puree - 3280 przepisów (strona:11/219)

Ziemniaczane puree z jarzynkami 108

Ziemniaczane puree z jarzynkami to propozycja dla zastąpienia tradycyjnych ziemniaków lub tradycyjnego puree z ziemniaków na ziemniaczki z jarzynkami. Ziemniaczane puree będzie pasować do każdego dania, do którego podawaliście zazwyczaj tradycyjne ziemniaki: kotlety schabowe, kotlety mielone czy też bitki wołowe. Z poniżej podanych ilości przygotowałam puree dla czterech osób: dwójki dorosłych i dwójki dzieci. Składniki... Więcej The post Ziemniaczane puree

Magiczny Garnek
Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem 94

dziś wiadomo, że kochamy ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych. Do tego masło, mleko i pyszne ziemniaki gotowe. Natomiast dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania trochę innego puree, oto puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem. Zaskakujące ? Może i tak, ale to połączenie jest warte spróbowania. Podobne danie jadłam na warsztatach w Akademii Smaku Sokołów   i dziś postanowiłam(...)odtworzyć w  domu. Ziemniaki i seler się bardzo fajnie komponują, a chrzan dodaje im charakteru. Z ręką na sercu 😊. Zapraszam ! Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 5 00 g ziemniaków 300 g selera 1,5 szklanki mleka + 2-3 łyżki 1 czubata łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka chrzanu sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Tiramisu dyniowe 135

narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej(...)puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszalnej 1 szklanka puree z dyni 1 łyżeczka domowej przyprawy do dyni 250 g dobrze schłodzonego mascarpone 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 150 g cukru 1 łyżeczka domowego ekstraktu

Moja Delicja
Borówkowe ombre na zimno 257

cukier puder do smaku : ja dodałam do pierwszej warstwy 2 łyżeczki do drugiej 4 łyżeczki a do trzeciej 6 łyżeczek cukru pudru.  Wykonanie:  Borówki zmiksować na gładkie puree. Teraz zajmiemy się przygotowaniem masy. Każdą z 3 kolorów masy będziemy robić jednakowo, różnią się one tylko ilością dodawanego puree oraz  ewentualną ilością cukru. A więc. 3 łyżeczki żelatyny(...)schłodzonej kremówki, cukier puder i ubijamy  na sztywno. Następnie dodajemy 333 g serka homogenizowanego i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy puree. Powstałe puree należy rozdzielić między trzy masy, pamiętając jednak aby do pierwszej z nich dodać najmniej puree (dla jasnego koloru) a do ostatniej najwięcej (dla najciemniejszego koloru). Warstwy wylewamy stopniowo

Krakowskie smaki Ani
KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM 132

środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i  ułożona  na  delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy.    SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki (2x250 g) 2 ząbki czosnku startego na tarce 1 łyżka drobno startego imbiru(...)łyżki miodu 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżka octu ryżowego,  winnego, soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu SOS : 2 pomarańcze, sól, pieprz PUREE SELEROWE : 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE MARYNATA : W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy

cool and minty
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 126

mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia Marty , po czym go lekko zmodyfikowałam i oto poniżej są efekty: Puree z selera 1 seler średniej wielkości(...)kostki od 20-40 min.  Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy, odlewamy mleko, NIE WYLEWAMY przyda się do sosu, odparowujemy warzywa chwilę na ogniu. Miksujemy dokładnie, jeśli uważamy puree za zbyt gęste dodajemy po łyżce odlanego mleka do momentu uzyskania pożądanej przez nas konsystencji, . Na koniec doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i jeśli potrzeba solą i białym pieprzem

Piekielna Kuchnia Pati
Puree z pieczonych buraków 137

Puree widzieliście już u nas przy okazji przepisu na krokiety więc teraz podajemy jak je zrobić A tak przy okazji to puree jest też idealne jako dip buraczany do mini sucharków Składniki na puree: - 2 buraki średniej wielkości - sól, pieprz - 1 łyżeczka tartego chrzanu - 1 łyżeczka musztardy dijon - szczypta mielonego czosnku Dodatkowo potrzebna folia aluminiowa do zawijania buraków. Buraki myjemy(...)przygotowane buraki wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut aż buraki będą miękkie. Upieczone buraki wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki i blendujemy na puree. Dodajemy chrzan, musztardę, pieprz i czosnek i mieszamy. Gotowe puree możemy dodać jak my do krokietów lub do obiadu lub jako dip do przekąsek. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 176

sera, kupiłam tylko 200 g. Nie chciało mi się lecieć po brakujący składnik, więc zajrzałam do lodówki i… moim oczom ukazała się miseczka pełna, zrobionego wieczór wcześniej „ Puree z dyni „. Od razu zaświtał w mojej głowie pomysł, aby wykorzystać te puree w moim daniu. I tak o to zamiast Leniwych z serem , powstały Kładzione kluseczki serowo-dyniowe(...)Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj ) 3 białka 250 g mąki pszennej szczypta soli

Moja Delicja
Piernik dyniowy z powidłami śliwkowymi 118

Choć sezon dyniowy się powoli kończy to wciąż jest jeszcze szansa go wykorzystać i przyrządzić z dyni pyszny piernik. Do jego przyrządzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie puree z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na duże kawałki i razem ze skórą wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Taką upieczoną dynię należy następnie(...)zblendować na gładka masę. Jeśli zostanie nam trochę puree można je przełożyć do słoiczków, które następnie należy zapasteryzować i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.  Takie puree z dyni może być nie tylko podstawą do ciast ale również może stanowić dodatek do różnych dań obiadowych, o których na tym blogu na pewno jeszcze napiszę, natomiast zapasteryzowane w słoiczkach

Pełna Lodówka
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce 321

kurczakiem, grzybami i szpinakiem w przepysznym sosie dyniowym – taka kompozycja zawsze się sprawdza. Danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, miejcie tylko pewność, że zawsze macie po ręką puree dyniowe Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym (3-4 porcje) Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 pierś z kurczaka, usmażona(...)szklanki pieczarek pokrojonych w plastry 2 łyżki masła 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3/4 szklanki śmietanki 30 % 3/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki puree z dyni Przygotowanie: W dużej ilości wrzącej i osolonej wody ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Kilka minut przed końcem dodaj zamrożony szpinak (jeżeli takiego

karmelowy
DYNIOWY PUSZEK 217

myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki. Dyniowe puree(...)dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 235

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym inaczej nazywana zapiekanką pasterską jest wyjątkowo smaczną i sutą potrawą. Połączenie ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek jest niezawodnym sposobem na pyszny obiad, który zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Składniki: ok 800 g ziemniaków (5 dużych) por 250 g mięsa mielonego 200 g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego masło 1/3 szklanki mleka 150 g sera żółtego(...)Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy przez chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto dyniowo - bakaliowe 94

witamin porównywany jest z miodem. To bardzo wartościowy zamiennik cukru białego, lecz trzeba pamiętać, że to jednak wciąż cukier, więc jasna sprawa - wszystko z umiarem ;). Do ciasta wykorzystałam puree z dyni, które od jesieni zalegało mi w zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy(...)łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 280 g puree z dyni, domowego lub kupnego 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 szklanka dowolnych, ulubionych bakalii ( u mnie mieszanka orzechów laskowych, orzechów nerkowca, migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny ) Wykonanie: Wszystkie

Opowieści z piekarnika
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 125

świetnie komponującą się z tuńczykiem i uprzedzając Wasze pytania, nie jest go za dużo. Spróbujcie, a się przekonacie, że to świetne danie.   TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI Składniki na 4 porcje : 4 steki z tuńczyka (najlepiej świeżo ukrojone 1cm plastry z polędwicy, ok. 120g każdy) 100 ml oliwy 2 łyżki musztardy dijon(...)chwilę żeby odpoczęły. Groszek i marchewkę (pokrojoną w kostkę) zagotować w oddzielnych garnkach, odcedzić pozostawiając część wody z gotowania, wsypać do dwóch wysokich garnków (lub misek). Dodać do obydwu puree po 15g masła, doprawić do smaku solą i pieprzem, do marchewki dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa zmiksować na gładkie puree, jeśli potrzeba dolać wodę z gotowania, żeby nieco rozrzedzić powstałą

