warzywa - 14856 przepisów (strona:15/991)

FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 139

WARZYWA......SKLADNIKI     4-5 pomidorów lima ,lub malinowka(...)papryke -u mnie to w maszynie na tarce do talarków-,a po chwili także pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie,około 6-10minut. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami) MIĘSO...MARYNATA     1 łyżka miodu     1 łyżka oliwy     sól

w mojej kuchni
Duszone letnie warzywa 120

pomidory można dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki).2. Obrany czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.3. Czosnek i cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie i całość zgęstnieje.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka 163

chyba każdy - sałatka warzywna z majonezem. Uboczny produkt rosołów i wywarów. Robię ją rzadko, może dlatego , że był czas kiedy pojawiała się na stole nieco zbyt często. Szczęśliwie warzywa z rosołu zjadają nasze psy, więc sałatkę robię teraz wtedy kiedy mam na nią ochotę , a nie kiedy trzeba zagospodarować resztki.składnikiugotowana włoszczyzna ( bez pora):      1 marchewka(...)seler2 - 3 ogórki kiszoneugotowane 2 - 3 ziemniakijajko ugotowane na twardocebuladowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojonemajonezoliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha)1 - 2 łyżki musztardysól , pieprzprzygotowaniewszystkie warzywa pokroić w kostkę. Dodać majonez, oliwę,  musztardę, wymieszać , dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Smacznego

Stare Gary
Tortilla z kurczakiem i warzywami z parowaru 368

Placki do tortilli kupiłem już jakiś czas temu i czekały sobie w szafce na użycie. W końcu dziś postanowiłem zrobić z nich użytek :)Od wczorajszych jajek

Parowar Faceta
Pieczony łosoś z warzywami 255

Kocham tego chłopaka i jego bałaganiarski styl, bo ze mnie też żadna Martha Stewart.   Potrzebujesz:porcję łososia ze skórącukiniępaprykęgroszek zielony (np. mrożony)kilka ziemniakówfasolkę szparagowąlub inne warzywa np. brukselka, cebula, brokuł Co robić?1. Ziemniaki obrać i podgotować razem z fasolką w osolonej wodzie (to samo z brokułem, brukselką)2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie(...)samo z cebulą)3. Cukinię pokroić na cienkie paski, lub plastry4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oliwy, ułożyć kolejno warzywa (najlepiej niedbale jak Jamie) i rybę pokrojoną w porcje i oprószoną solą. 5. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180 C. Jeśli chcesz piec bez przykrycia rybę ułóż skórą do góry

Matka Żywicielka
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 319

wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki:kruche ciasto*,gotowany kurczak,warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,4 łyżki mleka,2 jajka,sól, pieprz,natka pietruszki,żółty ser.Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość(...)około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa  i posypać posiekaną natką pietruszki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :)Smacznego!* Kruche

Codzienna kuchnia niecodzienna
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 162

nadamy im cudownego aromatu i konsystencji- piekę mięso 5 minut po tym czasie wyciągam mięso na 5 minut  i odkładam, aby sobie odpoczęło- a patelnie wraz z warzywami wkładam dalej do piekarnika, aby warzywa zmiękły- tak gotowe elementy składam w całość- mięso solę i pieprzę  - na talerzu układam ciabatę, sałatę rzymską, rukolę, pomidorki, paprykę, czosnek, szalotkę- polewam oliwą

Basia w kuchni
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 409

wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał(...)dymkisól, pieprz, słodka czerwona paprykasos teriyakiryżWykonanie:Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami ojeju. Doprawiamy solą i pieprzem.Do mięsa dodajemy warzywa, imbir i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu (przez część czasu możemy pod przykryciem).Po ok. 5 minutach, gdy składniki zaczną puszczać soki :) doprawiamy słodką papryką. Smażymy kolejne 5 minut.Następnie dodajemy

Taste Of My Day
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 171

pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i wstawić do lodówki do stężenia. Na warstwie galaretki ułożyć trochę warzyw i listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki. Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1257

jabłko 6 suszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowo sezamowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka, posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan zapiekany z wołowiną i warzywami 127

byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się długo zastanawiać i spontanicznie powstał dzisiejszy przepis.  SKŁADNIKI: średniej wielkości bakłażan 100g chudej wołowiny 1 duży pomidor  1/2 dużej papryki 1 mała cebulka(...)PRZYGOTOWANIE: Bakłażana przekroić na pół i wydrążyć za pomocą noża i łyżeczki; należy robić to ostrożnie aby nie wydrążyć zbyt dużo miąższu(pozostawić cienką warstwę) i nie uszkodzić skórki warzywa Wydrążone połówki posypać wewnątrz solą i odłożyć na papierowy ręcznik na około 20 minut- bakłażan posiada w sobie goryczkę, której w ten sposób należy się pozbyć Pozostały miąższ przełożyć

peanutbuttermonster
Kuskus z warzywami 266

Pyszna sałatka z kaszki kuskus z warzywami podana w wydrążonych ogórkach   SKŁADNIKI 1/2 szklanki kuskus (10 łyżek) 3 długie ogórki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 100 g kukurydzy z puszki pęczek szczypiorku sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kaszkę kuskus solimy i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Przykrywamy na około 5 min. do napęcznienia.  Ogórki(...)czym wydrążamy. Jeśli są bez pestek, kroimy miąższ w kostkę (jeśli są gniazda nasienne -nie dodajemy do sałatki). Papryki i cebulę również kroimy kostkę. Kukurydzę odsączamy. Mieszamy kuskus z warzywami. Skrapiamy oliwą, pieprzymy i solimy do smaku. Napełniamy wydrążone ogórki i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Kasza pęczak z warzywami 179

przejść na dietę i jeść same zdrowe rzeczy. Albo się starać odżywiać bardziej zdrowo. No nic, zobaczymy jak mi pójdzie. Tym razem, z serii fit, mamy kaszę pęczak z warzywami. Powiem szczerze, że jak na danie dietetyczne jest całkiem pyszne. W ogóle nigdy nie byłam fanką diet, a i zdrowe odżywianie też miałam gdzieś bo uwielbiam gotować i jeść(...)postanowiłam to zmienić. Bo myślę, że warto. A więc moja wspaniała kasza z warzywami może być samodzielnym daniem (i niech nikt mi nie nazwie tego kaszotto, bo nie wiem kto mądry wymyślił taką nieapetyczną nazwę sugerującą podobieństwo do risotto, o nie!) lub dodatkiem, na przykład do pieczonej piersi z kurczaka- tak jak ja zamierzam ją podać. I co wspaniałego

Mango Papaja
Smażony czołg, czyli warzywa z patelni 209

Wczoraj po południu syn mój oświadczył, że musimy kupić jakieś warzywa i wykałaczki, które ma zanieść do szkoły. Po krótkim przesłuchaniu okazało się, że będą na lekcji robić jakieś prace z warzyw połączonych wykałaczkami. Początkowo chciał zrobić bałwanka z buraków i marchewki, ale ponieważ całkiem niedawno jedliśmy  krem z buraków , postanowiłem podejść do tematu kreatywnie. Po dziesięciominutowej burzy mózgów

Gotuj z Misiem
Niebanalne kotlety mielone + ryż z warzywami 317

drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię z takimi kotlecikami jak dziś, z kotletami rybnymi, a także sam. Dlatego gorąco go Wam polecam. Ryż z warzywami   Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę przyprawy: sól, 3 łyżeczki curry i 2 słodkiej mielonej papryki olej do smażenia Ryż wsypujemy(...)wrzącej wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości. W tym czasie przesmażamy paprykę, ale tak by została nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić

Ratunku obiad
Dorsz na warzywach 123

pieprzem.  Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut.  Przed podaniem rybę skropić oliwą i udekorować natką

Pasja Smaku
Kokardki z tuńczykiem w warzywach 151

zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować.  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane

