zupa krem z groszku - 602 przepisów (strona:18/41)

Domowy chrupiący groszek ptysiowy 83

Świetna przekąska, pasuje do zup typu krem, sałatek. Można nim posypać także dość syte zupy z dużą ilością mięsa i warzyw. Polecam też groszek ptysiowy polany domową polewą czekoladową:) Smacznego:) Składniki: 75 g mąki pszennej 100 ml wody mineralnej 2 mniejsze jajka 25 g masła sól drobnoziarnista Wykonanie: Przygotuj garnuszek, w którym zagotuj wodę z masłem z odrobiną soli. Dodaj

Zasmakuj Kuchni
Restauracja na Zamku w Gniewie – w Hotelu Rycerskim 164

zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego  ślubnego jest w tej zupie obowiązkowy. Córka, która tym razem nam towarzyszyła zamówiła krem z pomidorów z krewetkami – i nie mogła się nachwalić, jak bogata w smaki i aromatyczna byłą ta śródziemnomorska wersja pomidorówki

Smaki Ewy
Krem z groszku z wędzonym boczkiem 84

smażyć.  Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa.  Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę

Gaździnka warzy
Zupa krem z cukinii 157

oleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Można także podac z łyżką posiekanych ziół, wymieszać, nalać do miseczek

Camilla w kuchni
Zupa- krem brokułowy 129

odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni

Kuchnia w czekoladzie
Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową 113

Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 172

garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem.  Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu biały….  Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi SMACZNEGO!!!  Od dzisiaj super

Takie tam pichcenie
Zupa krem z brokułów z grzankami – pyszna i prosta zupa 171

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę krem z brokułów, zupa jest bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy brokułowej będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5L zupy 1 litr wywaru warzywnego 1 brokuł 1 por (biła część około 130g) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła około(...)łyżek oleju kilka łyżek śmietanki 30% do smaku sól, pieprz zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem na grzanki będziemy potrzebować: bułkę dwa ząbki czosnku kilka łyżek oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zupa krem z brokułów Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę: Z pora odcinam białą część, obieram z wierzchniej warstwy liści, przekrawam

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa prowansalska - selerowa 107

wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem. (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku i połączyć z posiekaną natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać prażoną cebulką i groszkiem ptysiowym. (*)  Zupa na bazie mleka jest bardziej delikatniejsza, lżejsza i mniej

Di gotuje
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 96

gładko.                  Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy.   Smacznego

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 145

gładko.                  Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy.   Smacznego

Cooking Monster
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 164

zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby. Może być słodkawa lub pikantna, z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, usmażonym na chrupiąco boczkiem, śmietaną bądź po prostu z makaronem lub pieczywem. Możliwości jest wiele(...)ciekawy sposób jej podania. Mam na myśli fetę. Jeśli rozpuścimy ją w zupie, otrzymamy fantastyczny, słonawy i dość ostry smak. Możemy też ją pokruszyć i posypać nią talerze z kremem. Tak czy tak, feta wspaniale się tutaj sprawdza. Taka zupa kojarzy mi się z kuchnią śródziemnomorską. Nie wiem do końca, na ile jest to trafne skojarzenie. Wydaje mi się

Ratunku obiad
Zupa krem z dyni i papryki. 89

zaczęłam swoją przygodę z dynią. To kolejne danie które smakuje naprawdę dobrze i chyba jeśli mówimy o dyni przychodzi na myśl jako pierwsze. W końcu też polubiłam kremy bo kiedyś nie bardzo za nimi przepadałam. Nie ta konsystencja  - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki(...)był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa kremowa z dyni na ostro. 128

Witajcie :) mam już jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą  zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:)  Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa(...)odparuje, dolejcie wody lub bulionu, gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania. Następnie wyciągamy zieleninę i miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje na gorąco posypana żółtym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Słoneczna zupa dyniowo-kokosowa 155

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od  firmy Tarka i Miarka. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 110

pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe

zadanie-gotowanie
Krem z pora i ciecierzycy. 117

przez kilka sekund. Pory z czosnkiem zalać bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę z puszki i gotować około 30 minut. Po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym estragonem oraz wlać śmietanę kremówkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze świeżym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa z zielonego groszku, brokułu z mleczkiem kokosowym 74

zielonego groszku 0,5 brokuła  mleczko kokosowe sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Do wywaru warzywnego dodajemy brokuł i groszek, gotujemy aż brokuł zmięknie. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy pieprzem i solą. Zupę możemy również zmiksować na krem

Łycha smaków
Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym 123

Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego

paapilotkaa
Zupa krem z zielonego groszku i słonecznikiem 186

tych w postaci kremu, zaczęłam się przekonywać jakiś czas temu. Po części, za sprawą restauracji "Manekin", która serwuje tak pyszne zupy, że za każdym razem, gdy tam jestem, muszę jakiejś spróbować. W internecie natknęłam się na krem z zielonego groszku, który intensywnością swojego koloru tak mocno mnie zachęcił, że musiałam go spróbować. Przepis mega prosty i choć może nie zaskoczy

Mój Smak na Życie
Krem z bobu i zielonego groszku z pumperniklem 160

Pyszny, gęsty, baardzo sycący krem z bobu i zielonego groszku, podany z pokruszonym pumperniklem, listkami mięty i natki pietruszki. Mniam <3 Przepis pochodzi z lipcowego

My Culinary Art
Zupa cebulowo-serowa 218

rondlu na oleju/maśle dodając przeciśnięty czosnek. Gdy warzywa zmiękną podlać bulionem, dodać topiony serek i chwilę pogotować.  Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, całość zmiksować na gładki krem.  Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub szybkim nachos z gotowych placków tortilli - przepis TUTAJ

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała