rogale - 1033 przepisów (strona:18/69)

Mięciutkie rogaliki drożdżowe 49

poniżej zdjęciu. Na szerszą część wyciętego trójkąta kładę odrobinę marmolady i zwijam rogaliki jak na poniższych zdjęciach. Za pierwszym razem czynność zapewne może wydawać się trudna. Zapewniam, że zawijanie rogali jest bardzo proste. Rogaliki zawijam zaczynając oczywiście od szerszej części ku szpiczastej końcówce. Podczas zwijania końcówkę staram się zwijać pod spodem rogala, aby po upieczeniu nie odstawała. Opisaną(...)cukrem, gdyż nie są to obowiązkowe zalecenia. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Piekę około 20 minut w 180 stopniach C oczywiście z opcją grzałek góra i dół, aż rogale pięknie się zrumienią. Po wyjęciu pierwszej porcji rogalików, wkładam do pieczenia następne. Otrzymuję bardzo mięciutkie, pulchne rogaliki drożdżowe. Są naprawdę rewelacyjne. Gorąco polecam. Artykuł Mięciutkie rogaliki drożdżowe pochodzi

Ania gotuje
Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym 58

Rogaliki z czekoladą i lukrem pomarańczowym . Na początku lutego obchodzono święto rogala, upiekłam więc rogaliki dla taty z gorzką czekoladą i lukrem z sokiem pomarańczowym, oraz posypką owocową. Rogale nie są na drożdżach mimo, że na takie wyglądają, są puszyste i lekkie dzięki dodatkowi sody i proszku do pieczenia. Upiekłam mało, bo nie chodzi aby się nimi objadać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale z masą orzechową ( bez maku) 100

Cześć moi Mili! Już niebawem, już za chwilę mamy święto św. Marcina. A jak św. Marcin to rogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie

Domowe ciasta
Rogale Marcińskie 58

Cześć cześć, cześć! 🙂 Przygotowałam dla Was fantastyczny i hm.. dość prosty przepis na rogale Marcińskie, bez których listopad w Wielkopolsce nie istnieje. 😀 Tradycyjnie rogale świętomarcińskie w Poznaniu przygotowuje się z okazji Dnia Świętego Marcina, gdzie całe miasto świętuje obchody ulicy Święty Marcin. Continue reading Rogale Marcińskie at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

kurkanielotka.pl
Rogale 73

Pyszne i puszyste rogale śniadaniowe dla każdego łasucha! To niezwykle prosty przepis na rogale maślane, które możesz posypać makiem, sezamem lub np. czarnuszką.  - idealne rogale na drożdżach - super pomysł na aromatyczne śniadanie - wystarczy wymieszać i wyrobić razem składniki

AniaGotuje.pl
Łaciate rogale 64

Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli – to właśnie są łaciate rogale. Zrobisz je bardzo szybko i sprawnie, więc można je zaliczyć do deserów idealnych Składniki na 16 rogali: 2 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki cukru pudru 200 g masła 1 łyżka kakao 16 łyżeczek nutelli Uwaga: szklanka(...)zwijam rogalik. Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Smacznego Artykuł Łaciate rogale pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Rogale marcińskie 87

Wpis niestety ale z opóźnieniem.Rogale marcińskie piekłam w niedzielę, były pyszne mimo, że nie były zbytnio udekorowane lukrem.Kiedyś już robiłam takie rogale , tym razem też ciut pozmieniałam składniki masy makowej,ale mak oczywiście był biały. Ciasto: 1 szklanka lekko ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)być widoczna. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć

Moje domowe kucharzenie
Puszyste rogale śniadaniowe 297

Cześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.  Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło(...)podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni

