sok - 13499 przepisów (strona:18/900)

Ketchup z dynii 187

Ketchup dyniowy z sokiem pomaranczowym i curry uszlachetni smak nie tylko delikatnych stekow drobiowych z kurczaka lub indyka,lecz bedzie takze swietnym dodatkiem do frytek z dynii,plackow,kanapek itp.Bez pasteryzacji mozna go przechowywac w lodowce przez dwa miesiace.Jesli bedziemy dysponowac upieczonym wczesniej puree dyniowym ketchup przygotujemy blyskawicznie.Skladniki na 300-350 ml :250 g puree z dynii-Hokkaido100 ml soku(...)pomaranczy (swiezy sok z 1 pomarynczy)2 lyzki octu50 g cukru1/2 lyzeczka curry1/4 lyzeczka cynamonu1/2 lyzeczki Harissy (marokonska ostra pasta przyprawowa)sol-2 szczyptyWykonanie: Dynie pokroic ,ugotowac do miekkosci lub juz gotowa przy pomocy blendera zmiksowac na puree.Wycisnac sok z pomaranczy.Do puree dodac sok i wszystkie pozostale przyprawy.Ostroznie z harissa,jest naprawde ostra.Calosc umiescic w rondelku na malym ogniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 114

niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.Składniki:1 kaczka 2-2,5 kg3 pomarańczemajeranek suszony i swieży(opcjonalnie)50 g masła 2 łyżeczki cukru250 ml soku z pomarańczyWykonanie:kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz(...)jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówkiz 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić na ćwiartki i wraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapomniany tort i pralka jak żywa 228

bitą śmietanąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmasa wiśniowa:550 g wiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka kremowego150 g mascarpone200 ml śmietany kremówki (38%)80 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego3 łyżeczki(...)żelatyny2 łyżki zimnej wody70 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny50 ml miodówkiwierzch:500 ml śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody50 ml gorącej wodyBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet z czerwonych pomarańczy 150

najlepszy sorbet, jaki zdarzyło mi się jeść! Jestem pewna, że i Wy się zakochacie.Sorbet z czerwonych pomarańczySkładniki:(na 900 ml lodów)skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy450 ml soku z czerwonych pomarańczy (8-9 owoców)sok z 1 limonki120 ml wody85 g cukru90 g malin1,5 łyżki CointreauMaliny zasypać 1 łyżką cukru i odstawić.Z pozostałego cukru i wody zagotować(...)syrop, ostudzić.Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać.Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.Smacznego!Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest tyle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka pomarańczowa z makiem 178

Składniki:Ciasto:370 g mąki pszennej;180 g miękkiej margaryny;3 jaja;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1/3 szklanki maku;1/2 szklanki mleka;1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy (około 1 łyżki).Syrop pomarańczowy:1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;1/4 szklanki białego cukru;20 g margaryny;Skórka(...)zalać mlekiem (w temperaturze pokojowej) i odstawić na 30 minut.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2 duże pomarańcze oblać wrzątkiem i porządnie wyszorować. Z obydwu zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Połowa soku i skórki pójdzie do ciasta, a połowa do syropu.Miękką margarynę wraz z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę.Do utartej margaryny z cukrem, stale miksując na wolnych

Gospodyni Miejska
PANIR, domowy ser indyjski 129

panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke(...)mleka można otrzymać ok.160 g sera.     Składniki:mlekosok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)   Przygotowania:Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie oddzielić się od białka. Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona. Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej

SzczyptaSmaQ
Czas na sałatki. 2543

Thurow".   Składniki. 20dag rzepy 2 ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 1/2 szklanki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku Wykonanie. Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, ogórki drobniej. Wszystko(...)połączenie owoców, oto wspaniały początek dnia. Składniki. 1 awokado 1 banan 1 grapefruit 100g truskawek 1 kiwi 50g rodzynek 100g twarogu 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie. Rodzynki zalać wrząca wodą. Obrane awokado pokroić w plastry. Skropić cytryną Banana pokroić w plasterki i dodać do salaterki. Z grapefruita wyciąć fileciki ,dołożyć do salaterki. Truskawki

