ryba - 22175 przepisów (strona:28/1479)

Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 135

Podpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej, a zaczynam już(...)dziś.  Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Czasem sięgam po pesto bazyliowe (zazwyczaj w parze z łososiem), ale najbardziej lubię ryby w duecie z charakternym pesto rosso , czyli czerwonym pesto zrobionym z suszonych pomidorów. Pesto rosso ma w sobie mnóstwo aromatu, więc ryba nie potrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania. W wersji ekspresowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 119

zdążyłam w ogóle przygotować sosu. Teraz przygotowałam sos (i to właśnie on jest na zdjęciu). Ciepły sos przelałam do słoika, który ładnie się zamknął. W Wigilię usmażę rybę i będę już miała do niej gotowy sosik. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakować, bo zarówno ryba jak i sos okazały się pyszne. Przepis pochodzi z dawnego serwisu www.gotowanie24.pl. Ryba w czerwonym(...)sosie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, 2 płaskie talerze, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, widelec, papierowe ręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka

blog.moje-pasje.info
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 180

może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado(...)niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno wytrzepałam. SMAŻENIE FILETÓW Z BIAŁYCH RYB To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni

Karo in the Kitchen
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 310

najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj podstawowy przepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia(...)najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość.   Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso. Pamiętacie przepis na ceviche ? Ryba w cytrusach dosłownie się gotuje – nie skrapiajcie łososia sokiem

Karo in the Kitchen
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 174

spożywa się w Norwegii. Od 1998  do 2012 roku produkcja tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś wiadomo, że w Norwegii spożycie ryb i owoców morza jest dużo większe niż w innych krajach na świecie, co oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad(...)www.interia.pl/informacje-losos-norweski,tId,187502 No dobrze, ale w takim razie jak taki dorodny łosoś, dostaje się do nas na talerz? Zacznijmy od hodowli. W naturalnych warunkach, łososie jako ryby anadromiczne, wędrują na czas rozrodu z mórz do rzek.  Jego życie zaczyna się w zimnych, czystych rzekach i potokach. W wieku 1- 3 lat zmierza do morza. Po ok.4 latach wraca

Moja Mama Gotuje
Pstrąg pieczony w pomarańczach 132

Proste, szybkie do wykonania i - co najważniejsze - smaczne danie obiadowe! Uwielbiam rybę pieczoną w owocach ! Poprawka. Uwielbiam rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką w przepisie(...)powstało proste, szybkie do wykonania i co najważniejsze smaczne danie obiadowe. Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1-2 pomarańcze 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Ja wyjątkowo zapomniałam tu pozbawić rybkę oczu - upiekła się więc oglądając

Grunt to przepis!
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 150

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które są pod ręką(...)Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji bardziej wyszukanej, rybę

Pociąg Do Kuchni
Konferencja Prasowa WWF i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 127

podsumowania w/w projektu. W marcu br. przeprowadzono badanie opinii publiczne na zlecenie Fundacji WWF Polska. Potwierdziło ono, że kampania spowodowała istotny wzrost świadomości społeczeństwa na temat problemu zagrożenia wyginięciem ryb w morzach i oceanach. Badanie potwierdziło skuteczność całej kampanii. Kampania przekazała obiektywne informacje na temat tego, jakie gatunki ryb i owoców morza są zagrożone. Jednocześnie – zachęciła do wybierania tych(...)których stan jest stabilny. W ramach kampanii, wydana została książka kucharska „ Ryby wybrane „, która pokazuje jak ciekawe i smaczne dania można przyrządzić z ryb i owoców morza, których stan jest stabilny. Książka jest pięknie wydana, lubię po nią sięgać. W wersji elektronicznej, znajdziecie ją tu: RYBY WYBRANE Zachęcam do jej pobrania. Jaka ryba na obiad, która dzieli najpopularniejsze

Moja pasja smaku
Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi 145

Mało skomplikowane w przygotowaniu, a w efekcie pyszne i pożywne danie Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią. Przygotowywałam(...)średnie pstrągi tęczowe 1 duża marchew 2-3 mandarynki 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić

Grunt to przepis!
Dorsz z kiszoną kapustą curry 119

Ryby bardzo lubię, ale przyrządzam je rzadko. Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla(...)jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też na obiad codzienny, niedzielny, na wspólne grilowanie z przyjaciółmi, na małe przekąski od czasu do czasu. Oprócz pięknych zdjęć w książce, opis wykonania jest tak przystępny, że nic tylko gotować! Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer

bistro mama
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 189

piekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia.   Dorada to zdecydowanie jedna z moich(...)ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy

Karo in the Kitchen
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 123

wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało(...)dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take awayach

Codzienne Gotowanie
jesiotr z domowej wędzarni 235

jesiotr wędzony Wprost przepadam za wędzonymi rybami. A m ało jest ryb, które mogły by równać się w smaku, z jesiotrem. Jego delikatne mięso,wprost idealnie nadaje się do wędzenia Składniki jesiotry o wadze 2-3 kg sól sposób przygotowania Jesiotry sprawiamy (zostawiając głowy), myjemy i zasypujemy dużą ilością soli, tak by ryby były pokryte warstwą soli. Ryby odstawiamy(...)znów solimy, tym razem już mniejszą ilością soli ( taką jakiej zwykle używamy przyprawiając mięsa, do pieczenia). Jesiotry odstawiamy w chłodne miejsce, na 24 godziny.  Kolejnego dnia rozpalamy wędzarnię. Ryby mocujemy na wędzarnicze haki i p rzekładamy  do wędzarni. Przez  pierwsze 40-50 minut osadzamy je w ciepłym powietrzu (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni, nie zadymiamy

Miód i pieprz
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 148

które mnie ukradkiem zrobiono.. ;) ) dania ani przed, ani po upieczeniu. :( Żałuję, bo wyszło fantastycznie i na pewno powtórzę ten eksperyment jeszcze nie raz, jednak na pewno z lepszą rybą. Dorada nie jest najsmaczniejsza, a mimo wszystko, nawet ona w aromacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie(...)się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych  pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza

Kuchenna Kontrrewolucya
Kulki rybne w zalewie octowej 337

Kulki rybne a raczej w moim przypadku medaliony w zalewie octowej robiłam już kilka razy. Jest to rewelacyjna przekąska. Można je zrobić w zasadzie z każdej ryby, ale według mnie najlepiej wychodzą z połączenia karpia z inną rybą (u mnie w tym przypadku mintaj). Czym mniejsze kulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie(...)robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą octową. Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego karpia. W sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować ryby, ale warto. Warto też mieć ciężki i solidny tasak i ostry nóż. Bardzo to pomaga przy odcinaniu i przecinaniu ryby. Składniki: kulki: 7 kg świeżego karpia (po filetowaniu wyszło

Mama Gotuje