sos z kurek - 665 przepisów (strona:16/45)

Kluski śląskie w sosie kurkowym 752

Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane z sosem kurkowym. Przepis na kluski śląskie znajdziesz TUTAJ Składniki na sos kurkowy ( na 3 osoby): 200 gr kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła najlepiej klarowanego 300 ml śmietany 30% sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie

Mechanik w kuchni
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 233

suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy(...)rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki i posiekany koperek. Solimy, posypujemy świeżym pieprzem i smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli a kurki będą miękkie. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę

OstryKęs
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 133

grządki to na bieżąco przygotowuję z niej potrawy. Fasolka szparagowa z bułką tartą to klasyka w naszej kuchni, robię też często taki a’ la gulasz z fasolki i kurek oraz pyszną fasolkę w sosie pomidorowym. W tej postaci jest bardzo pysznym daniem obiadowym, który polecam. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym: 250 g fasolki szparagowej żółtej 100 g pokrojonej w paski(...)puree. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni masło, wsypujemy cebulę, czosnek i szklimy, dodajemy marchewką, wlewamy puree z pomidorów i dusimy ok. 15 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusimy ok. 10 minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FARFALLE W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM Z BROKUŁAMI 143

kurkami  :), zaraz po niej gotuję  zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym.  Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć,  że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :)) Składniki na sos: duża garść kurek 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 100-150 ml śmietany(...)następnie dodajemy posiekany czosnek oraz kurki (większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości). Podsmażamy je od 10 minut. Następnie wlewamy na patelnię obie śmietany. Solimy, pieprzymy do smaku i dusimy grzyby w sosie około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i ew. doprawiamy, jeśli brakuje soli lub pieprzu. Podajemy z makaronem. Dodatkowo tym razem dorzuciłam

Walijskie Pichcenie
Smażona panierowana cukinia z sosem kurkowym 251

danie bezmięsne. Smażone kawałki cukinii panierowanej w jajku i bułce i do tego delikatny sos kurkowy. Cukinia i kurki wspaniale do siebie pasują. Zapraszam. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 duże cukinie (albo 4 małe) 2 wiejskie jajka bułka tarta do panierowania 6 dużych garści kurek 6 łyżek śmietanki 30 % 2 średnie białe szkliste cebule kilka gałązek tymianku masło klarowane świeżo(...)grube plastry. Jajka dokładnie roztrzepujemy doprawiając solą i pieprzem. Każdy kawałek cukinii dokładnie z każdej strony maczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy cukinię na rozgrzanym maśle na średnim ogniu. Gdy cukinia będzie rumiana zdejmujemy ją na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy

OstryKęs
Błyskawiczne piątki - Kurczak w sosie kurkowym 91

stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Odłożyć mięso, dodać masło, cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Przesmażyć i dodać kurki. Podlać wodą i gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania włożyć do sosu kurczaka, dodać serek mascarpone i przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 117

świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min). Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie, przygotowanego wcześniej łososia wkładamy(...)piekarnika na 180°C  na ok. 10 min. Do gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem

Moniki Smakołyki
Perliczka z kurkami 86

, rozmaryn i smażyć aż płyn odparuje. Wlać wino, zamieszać, dusić aż płyn odparuje. Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z wątróbką i z żółtkami a następnie z kurkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić perliczkę farszem (farszu nie upychamy) , wypełniać od strony kupra i od strony szyi. Otwory spiąć wykałaczkami, a następnie obwiązać nitką wykałaczki(...)obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować masłem tymiankowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Piec pod przykryciem, po pół godzinie polać wytworzonym sosem, czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Odłożone kurki podsmażyć na reszcie masła. zastawa

królestwo garów
Makaron z Pesto di Cantarella 211

razem z cebulką.Mieszamy z pesto i smażymy razem jeszcze kilka minut do momentu aż kurki będą miękkie a sos ciepły.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Przekładamy do osobnego garnka.Na tej samej ( nie czyszczonej ) patelni prażymy chwilkę posiekane orzechy nerkowca.Przygotowany sos delikatnie mieszamy z makaronem , tak by wszędzie był obtoczony.Chwilę podgrzewamy.Podajemy gorący posypanymi prażonymi orzeszkami i posiekaną świeżą bazylią

Ostra na Słodko
PULPECIKI W SOSIE KURKOWO-ŚMIETANOWYM 153

Pyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :)))   W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam!  SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)drobną kosteczkę czosnek oraz umyte (lub odmrożone) kurki. Podgrzewaj całość około 10 minut na średnim ogniu, a następnie dodaj śmietanę rozmieszaną z wodą i mąką (tak, aby nie było grudek). Wymieszaj wszytko dokładnie, dodaj 1 łyżeczkę masła i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, pogotuj całość jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Czy grzyby są zdrowe?/Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną 82

umyte kurki, podsmażaj kilka minut. W tym czasie cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Dodaj na patelnie pokrojony miąższ cukinii i posiekany szpinak. Smaż aż woda wyparuje. Zdejmij z patelni, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z kaszą jaglaną. Nafaszeruj cukinie i zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach, aż cukinia będzie miękka. Podawaj np. z pomidorowym sosem. powiedz

Powiedz dietom nie
,,Tarta z kurkami” 81

Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Delikatnie(...)oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

Podróż w kulinaria
Klopsiki z kurkami na makaronie 137

mielonego  100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego  kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek  listki świeżej bazylii  listki świeżej bazylii czerwonej  listki świeżego oregano  1 łyżka oliwy z oliwek  3 łyżki sosu sojowego  Przyprawy :  pieprz czarny  zioła toskańskie  Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy(...)obtaczamy w 3 łyżkach sosu sojowego.   Układamy je na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem. Włączamy urządzenie na 20 minut. Kurki myjemy i osuszamy i przekładamy na folię aluminiową. Makaron przekładamy do pojemnika na ryż. Na 9 mniut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom wkładamy pojemnik z makaronem i zalewamy go wrzątkiem

Parowar Faceta
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 124

rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron.  Farsz:  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy.  Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy.  Smacznego(...)starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie :  Z ciasta francuskiego wycinamy krążki ok 10 szt. W 5 szt robimy mniejsze otwory, kółeczka tzw czapeczki zostawiamy. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym 210

zaczynają się pojawiać kurki - co roku mrożę* parę porcji, żeby w środku zimy móc rozkoszować się jajecznicą z kurkami. Gdy za oknem śnieg smakują jeszcze lepiej, o niebo lepiej! I to kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje. Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie(...)wtedy zrobi się gorzki), po krótkim smażeniu dodajemy śmietanę - wszystko dokładnie łączymy i doprawiamy - solą, pieprzem i ostrą papryką. Wykładamy sos na jeszcze ciepły makaron, posypujemy startym serem i... smacznego :) *Jeśli ktoś z Was będzie chciał mrozić kurki, to koniecznie je chwilę obgotujcie - w przeciwnym razie po rozmrożeniu i usmażeniu będą gorzkie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!