ryba na parze - 1502 przepisów (strona:5/101)

KOTLETY RYBNO ZIEMNIACZANE Z SOSEM CHRZANOWYM 188

rozmroziłam. Do płaskiego garnka wlałam mleko. Wsypałam kurkumę (dla koloru). Przełożyłam filety do garnka. Gotowałam rybę w mleku przez około 5 minut. Można ją też ugotować na parze. Ugotowaną rybę wyjęłam i odcisnęłam z mleka. Przełożyłam ją do miski z ziemniakami. Rozdrobniłam i połączyłam składniki np. widelcem. Wbiłam jajko.  Wsypałam tartą bułkę, dodałam sos ostrygowy

potrawyregionalne
Dorsz zapiekany w jarzynach 144

Uwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet

Ostra na Słodko
Przepis na lunch boxa do pracy! Pieczony indyk z sałatką na słodko. 126

które mogłabyś/ byś zabrać ze sobą. Dlatego warto tak rozplanować posiłki aby np. wykorzystać kurczaka czy indyka, który został  z obiadu niedzielnego. Zaplanować kolację na ciepło np. rybę na parze i przygotować porcję więcej, którą możecie potem zabrać ze sobą do pracy ( i od razu mówię, jeśli masz świeżą rybę to spokojnie ona pachnie, a po usmażeniu(...)kilka obiadów dla niej i dla niego do pracy. Zadbaj o to aby w lodówce mieć jaja, świeże warzywa, sałatę, zaopatrz się w kilka puszek z warzywami gotowanymi na parze, czy choćby kukurydzą. A przygotowanie lunch boxów, zdrowych, pysznych i pełnych energii będzie banalnie proste.  PRZEPIS NA ZDROWY LUNCH BOX DO PRACY: - 3 plastry pieczonego z limonką indyka

SMYKWKUCHNI
Dorsz z sosem holenderskim 192

zasadzie powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje ją gdy są wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę

Buniabaje w kuchni
Warzywne rolady z morszczuka na parze i "Podarunek" 123

Ryba gotowana na parze polecana jest w różnych dietach. Przygotowana w ten sposób jest delikatna, a odpowiednio doprawiona i podana z dodatkami potrafi być smaczna. Te gotowane na parze rolady robię od wielu lat z różnych gatunków ryb (najczęściej z morszczuka i dorsza). Wyzwaniem były dla mnie za pierwszym razem, bo nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego na parze(...)posolić po wewnętrznej stronie i posypać mielonym białym pieprzem. Na filetach rozłożyć podduszone warzywa. Resztę warzywnych słupków wrzucić na tłuszcz i dusić. Rybę zwinąć w rolady. Związać szczypiorkiem. Na garnku z warzywami ustawić naczynie do gotowania na parze lub durszlak. Ułożyć w nim rolady. Przykryć i gotować ok. kwadransa -ok.  10 minut z jednej strony, a potem przewrócić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sandacz po grecku 170

wersjach. Z gotowanej ryby z gotowanymi warzywami. Ze smażonej- z duszonymi warzywami. Gatunki ryb też się zmieniają .Kiedyś robiłam w ten sposób dorsza bo najbardziej mi smakował .Potem parę innych ryb . Ostatnio bardzo często kupuje filety z sandacza . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia 115

jajecznej 4. Ugotowany makaron Zapiekanka – podobnie jak w przypadku kaszy/ryżu ;) Sałatka makaronowa – tutaj nieskończone możliwości. U mnie ostatnio króluje sałatka makaronowa ze śledziem <3 5. Ryba (upieczona/z pary) Pulpety rybne – na przykład takie jak te z mojego przepisu na resztkowe  pulpety z białej ryby 6. Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych Idealnie sprawdzą się w koktajlach, omletach

HealthyCreations
Łosoś na parze z warzywami 170

świeżo mielonym pieprzem. Obsypać ziołami z dwóch stron.   Położyć ziemniaki i marchewki na spód parowaru, natomiast łososia na półkę wyżej. Naokoło łososia rozłożyć pomidorki. Na każdym kawałku ryby rozłożyć malutkie kawałki masełka. Włączyć parowar i parować 35 minut.   Thermimix – przygotować warzywa jak wyżej – do naczynia miksującego wlać wodę, do połowy wysokości – nałożyć naczynie verona(...)przykryć , czas 35 minut, tep Verona, obroty 1 – wyjąć wszystko i podawać. To było rewelacyjne, przyznam się, że miałam obawy. Nie miałam dobrych wspomnień z warzywami na parze, ale to było super

Kuchnia Pokoleń
Jak przyrządzić rybę, aby była soczysta? 92

smażymy czy grillujemy. Prawidłowo przyrządzona i przyprawiona ryba jest nie tylko źródłem witamin, ale także kopalnią różnych smaków. Jeśli zadbamy o to, aby była wystarczająco soczysta, to będzie wręcz rozpływać się w ustach. Jak sprawić, by poddawana obróbce termicznej ryba nie była sucha? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogólne zasady obróbki termicznej ryb Przyrządzona ryba staje się zbyt sucha najczęściej wtedy(...)kwestią warunkującą czas obróbki termicznej mięsa rybiego jest rodzaj ryby i jej wielkość. Przyjmuje się, że na każde 2,5 cm grubości fileta winno przypadać około 10 minut pieczenia (pamiętajmy jednak, że ryba pieczona w folii aluminiowej potrzebuje zwykle nieco więcej czasu). Podobnie sprawa ma się z gotowaniem ryby na parze – chudy filet powinien być gotowy w ciągu

