zapiekane ziemniaki - 2467 przepisów (strona:7/165)

Ziemniaki au gratin. 236

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany(...)zetrzeć. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować dobrze masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków ,polać śmietaną i posypać częścią sera. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i polać śmietaną. Przykryć folią alu i piec w temp.180-200 stop.,60min. Zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze 10min,do rozpuszczenia sera. Gratin możemy przygotować jednowarstwowe lub kilkuwarstwowe .Wyśmienicie komponuje się z mięsem i rybą. Łatwo można się

Kulinarny karnet Christophera
Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem 137

Pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarogiem to danie typowe dla kuchni wielkopolskiej. Są to ziemniaki gotowane w skórce podane z twarogiem. Ziemniaki mogą być gotowane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekane ziemniaki z cebulą w sosie piwnym 138

kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki stwierdzam, że piwo i ziemniaki to dobre połączenie Zapiekane ziemniaki z cebulą w sosie piwnym Składniki:   5 ziemniaków obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki 4 cebule pokrojone w talarki łyżka masła sos: pół szklanki piwa jasnego szklanka śmietany(...)sól, pieprz Do dzieła!!! Cebulę smażymy na maśle aż będzie miękka. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym warstwami na przemian: ziemniaki, cebula, ziemniaki i całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania śmietany, sera i piwa z przyprawami. Zapiekamy ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Młode ziemniaki zapiekane z mięsem 95

Młode ziemniaki zapiekane z mięsem Młode ziemniaczki są najlepsze, dodamy mięso, dobrze przyprawione, ulubiony sos i obiadek pyszny mamy. Składniki: ·        5 ziemniaków ·        3 jajka ·        1 szk. mleka ·        Sól ·        Pieprz(...)naczynia. 4.    Dolewamy mleko. 5.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6.    Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach. 7.    Dodajemy do jajek. 8.    Mieszamy dokładnie i wykładamy do naczynia żaroodpornego. 9.    Zapiekamy 30 minut

Kulinarna Chwila
Ziemniaki hasselback 125

Proste i smaczne danie, które pochodzi z kuchni szwedzkiej. Ziemniaki zapiekane w piekarniku, które można podawać ze swoim ulubionym sosem. Idealny dodatek do obiadu, który może zastąpić nam tradycyjne ziemniaki gotowane. Do tego polecam porcyjkę mięsa, surówkę i obiad gotowy. Składniki 6 średnich ziemniaków 4 łyżki oleju 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz Ziemniaki umyć(...)stopniach C około 25 minut. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Wysunąć na chwilę ziemniaki z piekarnika i posypać posypką. Oprószyć ponownie solą i pieprzem. Zapiekać ponownie około 20 minut. Posypka powinna być rumiana. ziemniaki hasselback

O kuchni z uczuciem
falszywy kugel-zapiekanka 96

formie do zapiekania wyłożyć warstwowo warzywa,batat,marchew ziemniaki,cebulę i na wierzch resztę batata. Polać całość oliwą z oliwek. Jajka lekko ubić ,dodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana(...)dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca. Sos dużo czosnku president twaróg garść sezamu mieszanego Wykonanie w mikserze zmiksować

mojej kuchni
falszywy kugel-zapiekanka 126

formie do zapiekania wyłożyć warstwowo warzywa,batat,marchew ziemniaki,cebulę i na wierzch resztę batata. Polać całość oliwą z oliwek. Jajka lekko ubić ,dodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana(...)dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca. Sos dużo czosnku president twaróg garść sezamu mieszanego Wykonanie w mikserze zmiksować

w mojej kuchni
Schabowy na ostro i ziemniaki czosnkowe 170

Podstawa polskiej kuchni czyli kotlet schabowy - zawsze się udaje i świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Dzisiaj schabowy z serem w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków czosnkowych i pysznej domowej surówki z pomidora i ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej(...)naczynia żaroodpornego. Kotlety schabowe rozbijamy, maczamy w rozbełtanym jajku, posypujemy (z obu stron) pieprzem cayenne i obtaczamy w bułce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (opcja grill) i wkładamy ziemniaki - zapiekamy (bez przykrycia) ok. 20-25 min. W tym czasie przygotowujemy sos do ziemniaków. W szklance mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - w między czasie zalewamy ziemniaki w piekarniku

Alutka-Gotuje
Ziemniaki smażone na patelni 165

pieczonego mięsa, tym razem zostały podane do grillowanego schabu. Jak przygotować szybko pyszne smażone ziemniaki na patelni ? Polecam też inne przepisy na ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem Składniki: 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól morska gruboziarnista i pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano lub tymianek oliwa z chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biała lasagne ziemniaczana. 161

musztardy zmieszałam z dwoma łyżkami śmietany 18%. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Powstały sos wyłożyłam na warzywa z mięsem. Posypałam szczypiorkiem. Położyłam jeszcze 3 plastry sera i przykryłam warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego

Kuchnia po mojemu
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 246

poniżej :). Przepis otworzy się w nowym okienku po kliknięciu w nazwę dania lub zdjęcie :) 1. Placki ziemniaczane na gotowanych ziemniakach 2. Pierogi leniwe z ziemniakami i twarogiem 3. Zapiekane ziemniaki z mielonym mięsem 4. Kotlety ziemniaczane  5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem

Przepisy Aleksandry
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 191

wszystkie rodzajach kuchenek, także indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa(...)zrumienienia sera). Wyjmujemy, dajemy “odpocząć” zapiekance przez 5 minut, po czym kroimy na kwadraty/prostokąty i podajemy. Do zapiekania użyjmy formy non-stick. Ja użyłam formy Ambition Glamour z silikonowymi nakładkami ułatwiającymi przenoszenie gorących dań. Ziemniaki zalewamy masą śmietanową i wstawiamy nakryte folią do piekarnika. Potem wystarczy posypać wierzch serem Do przenoszenia przydadzą się dobre rękawice

Poezja smaku
Pieczone ziemniaki 194

oczywiście tylko pewne propozycje, które żadną miarą nie wyczerpują szerokiej gamy kombinacji, więc zachęcamy do własnych eksperymentów. Warto zauważyć, że „ziemniaki pieczone” to niekoniecznie to samo co „ziemniaki zapiekane”. Wiele osób postępuje bowiem w ten sposób, że najpierw podgotowuje obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki przez np. 15 minut w wodzie, a potem zapieka je z przyprawami w piekarniku

Kulinarna Pokusa
Ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem 115

wpisania) przed mną. Wspominałem jakiś czas temu ( tutaj ), że dostałem fajne gifty od AleDobre.pl . Wśród tych dobroci była również musztarda dijon , której użyłem do dzisiejszej potrawy. Zrobiłem mianowicie ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem - czyli tak jak w tytule. A przepis podpatrzyłem na mniammniam.pl . Swoją drogą fajna strona, polecam. 1,5 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania(...)się przypala. Na koniec dodajemy musztardę i delikatnie całość mieszamy. Ziemniaki przekładamy do naoliwionego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 30 minut, aż spora ilość sosu odparuje, a ziemniaki się ładnie przyrumienią. Smacznego :) Dodam na koniec, że ja robiłem to w garnku rzymskim , który również dostałem od AleDobre.pl. Za co baaaardzo temu sklepowi dziękuję

Marder&Marder Manufacture