Pasja Smaku
Pieczony łosoś z winnymi warzywami 125

słabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad.  Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju(...)patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut.   Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut.   Podawać z ryżem lub kuskusem i ulubionymi dodatkami, np. marchewką z groszkiem

Pasja Smaku
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 173

Robi się coraz cieplej, przyroda budzi się do życia, a ja mam coraz większą ochotę na świeże warzywa. Staram się je przemycać dosłownie wszędzie, gdyż niestety mój połówek nie jest wielkim ich fanem, za to uwielbia ziemniaki. Tak też powstał świetny dodatek do każdego dania głównego, łatwy w wykonaniu , a co najważniejsze bardzo smaczny. Ziemniaki z leśnymi grzybami, cukinią, bakłażanem(...)papryką i pomidorami, zapieczone z goudą i mozzarellą, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami (4-6 porcji) Składniki: 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g leśnych grzybów (lub pieczarek

karmelowy
Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami 130

podane cukinie to wyżerka na obiadowe danie. Komosa ryżowa zwana quinoą to bogactwo białka i mikroelementów. W smaku przypomina trochę kaszkę kuskus więc idealnie nadaje się min. do nadziewania warzyw. Małe hiszpańskie cukinie są idealne aby je nadziewać. Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tortilla z kurczakiem i świeżymi warzywami 158

sałaty1/2 ogórka2 łyżki majonezu1 łyżka keczupuSposób wykonania:1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę.2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy.3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu można zrobić więcej, ale nam tyle wystarczyło).4. Tortille podgrzewamy na suchej patelni.5. Na każdą tortillę nakładamy sałatę, porcję warzyw

Kuchnia domowa Ani
Schab z warzywami i żurawiną 178

spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki olejuWYKONANIESchab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić.Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do garnka podlać ok pół szklanki wody. Wsypać wszystkie warzywa. Nakryć i gotować na małym ogniu

W kuchennym oknie Ewy
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 246

piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania.na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora i razem przesmazyc okolo 5 minut. Warzywa z patelni wymieszac z ryzem i przygotowanym sosem beszamelowym.Farszem napelnic polowki papryk.Ulozyc w naczyniu zaroodpornym,podlac 100 ml wody lub bulionu ,posypac startym serem i piec okolo 30-40 minut.przed(...)ZYCZE SMACZNEGO !    Uwagi:zestaw warzyw mozna dowolnie modyfikowac wg.zasobnosci lodowki lub wlasnych upodoban.Jesli chcesz przyspieszyc pieczenie w piekarniku (niestety papryka dlugo pozostaje twardawa) wrzuc papryke na pare minut do wrzatku i obgotuj ja lub przed nalozeniem farszu i delikatnie ja posol

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 159

słupki o długości kawałeczków mięsa. Pora również umyć i pokroić w cieniutkie słupki.Rozgrzać dość mocno patelnię. Dodać olej i mięso. Obsmażyć krótko cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbka drobiowa z warzywami 134

ponownie posypujemy przyprawami,polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki.   W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę,cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy.   Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne.   Wątróbkę smażymy na oleju (olej pozostały z marynowania też wlewamy na patelnię(...)kupiliśmy produkt nieświeży a nie to, że smażyliśmy źle lub, że nie umiemysmażyć.   Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelniolej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa.    Podsmażamy do zeszklenia cebulki.   Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca.  Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 122

smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.   Doprawiamy do smaku.   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.   Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 15 minut.Gotowe

Maminek kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 186

mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki(...)pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś z warzywami 182

Jakiś czas temu robiłam taką pierś z warzywami dla córki..i córka poprosiła o jeszcze..i trza było znów zrobić...tym razem zrobiłam ciut inaczej...ale też smacznie..Ja zawekowałam .. potem wystarczy tylko podgrzać i gotowe..1-2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka Knorr1 paczka mieszanki warzyw po chińsku listek, zielesól do smaku bulionetka drobiowa Knorrpomidory suszone

Moje domowe kucharzenie
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 148

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 seler (ok. 300g),1/4 kalafiora,1 cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu(...)masła,4 plastry prosciutto,4 paluszki grissini,Szczypiorek do przybrania.        Przygotowanie:W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu

SzczyptaSmaQ
Ekspresowy obiad: Makaron z warzywami po chińsku 421

propozycja.Składniki:spaghetti razowemieszanka warzywna mrożona "chińska"olej sezamowysólpapryka słodka i ostrapieprzjasny sos sojowyMakaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw. Podsmażamy przez chwilę wszystko razem.Mo

chwile dla mnie
Sałatka śledziowa z warzywami 264

Idealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych  puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy(...)twardo, odstawiamy do wystudzenia. Warzywa konserwowe odcedzamy na durszlaku. Ogórki, cebule i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę. Śledzie odcedzamy i drobno kroimy.  2. Łączymy wszystkie składnik, dodajemy pieprz, majonez i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sałatki nie przyprawiamy solą,  śledzie są wystarczająco słone

Apetyczna babeczka
Placki z warzywami na cieście francuskim 184

Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach

prawdziwe jedzenie
Pierś z warzywami 355

Zdjęcia gotowej potrawy brak..po prostu zapomniałam zrobić..a taką pierś z warzywami zrobiłam dla córki..zawekowałam w słoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi

Moje domowe kucharzenie
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 132

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek   "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody(...)Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia. Podawać ze szczypiorkiem

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 530

odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość delikatny w smaku

Czerwona Porzeczka
Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin 159

Jest to doskonałe danie na obiad lub kolację, mięso zbilansowane warzywami z dodatkiem sosu hoisin i orzeszków piniowych. Bardzo proste orientalne danie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie  naSushi . Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki  2 pory - tylko biała(...)dusimy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek i cukinie kroimy w cienkie plastry, paprykę i por w kostkę lub pół plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły ale nie były całkiem miękkie, dodajemy wcześniej przygotowane mięso, sos hoisin, sól i pieprz do smaku. Nakładamy gorące i posypujemy orzeszkami

Apetyczna babeczka
Makaron gryczany z warzywami 170

osolonej wodzie przez 4-5 minut, (ma być lekko twardy), wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek, por i cebulę kroimy w cienkie plastry, marchew kroimy w cienkie słupki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość

Apetyczna babeczka
Cukinie nadziewane warzywami (dieta Dr. Dąbrowskiej) 163

Nadziewane cukinie :) Składniki: 2 cukinie 3 marchewki pietruszka kawałek selera cebula kawałek pora domowa kostka rosołowa warzywna 2-3 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól pieprz zioła prowansalskie Warzywa gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i czosnku na półtwardo (dojdą podczas pieczenia). Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.5 minut. Po wyjęciu wydrążamy(...)łyżeczką nasiona. Ugotowane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora i cebulę drobno kroimy. Czosnkolubni mogą dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku :) Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką  i ostrą. Nadziewamy cukinie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st.C na pół godzinki. Smacznego

chwile dla mnie
Kurczak z warzywami 172

Kurczak z warzywami filet z piersi kurczaka -1 podwójny słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g papryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą(...)mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawać z ryżem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
2w1. Zupa i wołowina z warzywami w jednym naczyniu. 159

zimnej wodzie naczynie gliniane na 20 minut. Czosnek czyścimy i miażdżymy za pomocą noża lub praski. Wołowinę nacieramy czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy, dopóki będziemy kroić warzywa.  Cebulę, cukinię, marchew kroimy w pół talarki. Papryczkę chilli kroimy jak najdrobniej. Pieczarki przekrawamy na połowę, a pomidory w ćwiartki.  W naczyniu glinianym układamy mięso i następnie kolejno warzywa

Kuchnia Łukasza
Souvlaki z grillowanymi warzywami 238

bloga Lepszy Smak  postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka(...)patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu z obydwu stron, Należy pamiętać, że cukinia doskonale smakuje na pół surowo, natomiast bakłażan musi być miękki.  Mieszanka ziół

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z kurczakiem i warzywami 325

wrzucamy na patelnię, to co nam się nawinie pod rękę. U mnie to danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa(...)patelni. Po zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem 183

marchewka, 1 pietruszka, 3 łyżki kukurydzy, 3 szklanki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, 1 pierś z kurczaka. Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i drobno pokroić. Kaszę namoczyć ok. 1 godz. i ugotować z 3 szklankami wody przez ok. 20 min. Cebulę, marchewkę i pietruszkę lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju(...)ugotowanej kaszy dodać warzywa i kukurydzę. Gotować jeszcze ok. 10- 15 min, a następnie garnek zwinąć w ręcznik i utrzymać w cieple ok. 1 godz. Kurczaka pokroić, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z sosem sojowym, natką pietruszki i podawać z kurczakiem. Może i długo trwa przygotowanie kaszy, ale warto bo danie bardzo zdrowe

Moniki Smakołyki
Grillowane warzywa z kurczakiem chili 162

nadmiaru soku. Delikatnie posól i posmaruj olejem z dwóch stron. Kurczaka, pomidorki, cebulkę i cukinię grilluj. Pierś pod koniec posmaruj dokładnie sosem chili i jeszcze połóż na grilla. Warzywa i pierś układamy na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy kiełki rzodkiewki, doprawiamy pieprzem i gotowe. Smacznego Rada: Pomidorki grillujemy na specjalnych tackach do grillowania. warzywa i mięso grillujemy na specjalnych tackach

Moniki Smakołyki
Filet rybny w warzywach 164

Obraną marchew starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie

Proste Potrawy
Sałatka kuskus z curry i warzywami 319

dawna wiadomo, że kasze są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych witamin, m.in. dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza.  A w połączeniu z warzywami to prawdziwa bomba witaminowa!! Ja dla zaostrzenia smaku dodaję odrobinę curry. Składniki: 150g kaszy kuskus, łyżka masła, 1/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1/4 szkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis, szczypta kurkumy(...)wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Łosoś z warzywami 204

Przepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami  na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm. Smażymy jeszcze 3 min- gotowe. Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy. Na makaron dajemy łososia i dodajemy warzywa. Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z duszonych warzyw 141

Składniki: cukinia cebula marchewka papryka ogórki kwaszone ocet sól, pieprz cukier olej  Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem

prawdziwe jedzenie
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 388

przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami.   Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.   My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać(...)rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania 20 minut +  20 minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki pełnoziarnistej sól   łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola

Kolizje Smaków
Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 180

pamiętam nie uznaję (K) słodkich dań jako danie główne, więc jeśli na obiad pojawiają się naleśniki, to na pewno w wersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej(...)łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam i starty ser (zostawiając odrobinę na posypanie naleśników po zawinięciu). Nakładamy farsz, zawijamy naleśniki i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. :-) Smacznego

kuchnia do kwadratu
Bakłażany zapiekane z ryżem jaśminowym i warzywami 189

końcu dodać posiekany drobno czosnek i natkę pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Z bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół wydrążyć środki (miąższ można zużyć do zupy kremowej z warzyw) i nafaszerować ryżem z warzywami. Ułożyć na blasze wyłożonej folą aluminiową, przykrywając również wierzch. Piec do momentu aż bakłażany będą miękkie (sprawdzić widelcem). 10 minut przed końcem pieczenia posypać mozzarellą

Czerwień i błękit
Pieczone udka z warzywami 131

Łatwa i aromatyczna potrawa jest idealnym pomysłem na codzienny obiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Ryż z warzywami 146

minut <3 Składniki na danie dla dwóch osób: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego (125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię  Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz) Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy(...)przykryciem 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało

Emcia Pichci
Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata 154

Składniki: (na 1 porcję)  pomidorek lima pomarańczowy  pomidorek czerwony  garść ugotowanych warzyw:  bób, obrany ze skórki  groszek fasola szparagowa: żółta i zielona ponadto  1/4 świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę  łyżka posiekanego pora - jasna część  łyżka posiekanej białej cebuli  łyżka posiekanego koperku  suszone oregano  sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie:  Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza. Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz z resztą warzyw. Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano oraz doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wkładamy do lodówki na kwadrans

Moja smaczna kuchnia
Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem 196

oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Warzywa podajemy na kaszy kuskus z posiekanym szczypiorkiem

Moja smaczna kuchnia
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami- CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 315

świeżego imbiru - 1/2 papryki - 3 plastry cukinii Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA(...)Dwie kromki chleba słonecznikowego (70g) , jajko na miękko, herbata zielona (234 kcal 2. Kawa, banan. (120 kcal) 3. Pierś z kurczaka z warzywami (256 kcal), woda 4. 125 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli (171kcal), woda 5. Jabłko (180 g), 2 x wafle ryżowe, 2 plastry wędliny sopockiej, pomidor, herbata zielona (266kcal) łącznie 1047kcal Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA 350

Będąc na diecie każdemu z nas bardzo szybką nudzą się posiłki i potrzebujemy nowych smaków, aby nie ulegać pokusom. Proponuję Wam przyrządzić warzywa po chińsku z kaszą gryczaną. Ta potrawa to bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki  na 3 porcje: - 3 średnie marchewki  - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka(...)korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny-  2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy ewentualnie solą. Mieszamy z kaszą. Dusimy kolejne

SMYKWKUCHNI
Sos pomidorowy z kiełbasą i warzywami (do ryżu i makaronu) 207

podsmażenia kiełbasy i cebuli przyprawy: pieprz, sól, oregano Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić w kosteczkę wszystkie pozostałe warzywa i dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić

Ze smakiem i z pasją
Minizapiekanki z rybą i warzywami 255

formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne

Ratunku obiad
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 354

kilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi(...)Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski.  W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Wyliczenia: makaron chow

Obiad za dychę
Pierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus 117

Pierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze(...)można polać nim kuskus, ziemniaki, ryż czy po prostu mięso :) W tej wersji - z warzywami i kuskusem przygotowuje się ją bardzo szybko i bardzo łatwo. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka jarzynowa z warzyw z zupy 118

Sałatka z warzyw z zupy :) Co zwykle robisz z warzywami, które gotują się w wywarze na zupę? Otóż marchewka, pietruszka i seler, jeśli są ugotowane, a nie rozgotowane, stanowią świetną bazę na pyszną sałatkę! Zwłaszcza, że już same w sobie przesiąknięte są przyprawami, które zazwyczaj dodajemy do wywaru (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lubczyk itp). Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka sadzone zapiekane z warzywami 130

Bardzo spodobał mi się przepis z bloga  Mad na trochę nietypowe "posadzenie" jajek:) Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków  kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów(...)pieprz, tymianek olej winogronowy   Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym

Zdrowa Kuchnia Sowy
Warzywa z curry - różne wersje 167

Warzywa z curry robię od 2 tygodni w różnych kombinacjach. Wszystkie pyszne! Wystarczą warzywa, curry, mleczko kokosowe i wychodzi super danie. Kiedyś zajadałam się kalafiorem z curry , teraz podobnie smakuje mi taka kompozycja:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Warzywa z patelni, czyli coś lekkiego przed świętami... 187

Rzadko robię zupy na wywarze jarzynowym, najczęściej po prostu jarzyny kroję w kostkę i stanowią one element zupy. Tym razem chciałam zrobić zupę czystą, bez warzyw, a warzywa przeznaczyłam na danie z patelni, czyli pyszny produkt uboczny wywaru. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kasza gryczana z warzywami sezonowymi 191

Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę, obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać cebulę, pokrojoną w piórka. Na koniec wrzucić nać selera i pietruszki, migdały i pomidorki. Zgasić ogień. Dolać oliwę

kolorowotorcikowo
Krem z białych warzyw 159

średniej wielkości pietruszka 1/3 selera 2 większe ziemniaki 1 cebula 1 l bulionu drobiowego sól, pieprz 4 kromki bułki 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery. Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy(...)wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kosteczkę. Na patelni po cebuli  usmażyć na złoto grzanki. Zupę podawać

kolorowotorcikowo