schab - 5488 przepisów (strona:12/366)

Schab i karczek z brzoskwinią zapiekany pod serem 176

Składniki na 4 porcje: 2 schaby wieprzowe 2 karczki wieprzowe 4 plastry sera  żółtego 8 połówek brzoskwiń z puszki natka pietruszki 2 jajka 2 garści bułki tartej czosnek granulowany sól i pieprz olej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej(...)żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 200- 220 stopni C. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z ziołami (tymianek, rozmaryn, estragon, przyprawa do ziemniaków i czosnkiem) i np. mizerią. Schab i karczek z brzoskwinią i serem Na mięso układamy brzoskwinie Na mięso układamy brzoskwinie a potem żółty

Bon Appetit Małgorzaty
Kolorowy schab duszony 122

Jako, że od kilku dni zajadamy się warzywami, to ku uciesze mojego P. tym razem na obiad przygotowałam mięso- miękki i aromatyczny schab duszony z kolorowymi warzywami. Ot, to tylko zwykły schab- ktoś może pomyśleć- ale dodatek warzyw, a w szczególności ogórka kiszonego- którego nie możecie pominąć- sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne :) Polecam! 2-3 porcje: * schab- 6 plastrów(...)żółta- 1 mała * papryczka chili- 1/2 szt. * przyprawy: ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy- 1 szt. czosnek- 1 ząbek, sól, pieprz * bulion- 2/3 szklanki * oliwa do smażenia Umyte plastry schabu delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość max. 1cm, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oliwie z dwóch stron (po 3 minuty z każdej ze stron), odłożyć. Na tą samą patelnię

Kraina Miodem Płynąca
Schab z warzywami i żurawiną 176

Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować. SKŁADNIKI 70 dag. schabu 2 marchewki 1/4 selera 1/2 pora przyprawa typu Staropolska 1 cebula 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki oleju WYKONANIE Schab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę(...)lekko poddusić. Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do garnka podlać ok pół szklanki wody. Wsypać wszystkie warzywa. Nakryć i gotować na małym ogniu ok 40 min. Mieszać od czasu , do czasu. Sprawdzamy mięso jeśli jest twarde gotujemy  dłużej. Pod koniec dodać żurawinę SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 166

Schab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis(...)najbardziej na czasie.Ja co prawda uzylam pomidorow z puszki,ale swieze swietnie je zastapia. Skladniki ( na 6 porcji) 80 dkg schabu bez kosci puszka krojonych pomidorow z ziolami-400 g 1 cebula 1 zabek czosnku 4 lyzki masla klarowanego 4 lyzki slodkiej smietanki kremowki 2 lyzki maki instant (krupczatki) 1 lyzeczka swiezego oregano (lub suszonego-wtedy mniej) 1 lyzka octu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab z cebulką 218

Zamiast tradycyjnej wędliny najlepszy jest domowy wyrób aromatyczny i soczysty. Ten schab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie śniadanie. Składniki: - 1 kg schabu - 1 cebula - 5 ząbków czosnku marynata - 1 łyżeczka pieprzu - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżka bazylii - 2 łyżki sosu balsamicznego - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)szczypta rozmarynu, tymianku, estragonu oraz gałki muszkatołowej Przygotowanie: Schab obsmażamy 2 minuty z każdej strony, by zamknąć pory a następnie odtawiamy je, by ostygło. Wszyskie składniki na marynatę mieszamy i wlewamy do woreczka foliowego. Zimny schab wkładmay do woreczka z marynatą, wcieramy ją w mięso i ostawiamy na około 2 godziny. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z marynatą

Zainspirowana w kuchni
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50355

Składniki: 1kg schabu bez kości 2 marchewki kawałek pietruszki i selera liść laurowy ziele angielskie odrobina vegety łyżeczka mąki śmietana 18% koperek Wykonanie: Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy

Walijskie Pichcenie
DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 222

Schab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie.  Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę. Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest(...)gwarancją smaku. Polecam przepis  :)) Składniki: 800 g schabu bez kości 4 białe kiełbasy sól pieprz musztarda majeranek 1 cebula liść laurowy ziele angielskie mąka olej Wykonanie: Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa

Walijskie Pichcenie
Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, dzikim ryżem i gorgonzolą 208

Czasem nachodzi mnie ochota na kombinowanie i to danie jest jedną wielką kombinacją. Pyszną kombinacją. Składniki: 200 gram schabu 1 gruszka 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 100 gram gorgonzoli garść orzechów włoskich 100 ml wina białego, wytrawnego 1/2 pęczka natki pietruszki 100 gram ryżu dzikiego sól pieprz 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Schab kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem(...)cynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy

Mango Papaja
GOTOWANY SCHAB 169

Kochani ten schab jest naprawde rewelacyjny. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z sosem do obiadu:) Składniki; 1 kg schabu, 2 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu mielonego czosnek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, wg. uznania przyprawy Wykonanie; schab włozyć do zimnej wody, wrzuciś przyprawy, od zagotowania gotować

Anioły w kuchni
Schab imbirowy z dynią 167

sklepie mnóstwo wędlin a smak jeden. Czasem kupuje, nie zawsze jest czas żeby samemu zrobić. Jednak coraz częściej staramy się robić je w domu. Dzisiaj proponujemy Wam bardzo jesienny schab z dynią i imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku(...)miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy z reszta oleju, solą i pieprzem. Rozkładamy wokół mięsa i pieczemy jeszcze 40 minut

Anioły w kuchni
Schab w majeranku 167

Schab w majeranku Więcej na temat wieprzowiny, znajdziecie w tym linku. Serdecznie zapraszam   Zapraszam na stronę   :   KLIK SKŁADNIKI: schab b/k - 1 kg czosnek granulowany - 1 łyżeczka sól i pieprz majeranek - 1,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie schab dobrze posypać majerankiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i odstawić

Kuchnia Danusi
Schab nadziewany śliwką 167

Składniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie:  Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową

Aga w kuchni
Pieczony schab z kaszą gryczaną 125

Składniki: 600 g schabu, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczka kolendry, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, 1 woreczek kaszy gryczanej Przygotowanie:     W miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab(...)naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy schab w plastry i podsmażamy na patelni (na tłuszczu z niego uzyskanym).  Kaszę zalewamy 300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok 15 minut. Na końcu posypujemy danie posiekanym

Aga w kuchni
Schab w sosie z kaszą gryczaną 172

Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :) Składniki: 500 g schabu, 1 cebula, 1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 woreczki kaszy gryczanej. Przygotowanie:   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety(...)litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną

Aga w kuchni
Schab z szynkowaru 166

mój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli sklepu Przyjemne Gotowanie . Tego przedmiotu nie musiałam opisywać, ani nikomu pokazywać, ale to bardzo proste urządzenie jest genialne! Takiego schabu to ja w życiu nie jadłam! Soczysty i pyszny! Z racji, że to było moje pierwsze doświadczenie zarówno z szynkowarem jak i solą peklową zasugerowałam się proporcjami z bloga Kulinarne(...)wędliny ze sklepu coraz bardziej mi się podoba, nawet nie tylko mi, bo jeszcze nie widziałam, aby tak chętnie mój syn zajadał kanapki z wędliną :) Składniki: 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki  Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku  Skworcu Opcjonalnie do podania

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania