zakąski - 676 przepisów (strona:18/46)

Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 125

cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :) Składniki na 1 litr wody:1 litr gorącej wody 3/4 szklanki octu 10 %2 łyżki soli1 szklanka cukru7 łyżek musztardy miodowejkilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowychkila ziaren

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 178

Standardowa zakąska na Wigilijny jak i Sylwestrowy stół oraz ulubiona mojego taty. Zwykle robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :)Składniki:300 g matyjasów (śledzi solonych)1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków)2 cebuleok

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z cukinii 2 155

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam.Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious  składniki800

Stare Gary
Tradycyjne śledzie w śmietanie 247

Choć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim na niebie

W kuchni Katie
Pasztet świąteczny 243

Pasztet idealny - smaczny, dobrze doprawiony, nie tłusty a jednocześnie wilgotny. Któż nie lubi domowego pasztetu? U nas nie tylko zastępuje on wędlinę, ale stanowi też pyszną zakąskę na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie - ja i moja rodzina nie wyobrażamy sobie bez niego nie tylko Świątecznego stołu. Gdy planuję menu na jakąkolwiek imprezę pasztet zawsze stanowi pierwszą pozycję w kategorii Przekąski

Kto ugości moich gości?
Jajka z warzywną nutką 101

cebulę i polędwicę drobniutko pokroić w kosteczkę. Składniki te wrzucić do żółtek, dodać majonez i przyprawy i wymieszać nadzienie. Gotowe nadzienie nakładać do miseczek z białek i podawać jako zakąskę

Ewa w kuchni
Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim 547

Roladki sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, spotkaniach z przyjaciółmi czy po prostu jako zakąska np. do seansu filmowego. Małe, zgrabne, przypadną do gustu każdemu amatorowi ciasta francuskiego. Przygotowując je z gotowego ciasta zaoszczędzimy wiele czasu, a mimo to przekąska będzie całkiem efektowna. Roladki z Szynką i Serem w Cieście Francuskim - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (musi być

Słodka Strona
Tulipany z Pomidorków Koktajlowych 381

Tulipany z pomidorków koktajlowych to drobna przekąska ciekawie prezentująca się na półmiskach podczas małych przyjęć, kinderbali lub innych imprezach. Ta "zakąska" wymaga użycia bardziej zdolności manualnych niż kulinarnych, ponieważ jej przygotowanie pod kątem gastronomicznym jest niewielkie.Tulipany z Pomidorków Koktajlowych - Składniki: ok. 250 g pomidorków koktajlowych - śliwkowychpęczek pietruszki lub koperkuulubiony serek śmietankowyliście bazylii (opcjonalnie)Tulipany z Pomidorków Koktajlowych - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 209

Idealny pomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko

Słodka Strona
Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim 244

nadająca się na przyjęcia, spotkania ze znajomymi, pikniki itp. a także jako chrupiąca przekąska podczas dnia. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło.Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegopo ok. 120 g oliwek czarnych i zielonychpatyczki

Słodka Strona
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1060

ściereczki), a zawijamy w folię spożywczą. W niej powinna dokładnie wystygnąć. (Folia zabezpieczy skórę przed wysychaniem.)Galantynę podajemy schłodzoną jako dodatek do chleba lub pokrojoną w grubsze plastry jako zakąskę.Smacznego!Przepis dodaję do naszej wspólnej akcji Odchudzamy nasze dania. Po świętach chyba będziemy musieli przypomnieć sobie przynajmniej kilka z przepisów tam umieszczonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia w zalewie musztardowej 150

Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą.Pasteryzować w tradycyjny sposób.Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 178

wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tańczące Ośmiorniczki 121

pietruszki i zjadam same, bez żadnych dodatków. Czasami układam je na talerzu z obiadem i jem zamiast ogórka kiszonego, czy grzybków marynowanych. Według mnie świetnie by się sprawdziły jako zakąska do wódki :) Oczywiście owoce morza trzeba lubić. Amatorów takich przysmaków jest wiele, ale również szanuję i tych, którzy nie przepadają za takimi stworzonkami.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
COŚ NA KĘS CZYLI WĄTRÓBKI Z BOCZKIEM 161

Pomysł przywieziony z urlopu spędzanego w PL od jednej z koleżanek.  Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Składniki: 15 szt wątróbek drobiowych 15 cienkich plasterków boczku sól pieprz majeranek olej Wykonanie:Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki

Walijskie Pichcenie