sałatka z bobem - 550 przepisów (strona:16/37)

38 przepisów z papryką 159

ogórków małosolonych Leczo Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Chrupiące grzanki czosnkowe  Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Sałatka z soczewicy i cukinii

Moja smaczna kuchnia
Sałatka makaronowa z bobem na ciepło 60

zdecydowanie zbyt dużą ilością produktów. I potem muszę kombinować. Tak jak z bobem. Bób jest bardzo bogaty w błonnik, pomaga również w obniżeniu cholesterolu we krwi. Grzechem byłoby nie skorzystać z jego cudownych właściwości skoro leży już na targowych straganach. Poniżej przepis na błyskawiczną sałatkę na ciepło z bobem i wędzonym łososiem. Jest to uproszczona wersja przepisu

Milion Smaków
Bób z patelni na grzankach 152

Zostało trochę bobu? Obieramy, podsmażamy, doprawiamy i wrzucamy na grzanki . To bardzo smaczny początek bobowego sezonu. Do podgryzania wolę bób starszy, już brązowy, ale do sałatek czy na grzanki własnie taki młody  jest najlepszy. Bób tak przyprawiony jest pyszny, więc jeżeli nie mamy chęci na grzanki - zjedzmy sam bób!składnikiok 200g bobu, ugotowany i obrany1 ząbek czosnkuchili w płatkachkilka

Stare Gary
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 78

łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego(...)będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Łatwiej go też obierać z łupinek. Mrożony bób wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage

Niedzielny kucharz
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 94

łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego(...)będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Łatwiej go też obierać z łupinek. Mrożony bób wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage

Niedzielny kucharz
Jak ugotować bób 125

jelit lub rozkurczowe. Do dań z bobem wystarczy dodać miętę, szałwię lub tymianek. To na pewno pomoże! Ponadto do gotowania bobu warto dodać liść laurowy i ziele angielskie. Nie wpłyną one zbytnio na smak bobu, ale jedząc go później poczujesz różnicę… a raczej nic nie poczujesz. Jak jeść bób? Jeśli bób jest młody, to po ugotowaniu możecie(...)chociaż ja zawsze go obieram – tak mi lepiej smakuje. Poza tym bób świetnie sprawdzi się w wielu daniach jako dodatek lub w roli głównej w pastach, sałatkach lub farszach. Na bazie bobu przygotowywałem już kilka przepisów i jestem w nim zakochany. Artykuł Jak ugotować bób pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pstrąg wędzony z bobem na sałacie 172

Uwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to.Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C.Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona

Anioły w kuchni
Sałatka z kwiatami cukinii w tempurze, jajkiem w koszulce i bobem 103

Przepyszna sałatka z jajkiem w koszulce, chrupiącymi kwiatami cukinii w tempurze i bobem oraz pomidorkami i ogórkiem. Całość uwieńczona najlepszym dressingiem na bazie masła orzechowego i pasty tahini. Polecam, gdyż sałatka jest przepyszna! Składniki (na 1 - 2 porcje): garść mixu sałat 1/2 ogórka szklarniowego 4-5 pomidorków koktajlowych garść ugotowanego i obranego bobu 3-4 kwiaty cukinii(...)które formuję w harmonijki. Na talerzu układam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka oraz pokrojone pomidorki. Całość posypuję ugotowanym i obranym bobem. Układam smażone kwiaty cukinii oraz ugotowane w koszulce jajko. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bób z wędzonym boczkiem 87

Sezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza

To co kocham
Sałatka z indykiem, komosą i bobem 117

Te sałatkę mogę jest prze 7 dni w tygodniu, ale ostatni jadłam ją przez 3 i wiecie co? i mi się nie nudzi.. jest naprawdę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 144

cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam  kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w  sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych  albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka

Kraina Miodem Płynąca
Rumiane placki z cukinii 225

sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.  zupę krem z serem rokpol  i  sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych

W SMAK
Sałatka z bobem i kaszą gryczaną oraz wspomnienie Tate Modern 152

nich skórę. Jeśli ktoś nie lubi bobu w skórkach, może oczywiście obrać wszystkie ziarna. Pomidory połamać na kawałki i przelać wrzątkiem. Kolendrę posiekać. Część wymieszać z kaszą, bobem i pomidorami. Wyłożyć sałatkę na liści sałaty. Polać oliwą (ok. 2 łyżek) i octem jabłkowym (ok. 2 łyżek) oraz posypać resztą kolendry.   W wersji dla mięsożerców można dodać smażone kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka na ciepło z ziemniakami, bobem, pieczarkami i limonką 89

pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach, do miękkości. Bób myjemy i gotujemy. Ja lubię, gdy jest jędrny i chrupiący, więc gotuję go około 6-7 minut. Pieczarki obieramy i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Smażymy je do miękkości na maśle klarowanym, po czym wraz z obranym bobem przekładamy do miski. Odsączone ziemniaki przesmażamy na patelni po pieczarkach(...)limonki. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Przed podaniem dodajemy skórkę startą z limonki. Użyłam także gotowego vinegretu mango, ale i bez niego sałatka smakuje dobrze. Smacznego :)   Artykuł Sałatka na ciepło z ziemniakami, bobem, pieczarkami i limonką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pasta z bobu i awokado 188

początku lipca wcinam bób. Jako że kilogramowy woreczek to trochę za dużo, aby zjeść na przekąskę, to staram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło

Poezja smaku