brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich! Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 4-5 brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz 1,5l wody
Truskawkowa Fiestalodówki, żeby smaki się przegryzły. 2. Zupa krem z boczniaków Składniki : - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie: Cebule
zdrowa vege kuchniawprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :) Składniki: 1/4 pieczonej dyni hokkaido (dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem(...)Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie) świeża lub suszona bazylia Cebulę podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, dodać pomidory, dusić 5 minut. Wlać wino, cukier, sól, pieprz i gotować 10 minut pod przykryciem. W garnku podgrzać bulion
Kuchnia Prezydentowejurlopowej, zatęskniłam za Wami, dziękuję za miłe maile i pozdrowienia. Po statystyce widzę że zaglądacie do mnie, dziękuję :) zupa krem z dynią Polecam pożywne zupy kremowe, doskonałe na jesienne obiady, dzisiaj krem z dyni i cukinii z dodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe(...)różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulki listek laurowy sól imbir pieprz cytrynowy pieprz biały pomidory suszone z czosnkiem i bazylią zioła prowansalskie jogurt lub śmietana do zabielenia grzanki czosnkowe Dynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią na mniejsze kawałki
Takie tam pichceniestrony przepis pochodzi. Zupa fasolowa po kowbojsku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 – 2 papryczki jalapeño lub inne, bez pestek (pominełam, dałam szczypte mielonego chili) olej do smazenia 2 łyżeczki papryki wędzonej po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i mielonej kolendry po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej(...)pół minuty a nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy
Dzieje kuchennej WiewiórySoczewica - kolejne odkrycie! zupa grochowa w moim domu cieszy się wielką popularnością. Któregoś dnia zamiast łuskanego grochu który właśnie się skończył dodałam soczewice - czerwoną i to był bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc(...)ziele angielskie. Gotowac kilka minut a następnie dodac dobrze wypłukaną soczewice oraz pomidory z puszki. Ziemniaki obrac, pokroić w kostke. Jednak z dodawaniem wstrzymać się do czasu az soczewica będzie na pół miekka. Kiełbase obrać ze skóry, pokroić i przyrumienić na patelni na oleju. Do zupy dodac ziemniaki, gotowac do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi ziołami
Radość kipiąca uśmiechem.Zamiast tradycyjnego makaronu do zupy (u nas panuje frakcja makaronowa, z ryżem nigdy nie było pomidorówki) proponuję grzanki z pesto, które fundują drugie życie czerstwym kromkom chleba. Ci, którzy nie są na diecie mogą dorzucić do grzanek mozzarellę. Gorąco polecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano(...)mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory pokroić na połówki, większe na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Polać oliwą, skropić octem balsamicznym. Czosnek obrać, pokroić na plasterki. Pomidory posypać ziołami i solą. Dodać czosnek, dokładnie wymieszać. Pomidory powinny być ułożone w jednej warstwie skórką do dołu. Jeżeli trzeba część przełożyć
Pełny talerzjest dla Was! Zapraszam na zupę pełną słońca i aromatu. Zapraszam do gajów oliwnych i nad morskie przystanie. Zapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki 4 duże czerwone papryki 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro woda 5 suszonych daktyli Symbio 1 duża czerwona(...)cebulę pokrojoną w piórka , rozmaryn i tymianek. Obsmaż około 3 minut. Dodaj pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną. Im więcej wsypiesz tym zupa będzie gęstsza. Pod koniec gotowania dodaj spora garść listków świeżej bazylii. Wlej
Z Kuchni Do Kuchnikolejnych ulubieńców. We wrześniu odkryłam sporo fajnych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo. Pierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach. Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza(...)mikrofalówki. Jest to najprostszy i najszybszy wegański deser jaki jadłam. W tym miesiącu miałam obsesje na punkcie kanapek z tostowanym pieczywem, hummusem, suszonymi pomidorami, sałatą i sosem BBQ. Polecam spróbować taką kombinacje :) Kolejnym ulubieńcem są domowe pomidory suszone, które robiłam na przełomie sierpnia i września. W tym miesiącu jadłam
wegujemyłyżka masła4 ząbki czosnku, startego1,5 l bulionu z kurczaka2 łyżki pasty pomidorowej1 puszka ciecierzycy, osączona600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych)1 łyżka bazylii suszonejgarść natki pietruszki posiekanej1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki pieprzu1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)parmezan do posypaniaprzygotowanieW dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać(...)cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutęWymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.Zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego
Stare Garywarzywnego1 papryka czerwona2 pomidory400 ml mleka kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu(...)pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy jeszcze 5 min. Na końcu dodajemy świeżo posiekaną kolendrę. Jako dodatek do zupy polecam makaron ryżowy, długie wstążki.Makaron moczymy przez ok 10 min. w zimnej wodzie i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 2-3 min.Smacznego
kulinarnyJaCzosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.Na(...)trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)DODATKOWO:- Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA"- Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim.- tarty ser żółtyMIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO:Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:"to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren
Wypisz Wymalujsobie około 0,22%, parmezan już całkiem sporo, bo 1,2% (pisałam o nim przy okazji TATARA ). Wodorosty kombu, używane do bulionu na zupę miso –to aż 2,2%. Znajduje się też w grzybach, pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach. Glutaminian sodu, czyli sól kwasu glutaminowego to aminokwas naturalnie występujący w białkach . Ten smak uwalnia się wtedy, gdy na białka działa(...)dojrzewania. Uwędzona na ciepło ryba będzie miała więcej umami niż ta świeżo złowiona. MISO-SHIRU Garść wodorostów suszonych zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 8-10 minut aż napęcznieją, odcedzamy na sicie i kroimy je drobniej. Chyba, że macie te już pokrojone przed suszeniem. Tofu kroimy w drobną kostkę. Szczypior w duże oczka. Wodę podgrzewamy w rondelku do wrzenia, rozpuszczamy
Karo in the Kitchenbyło w lodówce. Resztę zdziałały zioła i przyprawy. Zupa jest aromatyczna i obyło się tym razem bez marudzenia. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 250 g wędzonego boczku 1 duża marchew 1/2 dużego selera 1 duży batat pół cebuli 3 ząbki czosnku ¾ czerwonej soczewicy kilka suszonych pomidorów z oliwy, dobrze odsączonych, pokrojonych w kostkę 2 łyżki suszonych
Czerwień i błękitMięso wyjąć z wywaru, ostudzić. Wywar można zachować do przygotowania zupy. Marynata 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku 4 średnie papryczki chili 1 łyżeczka ostrego sosu (np. piri-piri, tabasco – wedle upodobań) 2 łyżki miodu 3 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego
Pełny talerz