zupa rybna - 1235 przepisów (strona:18/83)

Fasolowa rybna zupa 115

Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego

wesoła kuchnia
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 153

poza Wielkopolską. Warte spróbowanie lekkie i pożywne danie. Zupa z rybich głów – Kaszuby Leżące nad morzem Kaszuby słyną z wyśmienitych przepisów na ryby. Wśród nich znajduje się wyborna zupa rybna z dorsza - aromatyczny i nieco pikantny wywar przyrządza się podobnie jak standardowy rosół. Zupa rozgrzewa i syci, dlatego jest jednym z ulubionych dań turystów przyjeżdżających w te rejony. Czernina

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 163

metody i sposoby przygotowywania, sztampowe formy i wyuczone na pamięć reguły - tracą sens. Kuchnia jest laboratorium, gdzie aby osiągnąć sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część(...)odparowuję Marchew i pietruszkę obieram, kroję w drobną kosteczkę, wrzucam do pora. Czysty wywar rybny dodaję do całości, doprowadzam do wrzenia i gotuję  aż do miękkości warzyw.  Pstrąga oczyszczam, usuwam skórę i kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do gotującej się zupy pod sam koniec, na około 2-3 minuty przed wyłączeniem palnika. Zdejmuję z ognia, mieszam ze śmietanką

W kuchni Karmel-itki
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 81

minut.  Gdy weszłam do Mercato, poczułam się jak sklepie lub na małym bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się(...)zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli nie chcemy się przejść.  Mój Mąż nie mógł sobie odmówić zupy rybnej z owocami morza (35 zł) . W mocno pomidorowej bulionie z lekką nutą rybną pływały sercówki, krewetki, krążki kalmarowe oraz mała ośmiorniczka. Bardzo mu smakowała, jak sam określił - ta zupa

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa rybna z sandacza 110

Jejciu! Dawno takiej zupy rybnej nie jedliśmy! Może dlatego, że dawno nie robiliśmy. W Durres zaskoczono nas bardzo i zupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki

R'n'G Kitchen
Wigilia , starodawne zwyczaje… 198

roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech  zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie.  100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj(...)góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka

Kulinarny karnet Christophera
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 116

wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został zastąpiony taką zupą grzybową.  Składnik: - 100 g suszonych grzybów - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - śmietana - olej - 1,5 l bulionu - liść laurowy - ziele angielskie - sól - pieprz - uszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą

Kulinarne życie
Chowder w stylu "Manhattan". 138

Zadziwiające, jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory, chowder  w stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu. Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi

Kulinarny karnet Christophera
Smacznie w "Rybnej chacie" 174

znajdującej się w okolicach Tarczyna, w której można zjeść rewelacyjną zawsze świeżą rybę. Oto krótka relacja z mojej bardzo smakowitej wizyty.  Smacznie w  " Rybnej chacie"  "Rybna chata" działa od maja tego roku i specjalizuje się w serwowaniu świeżych ryb. Dwóch przesympatycznych właścicieli zawsze służy pomocą przy wyborze ryb, bo wybór trzeba przyznać jest trudny(...)Przed daniem głównym można tez spróbować pikantnej zupy rybnej, idealnej na nadchodzące chłody. W menu jest też sandacz i łosoś w galarecie oraz ryba  po grecku. Bardzo mi się spodobało proste menu, właściciele skupiają się przede wszystkim na jakości, a nie na ilości dań w karcie.    Smażony halibut "Rybna chata"  jest czynna codziennie w godzinach

Kulinarne przygody Gatity
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 83

Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 83

Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba

Kuchnia MagdaLeny
Wyniki konkursu "Ryby są super" z autografem Karola Okrasy 147

Waszych Wigiliach - często wzruszająco, sentymentalnie, z uśmiechem , a nawet wierszem :) Kilka osób niestety nie doczytało, że chodziło o dania rybne... Okazało się, że na Waszych wigilijnych stołach najczęściej goszczą karpie i ryba po grecku. Na trzecim miejscu chyba zupa rybna, albo śledzie :) - czyli tradycja w naszym kraju ma się dobrze. Ponieważ jednak musiałam wybrać, oto zwycięzcy (kolejność losowa :)) : - Pani

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa rybna 157

będzie troszkę inna zupa rybna. We Włoszech jada się zuppa di pesce , a tutaj musiałam się obejść bez skorupiaczków , ryb morskich...i powstała zupa z dwóch porządnych głów- szczupaka i suma. Powiem szczerze, że pierwszy raz maiłam do czynienia z głowami rybimi tych gatunków i...trochę się im przyjrzałam z bliska. No ale nie ma na co patrzeć tylko

Z Kuchni Do Kuchni