Pieprzyć z Fantazją
Rogale z białym makiem i orzechami 117

Tradycja rogali świętomarcińskich w krótkim czasie ogarnęła całą Polskę. W okolicy święta Niepodległości można je kupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu.  Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym(...)każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-30 minut Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Kruche rogaliki 83

szklanki mąki 250g zimniej margaryny lub masła (użyłam pół na pół) 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżki cukru pudru   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogali, marmolada, masa makowa albo czekolada – do nadziewania, cukier puder do posypania lub polukrowania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy *** *** Ciasto umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 30 minut- do mocnego zrumienienia *** *** Następnie rogale studzimy i obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy *** *** W celu uzyskania lukru, cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą (ok 1-2 łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą

Blog z Apetytem
Drożdżowe rogaliki z rabarbarem 150

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza. Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich(...)połowę. Na każdy kawałek w szerszej części nałożyć rabarbar i zwijać do wąskiej strony . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby koniec końcówka zawinięcia była pod spodem rogala. Odstawić rogaliki na 15 minut do wyrośnięcia po czym posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż będą rumiane. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. rogaliki

O kuchni z uczuciem
Rogale 130

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką lub z dżemem..Pomysł na takie rogale podpatrzyłam tutaj. 400 g mąki pszennej (dowolnej) 20 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy   1 łyżka cukru(...)boku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować wyrośnięte rogale. Rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki). Piec

Moje domowe kucharzenie
ROGALIKI DROŻDŻOWE 112

pyszne rogaliki, które nadziałam białym serem. Wy możecie je zrobić z czym tylko sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych(...)stopionego masła NADZIENIE: 25 dag twarogu 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki żółtko ORAZ: białko do posmarowania rogali WYKONANIE: Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy

Pani na deser
WARSTWOWE ROGALE 112

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Słodki Zakątek
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 290

bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy kawie i croissancie ludzi. Francuzi te rogaliki zajadają niemal codziennie, a my w Polsce także(...)lubimy. Czytałam kiedyś też, że to właśnie Polacy są pomysłodawcami tego wypieku...  Ten przepis to drugi już, na tego typu wypiek. Z powodzeniem można go użyć do wykonania Rogali Marcińskich, które pokazywałam już jakiś czas temu ( przepis krok po kroku ). Jednak ten przepis jest mniej czasochłonny, znacznie mniej czasochłonny..... Ja w tym roku właśnie na nim bazuję :-) Croissanty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Masa z białym makiem do rogali 144

Masa z białym makiem to idealny, przepyszny i niezastąpiony składnik rogali Świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale nie będą się już nazywać Świętomarcińskie! Dlatego na poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały(...)rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa Więcej... Artykuł Masa z białym makiem do rogali pochodzi z serwisu Słodki Pomysł

Słodki Pomysł
Maślane piegusy z truskawką 131

owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie wszędzie!!! 83

Niestety za granicą ciężko o takie smakołyki jak rogale świętomarcińskie dlatego zrobiłam je sama. Może nie wyszły idealnie ale jest to taka mała namiastka cudownego rogala. A czy wy też dzisiaj piekliście rogale? Może też gdzieś na wygnaniu? Ciężko było wam znaleźć składniki

wysmienity
szczodraki - słodkie rogale na święto trzech króli 291

wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam cukru perlistego, jest o tyle fajny, że nie wygląda identycznie przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Jeśli nie macie takiego wystarczy rogale po upieczeniu posypać cukrem pudrem. składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej 2 jajka(...)wyrobić, podzielić na pół, każdą część rozwałkować na koło o grubości ok 5 mm. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy nałożyć porcję sera i odrobinę porzeczkowej konfitury. Zwijać formując rogale, odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym (ew. po upieczeniu posypać cukrem pudrem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

6niebo
Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 385

podstawy do wierzchołka w formę rożka. Ro galiki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Rogale drożdżowe ostrożnie smarujemy mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy rogaliki drożdżowe przestygną możemy(...)rogaliki (ja najpierw wszystkie rogaliki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie do lukru dodałam więcej cukru pudru i polewając cienkim strumieniem utworzyłam lukrowe paski na wierzchu każde go rogala ). Moje posty

