do połowy w paseczki szer. ok. 1-1,5 cm. Na środku nie naciętej części nałożyłam porcję nadzienia czyli nutelli i kilka migdałów. Powierzchnię dookoła nadzienia i pocięte paski posmarowałam pędzelkiem maczanym w roztrzepanym jajku. Zwinęłam każdą bułeczkę zaczynając od strony z nadzieniem tak żeby paski oplotły ją z wierzchu. Boki docisnęłam żeby się skleiły i nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiłam na 180 st. C i kiedy się nagrzał a bułeczki podrosły posmarowałam je z wierzchu jajkiem i wstawiłam do pieca. Piekłam ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjęłam na kratkę żeby wystygły.
Ostudzone bułki posmarowałam pomadą przygotowaną z białej czekolady rozpuszczonej w gorącym mleku, w kąpieli wodnej. Posypałam słupkami migdałowymi.
Nie szukajcie w cieście jajek bo jedyne jakie użyłam było do posmarowania bułek.
We wspólnym pieczeniu udział wzięli:
Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste
Jolanta - zdjęcie na FB
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka
Alina - Ala piecze i gotuje
Pięknie wyszły :), dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiekne i apetyczne! Dziekuje za wspolne pieczenie)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńZ domową nutellą muszą być jeszcze lepsze! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńTwoje to takie na wypasie Iza:) ... wspaniałe:) . Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania :)
OdpowiedzUsuńNa takie z domową nutellą to bym się skusiła :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, wzorowo wypieczone. Dziękuję za wspólną chwilę przy piekarniku :D
OdpowiedzUsuńDodatkowo z migdałami :) Dziękuję za udział w wypiekaniu :)
OdpowiedzUsuńBułeczki jak malowane. Dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńpoprosze takie na sniadanie :)
OdpowiedzUsuń--------
Nieruchomości Rzeszów