mięsa z kurczaka (u mnie wyluzowane i pozbawione skóry udka) - przyprawy: sól, pieprz czarny, kolendra mielona, papryka słodka, chili, rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, kmin rzymski (odrobinę) - olej Przygotowanie farszu mięsnego: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy. Zasypujemy przyprawami i marynujemy przynajmniej przez godzinę. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Składniki na farsz warzywny: - 1/2 sałaty lodowej - kukurydza
Życie zamknięte w smakuKurczaki obieramy ze skóry i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z paprykami - a na końcu - w pokruszonych płatkach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni z termoobiegiem przez 60-65 minut. Podajemy z domowym sosem barbecue , frytkami i np. sałatą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjetego sałata, choćby z winegretem... Składniki: 8 podudzi z kurczaka 4 średnie ziemniaki gałązka pomidorków koktajlowych szklanka mrożonej fasolki szparagowej 2 małe cebule główka czosnku oliwa przyprawa do grillowanych warzyw lub do ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku
Czerwień i błękitżółtej papryki pokrojonej w paseczki 1/4 małej czerwonej cebulki pokrojonej w piórka 4 pomidorki koktajlowe przekrojonej na pół Umytą rukolę i roszponkę układamy na talerzu, dodajemy pozostałe warzywa i kurczaka. Sos do sałatki: 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego sól 1/4 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki miodu zioła prowansalskie Mieszamy wszystkie składniki. Sałatę polewamy sosem
Miksturownikwymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy kurczaka. Sałatkę spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się “ w lodówce. Z reguły podawana jest jako antipasto (przekąska na zaostrzenie apetytu, przed głównym(...)posiłkiem), można nią również nadziewać bagietki czy malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu. Tą sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka
Mia Cucina SofietaSzaszłyki można przygotowywać nie tylko latem, ale przez cały rok na domowych grillach elektrycznych lub w piekarniku. To szybkie danie podawaj z różnymi sosami (mój ulubiony
Przepisy AleksandryPrzyprawy: curry, ostra papryka mielona, sól, przyprawa do ziemniaków olej (3 małe łyżeczki) sos Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na dość płaskie pasy (6szt.). Paski rozdzielić na 3 porcje (po dwa paski) i mocno przyprawić – jedną część przyprawą curry , drugą ostrą papryką a trzecią jedynie delikatnie przyprawić solą . Z trójkolorowych psów zaplatamy warkocz. Można „poprawić” zapleciony warkocz(...)temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej. Smacznego! Post Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnikurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby z cebulką pokrojoną w kostkę - smażymy chwilę razem. Dodajemy papryki pokrojone w paski, mieszamy i ściągamy z ognia. Wykładamy wszystko na ryż z serem. Przykrywamy ponownie serem i posypujemy papryką. Pieczemy w piekarniku około 30 min. w temp. 180. Podajemy z zieloną sałatą. Smacznego
Miksturownikkurczaka gotujemy mięso do miękkości w mleku. Będą powstawać szumowiny ale nie należy się tym przejmować. Następnie odcedzić udka i dokładnie umyć. Udka obtaczamy w mące wymieszanej z połową łyżeczki ostrej papryki, jajku i znów w mące i smażymy do zarumienienia w głębokim oleju. Aby troszeczkę dodać tej potrawie zdrowego wyglądu i smaku podałam ją z sałatka z sałaty lodowej
sierotka maRysia w kuchniróżnymi rodzajami farszu mięsem mielonym, kurczakiem krewetkami czy też tylko warzywami. My nasze tacos postanowiliśmy wypełnić mięsem mielonym. i tym co mieliśmy pod ręką Nam taka przekąska bardzo zasmakowała i zapewne będziemy próbować również innych wariacji. Składniki : 8 tacos 300 g mięsa mielonego, szczypta kuminu, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej ząbek czosnku, sól(...)pieprz, mała puszka kukurydzy pomidor, cebula czerwona, sałata, olej do smażenia, Przygotowanie : Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem. Dodajemy do tego pół szklanki wody i odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy
cookplkurczaka lub tortillę. Z pszenną tortillą i kilkoma składnikami z lodówki zawsze można przygotować pyszne danie. Dziś zapraszam Was na prosty, choć efektowny przepis na nadziewane tortille z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską. Takie danie troszkę z wyglądu przypomina popularny fast food ;) Spróbujcie. Składniki: około 100 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki
Słodkie okruszkiSkrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu do grilla w ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy lekko(...)rozgnieść ser widelcem . Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjewszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą(...)nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego
Salonik smakówpatelni rozgrzać olej i przez około 5 min. smażyć paprykę, cebulę i grzyby mun ( ugotowane wg przepisu na opakowaniu ) i pieczarki, potem wlać do nich sos i delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min. Danie można przygotować bez grzybów(...)dodać tylko z pieczarki. Ja podałam z kaszą jaglaną :) Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty
Proste Potrawyolej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję przynajmniej na pół – następnie suszę. Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę. Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję(...)niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy. Ponownie mieszam i gotowe! Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś z kurczaka lub bezglutenowe grzanki. Postaram się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy. WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal, chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju
IzaGotuje