Słodka Strona
rożki drożdżowe z masą orzechową 146

ostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale Świętomarcińskie 177

więc nie jest to tak, że wraz z przerwą w blogowaniu przyszła przerwa w pieczeniu, co to to nie ! :)  Z okazji 11 listopada z samego rana upiekłam świętomarcińskie rogale, dużo pracy, ale uwierzcie mi że warto - mówi to osoba która nie koniecznie uwielbia mak ! :) Ciasto: 3, 5szkl mąki pszennej 1- 1,5 szkl ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)czasie rozwałkowujemy je na długi prostokąt i tniemy go na trójkąty. Na każdy szerszy brzeg kładziemy nadzienie - nie żałujemy go, ma być dużo ! :) Zawijamy, formujemy rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale odstawiamy na 60 min do wyrośnięcia. 10 min przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 180st.C. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie roztrzepanym

charlotte gotuje
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 133

Ciasto, które jest totalnym eksperymentem. Z okazji 11 listopada w Wielkopolsce zjada się całe tony rogali Świętomarcińskich. W ubiegłym roku przetestowałam specjalnie dla Was oryginalną recepturę i podzieliłam się z Wami moimi drobnymi modyfikacjami tutaj . W tym roku rogale z białym makiem zastąpił makowiec! Wilgotny, ciężki, z dużą ilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu(...)cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne

Mango Papaja
Śniadaniowe rogale 142

Piękne, puszyste i  lekkie rogaliki, które umilą każde śniadanie. Wystarczy przekroić i dodać ulubione dodatki. U mnie zniknęły jeszcze ciepłe. Takie rogale możemy zapakować w  TOREBKI ŚNIADANIOWE GOSIA  i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Rogaliki na pewno się nie obeschną, ponieważ torebki długo utrzymują świeżość produktów. 600 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli(...)dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45*25 cm. Z każdego prostokąta wycinamy 5 sporych trójkątów. Zwijamy je w rulon zaczynając od szerszego boku. Formujemy rogala. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdego rogala smarujemy rozmąconym jajkiem, obsypujemy

VioletoweKucharzenie
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 133

Przepis z książeczki  autorstwa Doroty Świątkowskiej  dodanej do czerwcowej KUCHNI. Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb. Rogale z migdałowym nadzieniem ciasto: 220 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 500 g mąki pszennej chlebowej 1 jajko duża szczypta soli 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 1,5 szkl. migdałów ze skórką 1 jajko(...)pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół godzinie smarujemy rogale jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 184

migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych drożdży  pół(...)łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników

Słodka Strona
Rogale Świętomarcińskie . 199

dziewczynami u Bożenki Tym razem mamy Rogale Świętomarcińskie , przepyszne z nadzieniem z białego maku . Polane lukrem , rozkosz dla podniebienia :)  Zapraszam jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Ja swoje rogale upiekłam z przepisu Ewy Wachowicz Do rogali użyłam pysznej mąki  z Młyna zbo ż owego w Szadku   Do lukru użyłam aromatycznych  Cytrynek z imbirem

Sama słodycz i szczypta chili
Orkiszowe rogale z makiem i migdałami 177

moja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie   Fresano 15g   erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże(...)przekładamy na stolnicę wyłożona folią spożywcza (dzięki temu nam się nie przyklei) i rozwałkowujemy wałkiem również owiniętym folią :) z ciasta wycinamy trójkąty na których rozsmarowujemy masę makową i zwijamy rogale tak przygotowane rogaliki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i odkładamy w cieple miejsce jeszcze na kilka minut opcjonalnie smarujemy wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem pieczemy w temp

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 146

powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej(...)podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawi

Moje domowe kucharzenie
Rogale św. Marcina 695

Tradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć(...)wszystkich bokach trójkąta. Rogaliki zwijać, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na około 45 minut. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe polukrować i posypać orzeszkami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 157

Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza do wypełnienia około 25 rogali. - 40 dag wyłuskanych niesolonych orzeszków ziemnych - 1 szklanka rodzynek - 3.4 szklanki mocnej herbaty - 1/3 szklanki rumu lub innego mocnego alkoholu - 270 ml mleka - 1 łyżka mąki pszennej + jedna(...)Wymieszać. Dodać odsączone rodzynki i wystudzić. Doprawić sokiem z cytryny. Zimną nadziewać rogaliki. Masa podczas pieczenia nie wypływa, nie powiększa objętości więc wypieki nie pękają z jej udziałem. Moje rogale wykonałam z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Nie będę podawała na nie przepisu, gdyż świetnie opisała to  Reata na blogu Artkulinaria (klik) .  Koniecznie tam zajrzyjcie ! Część rogali nadziałam

kawawszklance
Rogaliki śniadaniowe. 127

wałkujemy ją na około 3 milimetrowej grubości okrągły placek, następnie dzielimy go na 6, 8 lub 10 trójkątów (w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać) i zwijamy, tworząc rogale. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni. wyrośnięte rogale smarujemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta 88

delikatny aromat czuję. Tak dyskretnie do kuchni zaglądam, a tam Madzia się krząta. Zerkam tak, zerkam, a ona coś tam z tym ciastem francuskim wywija. Na stole już stoją rogale z ciasta francuskiego (przepis w kolejnym poście), a Madzia zawija takie fajne małe poduszeczki ze szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się(...)niesamowitości rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy z czosnkiem i pieprzem. I czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka

Marder&Marder Manufacture
Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu 174

serowe... Mi nie trzeba nic więcej. Jedyne o co proszę, to odrobina cierpliwości, bo najwięcej trudności sprawia mi czas oczekiwania, aż będzie można ukroić pierwszy kawałek... ... pyszny, nadziany, drożdżowy rogal... Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki(...)farszem zostawiając około 0,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej). ... widać kawałki świeżej mięty Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Pieczemy

Słodkie okruszki
Rogale drożdżowe z makiem 146

świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja uwielbiamy ciasto drożdżowe, a skoro to my w domu gotujemy, mamy prawo wybierać...zatem zapraszamy. Składniki: 3 szklanki mąki 5 dag drożdzy 200 g masła  150 ml kwaśnej śmietany 3 żółtka(...)odstawić rogaliki do wyrośniecia na 15 -20 minut. Wyrosnięte rogale posmarować po wierzchu żółtkiem połączonym z mlekiem.  Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 180 stopni C i wstawić rogale na środkową półkę. Piec około 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Można je po wystygnięciu polukrować, choć ja tego nie zrobiłam, bo były i tak wystarczająco słodkie. Smacznego

Gosia gotuje
Rogale marcińskie 134

bokiem masy) Następnie zwijamy cały trójkąt od szerszego końca trójkąta do jego wierzchołka Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze rogale.  Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...  ... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder(...)mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły do lukru. U mnie - i orzechy i migdały :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU 208

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny :))  Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo(...)mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole.  W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta

Walijskie Pichcenie
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 281

musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina, wypadającego na 11 listopada, nasz Dzień Niepodległości. Rogale te po prostu rozpływają się w ustach.  Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia :-)  Czytaj więcej

Ana Mari's world
Maślane rogaliki z sezamem 150

kuchnia.   W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak  maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania  przepisu.  Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka 1/2  łyżeczki soli 4 jajka sezam do posypania  Wykonanie(...)Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w niem drożdże. Wlewamy je do miski. Rozpuszczamy masło i również dajemy go do miski. Dodajemy resztę składników ( jedno białko należy odłożyć na posmarowanie rogali) I wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ścian naczynia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do  wyrośnięcia na około 2h. Po tym czasie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 184

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie . Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską(...)Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogal maślany ze słodkim twarożkiem i konfiturą truskawkową - śniadanie na słodko 72

Rogale zazwyczaj jadamy z konfiturą, dżemem lub słodkim kremem. Moja ulubiona wersja to połączenie twarożku z konfiturą:).  1 maślany rogal  200g twarogu półtłustego 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 4 łyżki konfitury truskawkowej  1. Twaróg mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną.  2. Rogal przekrawamy na poł. Na każdej połówce układamy(...)połowie masy twarożkowej i po 2 łyżki konfitury.  rogal, twarożek na słodko, słodkie śniadanie, zdrowo, konfitura

Szefowa kuchni
Rodzicu, bądź przykładem dla swojego dziecka! 43

samym – ogromna ilość przekąsek w ciągu dnia! Zbyt duża ilość posiłków z oczyszczonej, białej mąki pszennej, nawet kilka razy dziennie, w różnej postaci. Zwykle na śniadanie jest rogal lub bułka, później ciasteczka, na obiad naleśniki lub biały makaron z jakimś sosem, a na kolację ponownie kanapka z białego pieczywa. Nie tędy droga! Nic się nie stanie, jeśli Wasze dziecko(...)czasu do czasu zje rogala, ale na pewno tego typu pieczywo nie może występować w diecie codziennie. Zdecydowanie za dużo słodyczy! Nie chodzi mi tylko o standardowe czekolady, lizaki, czy lody. Przytoczę przykładowy dzień z dzienniczka żywieniowego jednego z moich małych podopiecznych: śniadanie: czekoladowe kulki z mlekiem II śniadanie: ciasteczka „petitki” i jabłko obiad: spaghetti i monte

Natka Pietruszki
Podkówki z farszem jajecznym z Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego 60

piekarnika, nagrzanego do temperatury 40 - 50 stopni, do ponownego podrośnięcia, na około 45 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni, i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy rogale około 15 - 20 minut. Powinny urosnąć jeszcze nieznacznie i nabrać brązowo - miodowego koloru. Obowiązkowa jest degustacja jeszcze ciepłych,  przerywamy zatem regenerację tych, co śpią za zamkniętymi troskliwie drzwiami. Rogale doskonałe same w sobie, ponieważ smak pieczywa baltonowkiego jest wyrazisty,  dodatki są tylko dopełnieniem. Polecam ewentualnie masło - rozpłynie się na ciepłym jeszcze rogalu :). Proste i bardzo atrakcyjne w formie śniadanko. Polecam, co oczywiste,  nie tylko na chwile bezsenności

Kronika Piekarnika
Rogaliki drożdżowe z białym makiem 164

użyć gotowego z puszki. Polecam!     Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 130g masła 250ml mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka + 1 jajko do posmarowania rogali Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki): 300g białego maku 100g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100g orzechów włoskich 100g zblanszowanych migdałów ok 2 łyżki gęstej kwaśnej(...)śmietany 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: lukier do polania rogali posiekane orzechy włoskie do posypania     *** Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia *** *** W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy *** *** Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn

Blog z Apetytem
Pyszne rozdanie 45

UWAGA! UWAGA! Super rozdanie na Słodkim Sentymencie Na 3 szczęśliwców czekają paczuszki po 2 pyszne rogale marcińskie A co trzeba zrobić, żeby mieć szanse na rogala? Więcej szczegółów znajdziecie na stronie FB @slodkisentyment Zapraszam Artykuł Pyszne rozdanie pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Drożdżowe rogaliki 85

coś słodkiego do przysłowiowej kawy, do lunchbox do pracy czy szkoły. Tym, co zaczynają swoją przygodę z pieczeniem rogalików mogę wspomnieć, że przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność, zawinięcie rogala to czynność, która nie wymaga specjalnych umiejętności. Zawsze tylko powtarzam, że zawijając rogala schować ogonek pod spód. W innym … Czytaj dalej Drożdżowe rogaliki Artykuł Drożdżowe rogaliki pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Rogaliki a’la marcińskie 106

troszkę łatwiejsza niż tradycyjna, mniej czasochłonna, a co najważniejsze – przygotowałam ją troszkę pod swoją dietę, dlatego składniki różnią się troszkę od wersji tradycyjnej (jeśli chcecie zrobić jednak tradycyjne Rogale Świętomarcińskie to zapraszam po przepis tutaj ). Rogaliki mogą spokojnie jeść osoby na diecie bez laktozy, a jeśli użyjecie bezglutenowej mąki orkiszowej to będą również dla osób, które nie mogą(...)wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. Smacznego Artykuł Rogaliki a’la marcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Rogale, bułki ... 130

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,  sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g  rozkruszonych drożdży(...)które wykładamy na blachę. -- -- -- Gdy bułki mamy gotowe, to smarujemy je rozbitym jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy. Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika) Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami. -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- Smacznego

chleba naszego
Śniadaniowe rogaliki z domową owocową konfiturą 144

Dziś pyszna propozycja na śniadanie. Pachnące rogale i domowa konfitura owocowa to idealne połączenie. Do rogali wystarczy(...)kubek mleka lub kawy i mamy idealne śniadanie. Konfiturę zrobiłam z owoców jakie miałam akurat w domu i muszę przyznać, że jest smaczna i w połączeniu z ciepłym jeszcze rogalem posmarowanym śniadaniową to po prostu uczta dla podniebienia. Więc jeśli nie macie pomysłu na jutrzejsze śniadanie to zapraszam do lektury i skorzystania z przepisu. I cóż, że upał za oknem

Ewa w kuchni
Rogaliki drożdżowe z makiem 173

dumny/a. Dlaczego Was tak ostrzegam? Przecież mogę przez to Was zniechęcić! Nie zniechęcajcie się - one są warte tego, żeby przygotować je nawet 10 razy, żeby w końcu wyszły idealne. Rogale z makiem rosną i to bardzo. Kiedy będziecie je układać na blaszce, wyda Wam się, że odstępy są duże, ale to naprawdę złudne myślenie. Moje nawet się lekko posklejały(...)trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale były bardziej zwarte. Na koniec nadajemy im kształt księżyców i układamy na blaszce w sporych odstępach. Blachę najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia. Rogaliki z makiem przez 15 minut

MamaOskarka
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI 151

środku każdego kawałka nakładamy małą łyżeczkę powideł i zawijamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogale nie powinny się stykać, w trakcie pieczenia trochę rosną... Gotowe rogale odstawiamy na kilka minut a w tym czasie przystępujemy do zapełniania kolejnej blaszki. Przed pieczeniem można rogaliki przesmarować rozbełtanym białkiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
CZEKOLADOWE CROISSANTY 105

Chyba nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było(...)minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ). Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C. Smacznego

Ostra na Słodko
Kruche rogaliki z ciasta serowego 101

koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Rogaliki maślane 237

ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej(...)podsypany mąką blat. Z każdej części formujemy kulę, którą rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm a następnie kroimy na 6-8 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy w kształt rogala i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy około 10-15 minut (do zbrązowienia

Jacob Tastes
Rogale 118

Pyszne rogale drożdżowe, z  domową konfiturą truskawkową. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 jajka,  1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, szczypta soli ...i konfitura/dżem. Zaczyn drożdżowy: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut(...)hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem... Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół. Przed podaniem na stół studzimy 10-15 minut. Smacznego

chleba naszego
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 137

kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy(...)wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS

Blog z Apetytem
Rogale drożdżowe na maślance… 192

mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe na maślance

brunetkawkuchni
rogaliki z nadzieniem makowym 295

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki drożdżowe z prażonym jabłuszkiem w polewie kawowej 161

jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych  Nadzienie: 1 kg jabłek 100  g ksylitol Dodatkowo:  mleko do posmarowania rogali Lukier cytrynowy: szklanka zmielonego ksylitolu sok z cytryny  Polewa kawowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody 300 g czekolady mlecznej   Krok 1 Do misy wsypuje mąkę(...)wodę gotuję i wsypuje kawę rozpuszczalną granulowaną i mieszam do rozpuszczenia. Jest  już rozpuszczona więc dodaje czekoladę i też rozpuszczam. Krok 8  Teraz maczam upieczone i ostudzone rogale połowę w lukrze cytrynowym a drugą połowę w polewie kawowej. Zostawiam do zastygnięcia

Różowa kuchnia
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 99

węższego boku, smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem(...)posypujemy orzechowym krokantem,  wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym 669

Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier waniliowy 30 g drożdże 30 g mleko 1 szklanka szczypta soli mleko do posmarowania rogali Lukier: pół białka pół szklanki cukru pudru parę kropel soku z cytryny  Wykonanie: Do misy wlewamy ciepłe mleko,kruszymy drożdże do mleka i cukier, mieszamy do rozpuszczenia.Teraz wsypujemy(...)które kroimy na 4 części. Zwijamy rogaliki i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je mlekiem po wyrośnieciu i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Polałam lukrem cytrynowym rogale po ostudzeniu

Różowa kuchnia
kolorowe rogaliki 110

potem rozwalkować jeden czarny i jeden biały placek w formie kola . Białe koło umieścić na czarnej i ponownie rozwałkowac dwa na raz. Pokroić na 12 trójkątów i zwinąć rogale. Wyłożyc(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piecu w temperaturze 200 ° C przez około 18-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika , jeszcze gorące, wkladac do przygotowanego syropu ,obtoczyc rogale w syropie i wykladac na talerz

w mojej kuchni
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 184

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki(...)węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,  do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem

Wanilia i Kardamon
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 154

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa(...)był to długi prostokąt, pokroić na małe prostokąty, posmarować nadzieniem-to nic że wypływa bokami im więcej tym lepiej i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem

Wanilia i Kardamon
Rogale świętomarcińskie 176

lata, znajdę takie miejsce jak to... A dziś postanowiłam dołączyć do sporego grona dziewcząt i chłopców, którzy na ten specjalny dzień – w tym roku jeszcze niezwyklejszy – 11.11.11r. przygotowali rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku(...)jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się bez błędu w sztuce, następnym razem na pewno wyjdzie tak jak powinna, wiem gdzie tkwił błąd. Rogale świętomarcińskie 1 szkl ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3,5 szkl. mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225g miękkiego masła

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rogale francuskie z pulled pork 122

grille. W takich sytuacjach warto mieć ze sobą coś dobrego do zjedzenia, kanapkę, która będzie miłym przerywnikiem. Polecam rogale francuskie z pulled pork, czyli rwana wieprzowina. Rogale co prawda nie przygotowane z domowego ciasta, wybaczcie, ale całość smaczna. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
CROISSANT Z JAJECZNICĄ Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I AVOCADO 232

popieprz i dokładnie wymieszaj. Smaż jajka aż się zetną około 1-1,5 minuty , pod koniec dosyp pokrojone avocado. Zamieszaj. Gotową jajecznicę ułóż na rogalu, na to połóż listki bazylii i przykryj drugą połową rogala. Do śniadania dodaj szklankę soku pasteryzowanego. Gotowe! Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów

Słodko-Słony Świat Ilony
Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane 139

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki . Wyszły bardzo smaczne, podałam(...)nich konfiturę z bzu czarnego z  Luks Pomada . Muszę wam powiedzieć, że konfitura zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Próbowałam jej pierwszy raz i bardzo mi zasmakowała. Rogale z tego przepisu są bardzo miękkie i puszyste. Możecie je również zjeść z innymi dodatkami, np. serem czy wędliną. Polecam   Post Rogaliki śniadaniowe mleczno

Marta Gotuje
Maślane rogaliki 116

bardzo składnie i sprawnie. Zabrałam się za pieczenie rogali.  Powiem szczerze, że po upieczeniu i spróbowaniu zaczęłam żałować, że nie zrobiłam podwójnej ilości. Jeszcze tak wspaniałych rogali w życiu nie jadłam.  Po prostu pycha !! Przepis znalazłam TUTAJ Składniki na 12 sztuk rogalików 580 g mąki pszennej ( 3 i 1/3 szklanki ) 2 małe jajka 1 łyżka oleju

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogaliki z makiem 169

innymi dziewczynami w cyklu  Wypiekanie na śniadanie  piekłyśmy maślane rogale z makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie  Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z  Chleb na zdrowie .  A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować

Kulinarne przygody Gatity