ryż - 22970 przepisów (strona:14/1532)

Zapiekanka z ryżu i jabłek 172

łasuchów. Do tej potrawy nie podaję specjalnych proporcji i ilości składników. Oczywiście potrzebujemy odgotowany ryż, jabłka, trochę cynamonu, kilka rodzynek, cukier waniliowy, cukier kryształ. Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to jabłka podsmażone. Ja daję  jabłka ze słoika. Posypujemy cynamonem , cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy  i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Podajemy polane jogurtem, który możemy również posłodzić. zapiekanka z ryżu i jabłek zapiekanka z ryżu i jabłek zapiekanka  z ryżu i jabłek SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak po turecku z ryżem. 209

innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu   1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować(...)sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z  rozgrzanym olejem ,dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekane ogórki .Dobrze wymieszać. Ryż powinien być dosyć pikantny .Świetnie harmonizuje z drobiem

Kulinarny karnet Christophera
Najlepsze sushi - futomaki z melonem 205

plastrach np. paprykowy kilka plasterków (dla uczulonych na mleko zamiast sera użyć tofu, najlepsze marynowane lub wędzone) wasabi do smaku wodorosty nori około 6 arkuszy Przygotowanie: Jak ugotować ryż na sushi? Ryż moczymy przez około 30 min, płuczemy kilkakrotnie i odsączamy na sitku. Wsypujemy ryż do garnka, zalewamy w wodą, a garnek przykrywamy.  Po zagotowaniu zmniejszamy(...)gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 15 min. Rozpuszczamy w occie ryżowym sól i cukier (można dodać łyżkę wody i lekko podgrzać). Otrzymujemy zaprawę do ryżu nazywaną awase-zu. Po ugotowaniu ryż przekładamy do miski, skrapiamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Aby przyspieszyć stygnięcie można wachlować ryż, wkładanie go do lodówki jest

głodny alergik
Risotto z bobem i krewetkami 28

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki, które nadały całemu daniu wspaniałego, morskiego aromatu. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw(...)ciekawych patentów kulinarnych, osoba otwarta na rozmaite prądy kulinarne (my też jesteśmy na nie otwarci, a Wy?). Aromatyczny wywar z krewetek W daniu, które gorąco Wam polecamy, delikatna słodycz ryżu kontruje gorzkawą nutę bobu, a całość w morskie klimaty przenoszą krewetki i wywar z ich pancerzyków, na którym robione jest risotto. Tu ważna uwaga: do potrawy najlepiej użyć surowych krewetek

Niedzielny kucharz
Risotto z bobem i krewetkami 136

przypaliła się. Po 3 minutach dodaj czosnek. Krok 3 W międzyczasie przesyp ryż do rondelka, zalej zimną wodą, przepłucz i odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie już mętna i biała, ale zrobi się przezroczysta. Wysyp ryż do rondla z cebulą i czosnkiem, smaż kilka minut, mieszając dokładnie, aż ryż stanie się szklisty i pokryje(...)się olejem i sokiem z cebuli. Wtedy wlej szklankę wina. Zamieszaj delikatnie. Płyn w rondlu powinien bulgotać delikatnie, czyli gotować się, ale nie za gwałtownie, żeby ryż wchłaniał wilgoć.. Krok 4 Odcedź wywar z pancerzyków z krewetek. Kiedy ryż wchłonie większość wina, wlej do niego wywar krewetkowy (tyle żeby przykrył ryż). Mieszaj ryż co jakiś

Niedzielny kucharz
Czerwone risotto z owocami morza 94

prawie mi się udaje. Dlaczego czerwony ryż? Bo nie przepadam za białym. No i za papkami też nie przepadam, a prawdziwe risotto jest właśnie takie lekko papkowate. A ryż czerwony ma cudnie orzechowy smak. Jest sypki i mniej klejący od ryżu białego. No i bez dwóch zdań, po prostu zdrowszy. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – polecam. Jest droższy(...)ryżu białego, ale raz na jakiś czas, chociażby dla smaku warto zaszaleć. Ryż czerwony również dłużej się gotuje, więc przygotowanie risotto z czerwonym ryżem nie jest znowu takie szybkie. Ale jakie smaczne Składniki (porcja dla 2-3 osób): ok. 250 g owoców morza (u mnie duże krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule) 2/3 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu warzywnego. Zawsze ciepłego

gutfut
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 152

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które(...)ręką. Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji

Pociąg Do Kuchni
Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami 119

Ryż jest drugim po pszenicy zbożem uprawianym na świecie. W wielu azjatyckich narzeczach to synonim życia, bogactwa, pożywienia. Przyrządza się z niego niemal wszystko – dania główne, desery, pieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Ryż jaśminowy zapiekany z jabłkami.   Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: - 750g ryżu jaśminowego - 1,5 l wody - masło - 5 jaj - 8 łyżek drobnego(...)jabłek - 1 galaretka o smaku kiwi - sok z ½ cytryny - cukier puder do oprószenia - aromat rumowy       W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła. Na gorące wrzucamy suchy ryż. Smażymy cały czas mieszając do chwili, aż ryż zmieni kolor (z przezroczystego zrobi się biały). Starajmy się ryżu nie rumienić, ma być biały. Do ryżu wlewamy zimną wodę, zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 62

Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty. W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo zdrowa(...)łatwo przygotować, a poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego. Zrobiliśmy z niej zapiekankę z bakłażanem i gęstą, naprawdę gęstą zupę. W zestawie jest jeszcze ryż smażony. Polecamy ci tę właśnie technikę przygotowywania ryżu, czyli smażenie, dokładne smażenie, z dociskaniem ryży do patelni, tak żeby potem był ładnie usmażony i chrupiący. Do tego jarmuż, marchew

Niedzielny kucharz
Ryż na mleku z truskawkami, kokosem i ciasteczkami 93

Pyszna i zdrowa propozycja na podwieczorek. Uwielbiam ryż na mleku, a jeszcze podany z takimi dodatkami to już kocham. Teraz truskawki są wyjątkowo pyszne i słodkie i takie pachnące. Do deseru podałam pyszne zbożowo-kokosowe ciasteczka i posypałam wiórkami kokosowymi. Z tej receptury wychodzi 4 spore porcje. Jeśli lubicie to zróbcie koniecznie :) Pysznego podwieczorku :) Do wykonania tego pysznego deseru(...)użyłam ryżu do risotto i pysznych ciasteczek od marki  Kupiec . Potrzebujemy: Na ryż: 10 dag ryżu do risotto od  Kupiec pół litra mleka szczypta soli Na mus truskawkowy: około 50 dag truskawek cukier  brzozowy do smaku ( u mnie jedna łyżka ) Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania 50 g ciasteczek zbożowych kokosowych od  Kupiec listki melisy

Izabelawkuchni
Ryż smażony z papryką i rodzynkami podany z jajkiem sadzonym 79

Magda Ten ryż smażony z warzywami to jedno z najlepszych dań jakie udało mi się wymyśleć. A powstało z czystego przypadku, z resztek ryżu szafranowego z poprzedniego obiadu i kawałka papryki który gdzieś zalegał w lodówce. Do tego co udało się jeszcze znaleźć, aby danie było ciekawe i smakowało super czyli obowiązkowo cebula i rodzynki, świetnie tutaj pasujące(...)ugotowania ryżu – szklankę ryżu opłukujemy pod wodą, na sicie, odstawiamy do odcieknięcia. Ryż przekładamy do garnka i zalewamy go dwoma porcjami wody – czyli na szklankę ryżu dodajemy 2 takie same szklanki wody. Wrzucamy odrobinę szafranu oraz kostkę bulionową. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gdy zacznie się delikatnie gotować, mieszamy jeszcze raz, dokładnie po dnie, przykrywamy garnek

Smaczna Strona
Ryż na mleku 132

Opis Ryż na mleku: Ryż na mleku to pyszny, a zarazem bardzo prosty do przygotowania deser.to potrawa najczęściej kojarzona z dzieciństwem. Mamy i babcie chętnie serwowały ją dzieciom i wnukom na śniadania czy kolację. Jeżeli chcecie wrócić smakiem do dzieciństwa, ten deser będzie idealny. Jest to idealna propozycja na smaczny deser, ale również jako danie na śniadanie. Jednak(...)należy pamiętać, że jest to danie dosyć słodkie i nie należy przesadzać z ilością. Można przygotować go z różnych gatunków ryżu, zależnie od tego, jaki efekt i konsystencję chcemy osiągnąć. Jeśli na przykład użyjemy basmati, ryż na mleku będzie dość sypki z orzechowym posmakiem. Przy ryżu pełnoziarnistym orzechowy posmak zostanie ale długie gotowanie będzie wymagało użycia dodatkowej ilości wody

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryż Jollof z kelewele 138

Ryż Jollof pyszne, aromatyczne danie z Afryki Zachodniej, choć jest to tylko ryż, w całym regionie trwa wojna w mediach społecznościowych, kto wynalazł i kto robi najlepszy ryż Jollof. Uważa się, że Jollof powstał w regionie Senegambii w Afryce Zachodniej wśród ludu Wolof. Dzięki kupcom, którzy podróżowali, danie rozprzestrzeniło się na cały region i jak to często(...)bywa, zmieniała się również receptura. W Senegalu nazywa się thieboudienne, w Gambii benachin w Nigerii i Ghanie jollof. I choć każdy uważa, że jego wersji jest prawdziwa i jedyna, ryż Jollof jest najpopularniejszym daniem z Afryki Zachodniej. Zapraszam na moją wersję Jollof. 👥 – ❌ ⏰ – 45 minut 🥩 – ❌ Składniki KELEWELE 2 banany plantany 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki

RafalCook

Proponowane wyszukiwania