żeberka na słodko - 362 przepisów (strona:11/25)

Cynamonowe żeberka z rękawa 139

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy

Na Ciasteczkowych Papierach
ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU 119

główka młodej kapusty 0.5 kg.młodych małych ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku przyprawa uniwersalna sól pieprz papryka sypka czerwona słodka i ostra 1/2 łyżeczki tymianku  1mały jogurt naturalny lub śmietana 1 szklanki.bulionu drobiowego 1 łyżka bazylii oliwa ****************************************** Żeberka umyć,osuszyć ,pokroić na kawałki , posolić , popieprzyć , popaprykować ,lekko obsmażyć na tłuszczu.Cebulę obrać ,pokroić w pół plasterki i przesmażyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Cynaderki w marchewce 181

nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól  pieprz 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3-4 szklanki wody Nerki przeciąć wzdłuż o oczyścić z żył. Moczyć w wodzie

Jemy Pijemy
Żeberka duszone w cebuli 130

idealne nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy(...)przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso. Sos zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Fasolka po bretońsku 142

przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej do smażenia(...)fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką, dodajemy majeranek roztarty w dłoni. Zdejmujemy z ognia

Bajeczna Kuchnia
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 384

majeranek (sporo)1/2 szkl.soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18%Wykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko

Walijskie Pichcenie
żeberka w musztardzie i miodzie 142

wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką.  Składniki: kilogram żeberek wieprzowych 3 łyżki ketchupu pikantnego  2 łyżki musztardy  2 łyżki miodu łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek i przyprawy wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasola po bretońsku 193

gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać wodą, a następnie umieścić ją w garnku(...)Gotowanie może potrwać nawet 1,5 godziny. Po godzinie po prostu spróbujcie, czy czasem fasola nie jest już miękka. Ja na samym początku, do gotującej się fasoli, dorzucam wędzone żeberko. Kiedy żeberko będzie mięciutkie, na tyle że mięso zacznie odchodzić od kości, możemy je wyjąć, obrać i pokrojone mięso dorzucić do gotowej fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną

upichcic
Żeberka w sosie własnym 100

papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki  (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą,  pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam

ClauditteMissCooking
Żeberka z imbirem przepisu Gordona Ramsaya. 148

wiele) ale również nadaje się, jako popisowe danie na wykwintną kolację dla zaproszonych znajomych. Genialnie gra tutaj intensywny smak imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu. Składniki: Żeberka 1,5kg-2kg Sól Imibir (korzeń) Czosnek Płatki chilli Pieprz cytrynowy, Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek Szklanka miodu ½ Szklanki sosu sojowego

PaleoLife
Duszona słodka kapusta 195

kapusta 2015-07-06 12:25:11 Uniwersalna i wcale nie banalna w smaku duszona słodka kapusta, która może stanowić zarówno danie samo w sobie jak i dodatek do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g możliwie młodej białej kapusty 250g chudych i mięsistych żeberek wieprzowych 100g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku 100g dobrej niezbyt tłustej kiełbasy (opcjonalnie) 2 nieduże(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-129 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Z marchewki i żeberek gotujemy wywar Pokrojone warzywa i mięso Do wywaru dodajemy kapustę i pozostałe warzywa Pod koniec również boczek i ew. kiełbasę Duszona słodka kapusta Post Duszona słodka kapusta pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Żeberka z białym winem w sosie pomidorowym 104

passaty pomidorowej (użyłam z czosnkiem; mogą być pomidory w puszce) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczeki papryki słodkiej 1 łyżka majeranku (płaska) sól, pieprz Dodatkowo: olej Opcjonalnie: 2 ząbki czosnku (jeśli passata jest klasyczna) Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek (z obu stron) oprószyć solą, pieprzem i przełożyć na patelnię

Di gotuje
Kapuśniak z prawdziwkami na żeberkach 104

ogórki też lubię, a zupę z nich już niekoniecznie ;) Składniki: 0,7 kg żeberek wieprzowych garść suszonych prawdziwków  mogą być też podgrzybki, ale wtedy zupa straci piękny jasny kolor  0,5 kg kiszonej kapusty ( u nas domowa ) 0,5 kg  zszatkowanej słodkiej kapusty 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 małą cebula pół łyżeczki majeranku 1 liść(...)marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz umyte grzyby.Gdy woda się zagotuje dodać pokrojone na porcję żeberka. Zagotować i pozostawić na ogniu na około 30-35 minut. Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól i pieprz,  gotować kolejne 10 minut. Dorzucić kapustę słodką i kiszoną. Gotować do miękkości. Na koniec doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.Podawa

Gosia gotuje
Żeberka w miodzie i piwie 155

Kruche, soczyste i bardzo smaczne żeberka.     Składniki: -ok. 1,5 kg żeberek -4 cebule -4 marchewki -3 ząbki czosnku -kawałek pora -solidna łyżka miodu -2 łyżki sosu sojowego -szklanka piwa -sól, pieprz -słodka papryka -barbecue -olej    Miód łączymy z kilkoma łyżkami oleju, dodajemy przyprawę barbecue, słodką paprykę, pieprz i sól do smaku, dolewamy pół szklanki piwa

Maminek kulinarny
Żeberka z marynaty (Coca-Cola +whisky), pieczone i grillowane w piekarniku 91

żeberka uzyskały niezwykły smak i piękny kolor. A z marynaty powstał pyszny sos i świetna glazura...   Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych   Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 7 ząbków czosnku (brak na zdjęciu) ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki świeżo zmielonego

Kuchnia u Krysi