Kulinarne Przeboje
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 167

wierzchu ułożyć plasterki cytryny. W zależności od Waszych możliwości, sprzętu jakim dysponujecie czy najzwyczajniej Waszego nastroju i preferencji danego dnia, możecie przyrządzić rybę w dowolny sposób. Łosoś przyrządza się ok. 20-25 minut na parze, w piekarniku (koniecznie pod przykryciem w 180 stopniach) 30 minut(...)użyłam funkcji pieczenia z parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie na parze, to w drugim pojemniczku umieśćcie razem z rybą fasolkę szparagową – to oszczędność i czasu i energii (wszystko się gotuje na jednym palniku). Jeśli wolicie łososia upiec, to fasolkę wrzućcie na 10-15 minut

Dietolog
Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika 143

wersji wędzonej. Ostatnio jednak trafiłam na świeże płaty tej ryby i stwierdziłam, że muszę spróbować jej w innej postaci. Żeby nie było nudno, tym razem nie zrobiłam ryby na parze (a bardzo lubię :D), ale upiekłam w piekarniku. Przy okazji przygotowałam też ziemniaki w aromatycznej wersji z dodatkiem oleju kokosowego. Całość zajmuje niewiele czasu, a w połączeniu jest bardzo(...)smaczne. Polecam wszystkim miłośnikom ryb i nie tylko ;) Makrela z pieczonymi ziemniakami, czyli prosty obiad z piekarnika świeże płaty/filety z makreli sól, pieprz, koperek, suszona cebula 6-7 średniej wielkości ziemniaków  ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół do sałatek i koperek) płaska łyżka oleju kokosowego Płaty z makreli oczyścić, doprawić solą, pieprzem, cebulką i koperkiem. Umieścić płaty

FitKot
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 211

arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem(...)sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby, mięsa, makarony, ryże, kasze - wybór jest niesamowity! Dochodzimy w końcu do działu z przekąskami i napojami! Zaczynami od sałatkowych miseczek po 100 kalorii, chudy hummus domowy, zadziorny dip buraczano-chrzanowy, wiele pomysłów

Plate of Joy
Zupa wiosenna z dorszem. 150

trafić na takie, które były zamrażane więcej niż raz.  http://canpolbabies.com/ Jak przygotować taką rybę oraz co najważniejsze jak często? Najlepiej będzie jeśli ugotujemy rybę na parze lub tez w wodzie (bez dodatku soli, ja dodaje zawsze troszkę soli himalajskiej). Następnie zaraz po ugotowaniu należy starannie usunąć z niej wszystkie ości (ja to robię pęsetą). W zależności(...)dziecka należy ją dokładnie rozdrobnić i dodać do zupki. Starszym łobuzom można podawać rybkę upieczoną (ja najczęściej robiłam to w naczyniu do zapiekania albo w folii). Nie podawajcie maluszkom ryby smażonej na głębokim tłuszczu.  Jeśli organizm nie zareaguje alergią, a nasz dziecko polubi rybę, zacznijmy podawać ją dwa razy w tygodniu, zastępując nią porcję mięsa. PRZEPIS SKŁADNIKI

ClauditteMissCooking
ŁOSOŚ NA PARZE z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ i SURÓWKĄ 176

wierzchu ułożyć plasterki cytryny. W zależności od Waszych możliwości, sprzętu jakim dysponujecie czy najzwyczajniej Waszego nastroju i preferencji danego dnia, możecie przyrządzić rybę w dowolny sposób. Łosoś przyrządza się ok. 20-25 minut na parze, w piekarniku (koniecznie pod przykryciem w 180 stopniach) 30 minut(...)użyłam funkcji pieczenia z parowaniem (bez przykrycia) i wybrałam program do ryby (który sugerował mi piekarnik), który trwa 30 minut. Jeśli gotujecie na parze, to w drugim pojemniczku umieśćcie razem z rybą fasolkę szparagową – to oszczędność i czasu i energii (wszystko się gotuje na jednym palniku). Jeśli wolicie łososia upiec, to fasolkę wrzućcie na 10-15 minut

Dietolog
Pomidorowe pulpeciki rybne 115

Kocham ryby i staram się przygotowywać jak najbardziej urozmaicone dania, szerokim łukiem omijając rybę smażoną w panierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki:  500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie(...)Rybę zmielić w maszynce.  2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę tartą. 3. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Z masy formować niewielkie pulpeciki. 4. Pulpeciki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, gotowa przez ok. 15 min. Rada: Pulpeciki same w sobie są dość suche, lepiej smakują polane sosem. U mnie

Pasja Smaku
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 112

wersje. Idealny na obiad w tygodniu albo na ciepłą kolację. Tym razem zrobiłam lekki i delikatny w smaku pilaw z dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto.  Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania