sos sojowy - 2081 przepisów (strona:9/139)

Słodko-ostra chińszczyzna z kurczakiem&ananasem. 532

marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie:  Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku(...)gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy

Kitchens Alphabet
Kurczak w 5 smakach 553

Bardzo lubię chińska kuchnię, te wszystkie grzybki, pędy bambusa, warzywa, makarony sojowe to jest to, co lubię :) Sos sojowy nie tylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak. Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki(...)łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach.   Przygotowanie:     Kurczaka myjemy i tniemy w długie paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka w 5 smakach i podsmażamy na oleju. Gdy kurczak będzie podsmażony, dodajemy warzywa: odcedzoną kukurydzę i groszek, grzybki mun, pędy bambusa, pokrojone cebule w półksiężyce oraz marchewkę pokrojoną w kostkę

Aga w kuchni
Sajgonki z mieszanką orientalną 188

prawda? Składniki /ok. 13 szt./: ok. 13 arkuszy papieru ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię orientalnych firmy Iglotex 250 g mielonego mięsa wieprzowego 1 opakowanie makaronu ryżowego 2 szalotki sos sojowy pieprz chili świeża kolendra olej do smażenia Wykonanie: Drobno posiekane szalotki podsmażyć w woku na 1 łyżce oleju. Następnie dodać mięso i podsmażać aż zrobi się "szare". Do mięsa(...)dodać mieszankę warzyw orientalnych i wymieszać. Gdy wszystko się połączy, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i chili. Zestawić z ognia i dodać posiekaną kolendrę. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu i wymieszać. Arkusz papieru ryżowego zanurzyć na kilka sekund w ciepłej wodzie a następnie

Pasja Smaku
Sajgonki 186

mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania) Sajgonki - Sposób przygotowania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy w kostkę. Makaron chiński moczymy przez 10 minut w zimnej(...)mniejsze kawałki. Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników.  Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę

Słodka Strona
Smażony żółty ryż 285

aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może to być zarówno rozpołowiona(...)innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju sezamowego Instrukcje Na średniej wielkości, ale dość głębokiej patelni, na niezbyt dużym ogniu rozgrzewamy 4 łyżki

Kulinarna Pokusa
Chiński rosół z makaronem i warzywami 185

można przyrządzić wyśmienity i bardzo aromatyczny bulion warzywny, nie dodając do niego zbędnego mięsa. Źródłem wspaniałego smaku jest duża ilość warzyw oraz przyprawy: imbir, anyż, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy. I to wystarczy. Wiem, że pierwszy rzut oka na listę składników może Cię zaniepokoić, ale nie ulegaj tym złudnym wrażeniom. Sukcesem może okazać się wyprawa do większego supermarketu, gdzie znajdziesz(...)litra mocnego wywaru warzywnego z tego przepisu  3 cm kawałek imbiru 2 owoce anyżu gwiazdkowatego 1 ząbek czosnku 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 300 g kapusty pak choi 200 g grzybów shiitake 1 łyżka oleju sezamowego 250 g japońskiego makaronu Udon 4 łyżki kolendry 2 łyżki jasnego sezamu Makaron

Roślinna - blog wegański
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 236

orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy(...)producent pisze, żeby gotować, ale tak też się uda. Makaron ma być twardawy więc dwie, maksymalnie trzy minuty mu wystarczą. Makaron odcedzamy i dorzucamy do warzyw i kurczaka. Doprawiamy sosami sojowym i rybnym, solą (ostrożnie), pieprzem, dorzucamy pędy bambusa i trzymamy na ogniu jeszcze 4 min. Skrapiamy sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia dorzucamy kiełki, orzechy i kolendrę. Podajemy

ladykitchen
Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku 182

Składniki (na dwie porcje): 300 gram filetu z indyka marynata: łyżka sosu sojowego, dwie łyżki sosu teryiaki, sok z połowy limonki, dwie łyżki sezamu 100 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż zmięknie (około 5 minut) pół kalafiora, dzielimy na różyczki marchewka, kroimy w paski o długości około 3 cm papryka, kroimy w paski o długości około(...)kwaśnego (może być Tao-Tao bądź inny tego typu, dość gęsty), zamiennie możemy dodać sos z 3 łyżek miodu, soku z połowy limonki i pokrojonej papryczki chili dodatkowa łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego Filet z indyka w sezamie Filet z indyka umieszczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut, po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przez

Mango Papaja
Łosoś teriyaki 273

łososia (dwa dość duże i grube kawałki) 1/3 korzenia imbiru 1/2 cebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie:   Rybę(...)Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę   kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok z cytryny i limonki. Mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż składniki się połączą. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili

Mania Gotowania
Mięso pieczone z warzywami 170

mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy. Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól(...)świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki, ćwiartki, talarki. Układamy wszystko na mięsie i posypujemy ziołami, odrobina słodkiej papryki. Polewamy ok 3 łyżkami oliwy z oliwek, przykrywamy i zapiekamy min. 1godz. w 200st.C

Olikowa kuchnia
1503. Kurczak z pysznej marynaty 165

dwie części..Pyszna lekko ostra z nutą słodyczy [ miodu  rzepakowego  z  Anielskich Przysmaków ].. 7 podudzia z kurczaka 1/2 szkl.  ketchupu  4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu  chili  2-3 łyżki miodu rzepakowego  3 łyżki oleju  1 marchewka  1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić(...)części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą i wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 167

innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 czarnych oliwek 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku chili w płatkach – wg uznania sól, świeżo mielony pieprz tymianek lub pietruszka do dekoracji(...)oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze on też

Poezja smaku
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 211

zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób. Sos podstawowy 4 łyżki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Na zdjęciu makaron udon z wołowiną, warzywami i sosem pomidorowym

W kuchni wieczorem
Kaczka po tajsku 272

czubata łyżka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki papryki ostrej w proszku lub mała papryczka chili sok z połowy limonki 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5-6 łyżek sosu ostrygowego świeża kolendra lub natka pietruszki ocet ryżowy sól   Warzywa rozmrażamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Piersi(...)pieczemy przez 15 minut. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir, papryczkę, cukier i chwilę smażymy, uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mieszankę chińską i oba rodzaje sosu sojowego. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby warzywa pozostały jędrne, ale nie surowe. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy

Zawsze głodna!
Schab Chow Mein 242

Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa: 1/2 papryki 100 g pędów bambusa ½ zielonej części cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej(...)przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Grzyby mun zamaczamy

Mania Gotowania