Kulinarny karnet Christophera
Koktajl szpinakowo - marchewkowy 130

Składniki : 28 dag marchwi  17 dag szpinaku Przygotowanie : Warzywa doskonale umyć ( marchew nie koniecznie obierać ze skórki, ale wyszorować), marchew pokroić drobno Przepuścić przez sokowirówkę marchew i szpinak Soki wypić ze smakiem :) delektując się każdym łykiem  Jako, że mamy obecnie sezon na świeże warzywa korzystamy z tego i uzupełniajmy swoje zapasy witamin i minerałów, warzywa mają ich mnóstwo(...)SOKI zgodnie z zaleceniem Tombaka ( i nie tylko ) pijmy 15 - 20 min. przed posiłkami , albo 1 i 1/2 godz. po posiłku . Sporządzajmy je na  świeżo i pijmy zaraz po przyrządzeniu - wtedy najzdrowsze, w temp. 0 - 4 stopni C, soki warzywne mogą stać 8 - 10 godz. Należy je pić 2 - 3 razy dziennie małymi łyczkami . Te soki wzmacniają kości

Proste Potrawy
Kiszenie kapusty 231

jeszcze raz dokładnie wymieszać Na dno garnka ułożyć kilka czystych liści kapusty, na nie sypać stopniowo kapustę i dokładnie ubijać, tak by pozbyć się powietrza i by wytworzył się sok, jego nadmiar zlewamy w słoik (może się przydać, gdy poziom soku po burzliwej fermentacji opadnie, sok trzymamy w chłodzie) Kiszonką nie wypełniamy garnka po brzegi, jej poziom powinnien sięgać(...)zbierać, kiszonkę przekłuć w kilku miejscach do dna, aby ułatwić ujście lotnych produktów towarzyszących fermentacji oraz gorzkich olejków eterycznych. Zabieg ten należy powtórzyć kilkakrotnie. W tym czasie poziom soku opadnie i wtedy należy wlać sok, który wytworzył się podczas ubijania- jeśli go nie mamy to można dodać przegotowanej, letniej, osolonej wody (1-2 dag soli

Proste Potrawy
Dżem z aronii i jabłek 164

Jeżeli przygotowywaliście sok z aronii, na pewno zostały Wam owoce.  Ja przygotowałam z nich dżem.  Dodałam do nich jabłka, aby zneutralizować smak aronii.  W przepisie podaję wagę świeżych owoców, przed przygotowaniem soku, nie ważyłam ich po przygotowaniu soku.     Składniki: 1 kg owoców (świeżych) 3 - 4 jabłka ok. 300 g cukru sok z 1/2 cytryny(...)Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy na kawałki.  Wrzucamy do garnka i dusimy często mieszając.  Kiedy jabłka już prawie się rozpadną dodajemy aronię, która została nam z przygotowywania soku, sok z cytry i cukier.  Mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut.  Kiedy dżem zgęstnieje przekładamy go do gorących, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem

Sto kolorów kuchni
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 133

zdrowych tłuszczach, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Mieliśmy również okazję poznać produkty Oleofarm oraz stworzyć autorskie sałatki z udostępnionych nam składników. Mogliśmy również skosztować 100% soków bez dodatku cukru, które są bogatym źródłem polifenoli, witamin i innych składników. Nie wszystkie soki jednak można było wypić z apetytem.  Odważyłam się skosztować wszystkie zaprezentowane soki, bardzo mi smakowały(...)soki z granatu, brzozy z miętą, oraz aronii, natomiast sok z noni, rokitnikia i goji, były okropne, nawet ich właściwości lecznicze nie były w stanie zachęcić mnie do drugiego łyku. Po części teoretycznej przeszliśmy do części praktycznej. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta cytrynowa 167

małe tartaletki ):CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej*   80 g cukru pudru*     2 żółtka* 1/2 łyżeczki soku z cytrynyMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny(...)grochem/fasolą.Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY:* sok z 3 cytryn* sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta )* 180 g masła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest 7 g )Żelatynę

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa z winem 171

jajkoMasło kroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką.Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania.Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy(...)Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek* 10 g żelatyny Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody

kolorowotorcikowo
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 163

łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić w kulkę) Składniki na budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie 600 ml skórka otarta z 3 wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)starczyło na rant foremki. Ciastem wyłożyć foremki, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie przygotować budyń: Zmierzyć ilość wyciśniętego soku, dolać mleka, tak aby w sumie było 600 ml. Do garnka przelać 400 ml mieszanki mleka z sokiem, zagotować. Do wysokiego naczynia przelać 200 ml mieszanki, dodać mąki, jajka, cukier

moj przepis na
Sok dwuwarstwowy. 141

Sok bananowo-porzeczkowy, to mój faworyt. Najlepszy na gorące dni lub na bezalkoholowe wieczory :)                                                                 Składniki: Sok bananowy, sok z czarnej porzeczki, kostki lodu. Wrzuć kostki lodu(...)najlej sok bananowy, a następnie nalej sok porzeczkowy

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania