wielkanocne jajka - 3040 przepisów (strona:11/203)

Pieczen rzymska jajkiem w ciescie francuskim 98

Święta wielkanocne to jajka, a jak jajka to i pieczeń. Proponuję pieczeń rzymską nadziewaną jajkami. Dodatkowo opasaną ciastem francuskim. Co myślicie o podaniu rodzinie takiego obiadu? Piękny, kolorowy, łatwy i elegancki. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Błyskawiczna pasta jajeczna 163

Błyskawiczna pasta jajeczna to świetny dodatek na kanapkę. Pasta ta pozwoli Wam urozmaicić Wasze śniadanie. Przygotowanie pasty jajecznej jest bardzo szybkie i proste, potrzebujecie dosłownie kilku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŻUREK Z PIECZONĄ KIEŁBASĄ I TWAROŻKIEM 101

Żurek wielkanocny podany jajkiem, pieczoną białą kiełbasą i gotowanymi warzywami. Zabielony śmietaną i twarożkiem. Doprawiony czosnkiem, chrzanem i suszonym majerankiem. Surową białą kiełbaskę najpierw ugotowałam w wywarze, a następnie upiekłam, co pozwoliło wydobyć z niej więcej smaku. Część upieczonej kiełbaski podałam oddzielnie, jako samodzielne danie, z chlebem, chrzanem i ćwikłą.  Przygotowując żurek pamiętajcie o jak najlepszej jakości składnikach

cool and minty
Jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami 185

Kolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :) Zostało mi trochę tego zielonego owocu

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami 149

Dzień dobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem, wiem - śródziemnomorskie pochodzenie tego dania jest nieco naciągane, ale niech usprawiedliwi mnie fakt, że oparłam się na przepisie Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi" . Gennaro proponuje sięgnięcie właśnie po jajka przepiórcze(...)najeść taką mini-połóweczką. ale stwierdziłam, że to właśnie lepiej - dzięki małej porcji możemy spróbować większej liczby potraw z wielkanocnego stołu. Jajeczka nie są też takie tuczące - do przygotowania farszu dla 24 połówek wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu. Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja zdjęć. Polecam je na Wielkanoc albo jako przystawka

Chilli Czosnek i Oliwa
Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedżwiedzim i olejem rzepakowym 119

Szaleństwo wielkanocne trwa ! Zewsząd otaczają nas jajka, mazurki i inne typowe dania świąteczne 😊. Święta już lada moment, więc wszyscy planują swoje wielkanocne menu. Dlatego podrzucam Wam jeszcze jeden bardzo prosty i pyszny przepis na faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim. Teraz właśnie jest sezon na tę aromatyczną roślinę, która ma wszystkie właściwości popularnego czosnku, ale przewyższa go jeśli chodzi(...)zawartość niektórych substancji, na przykład siarki. Siarka pobudza układ odpornościowy i wspomaga układ naczyniowo-sercowy. Do przygotowania farszu do jajek użyłam oleju rzepakowego. Nie może go zabraknąć  w mojej wielkanocnej kuchni z kilku powodów. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Zawiera również kwas oleinowy, który

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane chrzanem 130

Jajka faszerowane to danie bez którego Święta Wielkanocne u nas nie istnieją! Na świąteczne śniadanie podajemy jajka faszerowane na różne sposoby. A chrzan i jajka to główny bohater wielkanocnego stołu. Zobaczcie przepis na koreczki z jajek przepiórczych z białą kiełbasą i sosem chrzanowym. Możemy również w tym przepisie połączyć te dwa składniki, tworząc pyszne faszerowane jajka z kremem chrzanowym? Jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Borowiki z jajek – kuchnia podkarpacka 145

Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka nie tylko wyglądają dekoracyjnie, ale są też smaczne. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 6 torebek herbaty 2 plasterki szynki 2 plasterki żółtego sera 2 łyżeczki majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki sól

Trzeci talerz
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1104

Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone

Kulinarne Przeboje
PASTA JAJECZNA Z SEREM I OGÓRKIEM KISZONYM 166

ogórka kiszonego. Jest naprawdę smaczna, bardzo pożywna i nie wymaga dużej ilości czasu w przygotowaniu.  Polecam pastę także na śniadanie Wielkanocne. Do pasty jajecznej użyłam  majonez kremowy  od  Folwark . Składniki: * 5 jajek * 2 ogórki kiszone * 4 łyżki sera startego na dużych oczkach * 3-4 gałązki szczypiorku * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki musztardy sarepskiej

Zrób to smacznie
JAJKA BARWIONE W KONCENTRACIE BARSZCZU 146

Jajka barwione w koncentracie barszczu to moja propozycja na wielkanocny stół, ale i nie tylko. Można je przygotować zarówno na różne uroczystości jak i tak po prostu na śniadanie lub kolację. Ładnie się prezentują a samo ich leżakowanie w koncentracie nie trwa dłużej niż godzinę, aby nabrały ładnego koloru. Przygotowałam je wczoraj pierwszy raz i zarówno ja jak i goście(...)którzy do nas przybyli byli zachwyceni efektem. Składniki: * 5 jajek  * pół szklanki koncentratu barszczu (użyłam  Orzech ) * 1 szklanka wody * 4 łyżeczki majonezu * sól i pieprz do smaku * kiełki rzeżuchy do dekoracji Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Do miski wlać koncentrat barszczu i wodę, wymieszać. Jajka zanurzyć w płynie i pozostawić

Zrób to smacznie
Jajka faszerowane zielonym groszkiem 164

Jajka faszerowane zielonym groszkiem to kolejny przepis na Wielkanocny stół. Jajka w tej wersji są dla osób dbających o zdrowie, bez majonezu i innych tego typu dodatków. Zdrowo i zielono! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 sztuki (2 porcje) Składniki: 2 jajka 50 g mrożonego groszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu

KuchniaWeDwoje.pl
Jajka faszerowane tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim 116

Wielkanoc jest już za progiem i z tej okazji mam dla Was dzisiaj przepis na potrawę, która idealnie wpasowywuje się w wielkanocny klimat. Jajka faszerowane tuńczykiem i czosnkiem niedźwiedzim Wiadomo, iż jajka są nieodzownym elementem Wielkanocy i w różnej postaci zagoszczą pewnie w tym roku na każdym wielkanocnym stole. Jeśli poza sprawdzonymi przepisami macie ochotę na wypróbowanie czegoś nowego koniecznie

mecooks
Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa 67172

Sałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowa jest przygotowywana w moim domu od lat. Bardzo wpisuje się w klimat Świąt Wielkanocnych dzięki jajkom, które są jednym z dwóch głównych składników sałatki. Podsmażane na maśle pieczarki, chrupiące korniszony i pachnąca natka pietruszki to składniki idealne łączące się z jajkami. To już ostatni przepis przed Świętami i kilkudniową przerwą…. dlategoChciałabym Wszystkim Czytelnikom bloga(...)Blogerom życzyć Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkanocnych spędzanych w spokojnej rodzinnej atmosferze!PozdrawiamyDorota i MarekSałatka świąteczna jajeczno-pieczarkowaSkładniki:0,5 kg pieczarek7-8 jajekpuszka groszkukilka korniszonówpęczek natki pietruszkikilka łyżek majonezu2-3 łyżki masła do smażeniasól, pieprz1. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Odsączyć i ostudzić.2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić

UgotujmyTo.pl