Dietolog
Puree z dyni 157

Sezon na dynie już w pełni :). Jeśli chcecie cieszyć się wypiekami z dodatkiem tego warzywa przez cały rok, to warto przygotować puree z dyni już teraz!   Składniki na puree z dyni: 2 małe dynie, każda o wadze do 1,5 kg, np. ‘Hokkaido’   Wykonanie: Dynię(...)piekarnika i studzimy. Następnie obieramy dynię ze skóry (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i przy pomocy blendera miksujemy do momentu otrzymania gładkiego puree.   Uwagi: Jeśli po zmiksowaniu nasze puree z dyni będzie bardzo wodniste to nadmiar wody odcedzamy za pomocą sitka. Upieczoną dynię można przechowywać w lodówce

Słodki Pomysł
Fasolowe ciasto dyniowe z odżywką białkową na Halloween (bez glutenu, cukru białego) 131

Nominal . Oczywiście forma też się zmieniła bo jak tu nie wykorzystać tematu dyni maksymalnie! :D Składniki: Ciasto fasolowo-dyniowe (śr: 18 cm) -230g ugotowanej białej fasoli -230g puree z pieczonej dyni hokkaido -2 jajka -60g kaszki instant Nominal (u nas ryżowo-kukurydziana) -25g odżywki białkowej (u nas waniliowa) -5 łyżek ksylitolu -sok wyciśnięty z małej pomarańczy(...)otarta skórka z ok połowy -łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -szczypta soli Krem dyniowy -ok 200g puree z pieczonej dyni (u nas mieszanka piżmowej i hokkaido) -ksylitol (ok łyżka do smaku) Dodatkowo -masło orzechowe (najlepsze domowe!) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) CIASTO FASOLOWO-DYNIOWE Ksylitol, kaszkę, odżywkę, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać. Fasolę, żółtka

Candy Pandas
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 315

jagnięciną, choć kiedyś używano tych nazw wymiennie. Moja wersja opiera się na mielonym mięsie z indyka, z dodatkiem pomidorów zamiast koncentratu i przepysznym, kremowym Champ Mash, czyli wspaniałym ziemniaczanym puree ze szczypiorkiem. Przepyszne połączenie smaków, które idealnie wpasowuje się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna(...)indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO 122

planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki: 400 g sznycli z indyka =>  Biedronka 1/2 gruszki(...)jajko =>  Intermarche 1 szklanka płatków kukurydzianych sól, pieprz słodka papryka mielona oregano/ papryczka chili-przyprawy w sprayu =>  Lidl olej do smażenia =>  Biedronka Puree: 3 ziemniaki =>  Lidl 1 awokado =>  Intermarche natka pietruszki 1 łyżka masła =>  Netto 1 łyżka soku z cytryny =>  Lidl 1/2 łyżeczki musztardy Dijon

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 96

konkurs ma swoje odraniczenia czasowe, mięso zmieniłam na kurczaka. Dodatkowo wykonałam z podudzi goloneczki, co tylko dodało tej potrawie uroku. Największym odkryciem kulinarnym jest dla mnie puree z kukurydzy, które tutaj komponuje się wyśmienicie, a jest przy tym rewelacyjne i piękne w swej prostocie. Podawałam kurczaka śródziemnomorskiego  z tym puree(...)orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów i rodzynek • 3 łyżki oleju • 5 ziaren pieprzu czarnego • 5 goździków • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka soli i cukru • 1/2 czekolady gorzkiej Puree z kukurydzy • 2 puszki kukurydzy • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso

To co kocham
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 107

Warzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno(...)rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka curry w proszku • 2 liście kafiru • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojoną

To co kocham
Podwieczorek Pani Jesieni - domowy budyń dyniowy 125

Ciepły, kremowy i słodki. Dziś w mojej Kuchni zagościła niezwykle jesienna jego wersja. Najbardziej domowa z domowych i pachnąca cynamonem ;) Jest to też jedna z moich propozycji wykorzystania dyniowego puree , o którym pisałam ostatnim razem. Przepyszny budyń dyniowy delikatnie rozjaśni jesienne dni i wypełni buzie słodyczą i ciepłem cynamonu. Czasem lubię dodać odrobinę mniej cukru i do gotowego budyniu(...)idealną z Wami :) Usiądźcie zatem przy stoliku i delektujcie się słonecznym budyniem dyniowym razem z Panią Jesienią :) Dyniowy budyń z cynamonem Potrzebujesz: 2 szkl. mleka 4 łyżki dyniowego puree 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko Sposób przyrządzenia: 1. 1,5 szklanki mleka zagotuj razem z cukrem, masłem, cynamonem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 230

Aromatyczna pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem na delikatnym puree ziemniaczanym. Gęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące(...)czosnkiem i ugniatamy tłuczkiem, a następnie blendujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, stopniowo dolewając ok. pół szklanki mleka. Przyprawiamy sporą ilością soli i gałki muszkatołowej. Gdy lubimy rzadsze puree, możemy dolać więcej mleka. Blendujemy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawione. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół – bez termoobiegu). Piersi z gęsi oddzielamy od kości. Skórę nacinamy

Poezja smaku
Ciasto czekoladowo-dyniowe 288

jajka szczypta soli 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Krem dyniowy: 750 g puree z dyni ( klik ) 750 ml mleka+ 150 ml 9 łyżek cukru 3 budynie waniliowe 12 łyżek galaretki cytrynowej Krem maślany do dekoracji: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki puree z dyni Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie:   Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTECZKA DYNIOWO-CZEKOLADOWE 139

łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO: 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała) WYKONANIE: * Puree z dyni(...)Wyłóż dynię na blachę pokrytą folia aluminiową lub papierem do pieczenia i zapiecz w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut .  Następnie ostudzoną dynię zblenduj na gładkie puree. Niewykorzystane puree możesz przechowywać w szczelnym słoiku przez kilka dni albo zamrozić, by wykorzystać je do innych moich dyniowych przepisów :) CIASTECZKA: Do miski wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybkie ciasto dyniowe 192

Szybkie ucierane ciasto dyniowe. Wcześniej przygotowałam sobie puree z dyni, które mozna wykorzystać do ciasta, pierogów (przepis znajdziecie w zakładce Pierogi), klusek itp. Puree można mrozić lub przechowywać w słoikach. Przygotowanie tego ciasta to parę minut, a następnie pieczenie, studzenie i jedzenie. Prawda, że proste? Może i Wy skusicie się na zrobienie takiego ciacha. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka puree z dyni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać puree dyniowe, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej  i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec

O kuchni z uczuciem
Krem dyniowy o smaku karmelowym 114

mogłam się powstrzymać…Oto kolejny przepis z dyni , krem dyniowy o smaku karmelowym. Sądzę, że podobnie jak ja przyrządzacie dyniowe puree z pokaźnej dyni. Nie przejmujcie się, bo puree można wykorzystać bardzo szybko. Kolejną porcję dyniowego puree przeznaczyłam na krem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest(...)prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj masło do rozpuszczonego cukru. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree

codojedzenia
Puree dyniowe na zimę 109

Puree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam(...)pierwszy przygotowywałam puree -  mało sobie palców nie poodcinałam męcząc się z tą twardą skórą. Polecam Wam kupić dynię w sprawdzonym miejscu, gdyż niestety zdarzają się sklepy, gdzie sprzedają dynię ogrodową - ozdobną w cenie dyni na przetwory! Bądźcie czujni!  Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego

Mania Wypiekania
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 205

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki   Składniki – poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki(...)Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól – 1 łyżeczka Oliwa – 1 łyżka Woda Składniki – pieczone warzywa: Młode marchewki – 5 sztuk Rabarbar – 2 łodygi Pasta sezamowa tahini – 1 łyżka Miód

Kuchnia Bon Appetit
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 178

Dzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku.  Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2  średnie marchewki 1/2 pół(...)zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera. W międzyczasie  przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym

W kuchennej krainie
Francuska zapiekanka z puree i klopsikami 196

Francuska zapiekanka z ogromnymi klopsami i pysznym kremowo-serowym puree. Ziemniaki należy dobrze doprawić, to cały sekret tej zapiekanki, bo smakują zupełnie inaczej niż puree znane nam z obiadów.  Klopsiki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 małe jajko 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Puree: 800g ziemniaków  2 łyżki(...)jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Z masy formujemy duże pulpety (powinno być ich około 10). Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy przez 30 minut, odcedzamy. 2. Przygotowujemy puree: ziemniaki gotujemy, odcedzamy. Dokładnie je gnieciemy, dodajemy masło, mleko i przyprawy do smaku. Mieszamy ze startym na tarce serem. 3. Puree przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy klopsiki, mocno

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANYM SZPINAKIEM I WĘDZONĄ MAKRELĄ 212

Propozycja na  obiad lub kolację. Zapiekanka z wędzoną makrelą, szpinakiem,  brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie. Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych,  ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam! Składniki: około 0,5 kg. ziemniaków około 0,5 szklanki mleka 1 łyżka masła(...)liści świeżego szpinaku dowolna ilość różyczek brokuł 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża wędzona makrela kawałek parmezanu  sól i pieprz olej Zacznijmy od puree ziemniaczanego. Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Żeby szybciej się ugotowały, pokroiłam je na mniejsze części. Odlałam z nich wodę i wlałam mleko. Jego ilość zależy od gatunku ziemniaków. Ubiłam je tłuczkiem

potrawyregionalne
MANGO ICE – WORLD OF WARCRAFT – lody mango 136

Zobacz, jak lody wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 300 kcal | 1,3 g białka | 40 g węglowodanów | 15 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z MANGO (5 min) Duże (lub dwa małe) dojrzałe mango myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Za pomocą krawędzi szklanki pozbywamy się skóry (popatrzcie na załączone zdjęcie). Miąższ, który zostanie(...)wokół pestki również „wycinamy” brzegiem szklanki. Uzyskane kawałki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolite puree. 2. UBIJANIE ŚMIETANY (5 min) Zimną śmietanę 30 lub 36% (ok. 1/2 ilości otrzymanego puree z mango – przy większej ilości śmietany lody mogą być zbyt mdłe) wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki cukru (najlepiej pudru – wtedy szybciej się rozpuści), szczyptę soli

Nerds Kitchen
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 143

postanowiłam więc odpowiednio je przyrządzić. Upiekłam układając na wierzchu każdej z nich lekką panierkę z płatków kukurydzianych. Dołożyłam do tego soczyste pomidorki cherry.  Rybę podałam na cudownym, kremowym puree z zielonego groszku... prosto, zdrowo, a jak smacznie! ;) Składniki: na 2 porcje  2 filety z białej ryby (u mnie mrożona miruna) przyprawa do ryb suszony tymianek sól i pieprz(...)pomidorki cherry  Wcześniej rozmrożone filety oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić na 30-60 minut. W tym czasie przygotować panierkę i puree. kukurydziana panierka 4 łyżki płatków kukurydzianych łyżka oleju dwie łyżeczki kremowego serka (u mnie chrzanowy) Płatki drobno rozkruszyć w miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą

Kuchnia Ellie
Pierś z kaczki z sosem cytrynowym 193

Jednak, jeśli należycie do tych osób, którym nie przejdzie przez usta na wpół surowe mięso, po prostu wydłużcie podany w przepisie czas obróbki termicznej. Pierś z sosem cytrynowym i puree z dyni to idealna propozycja na kolację w gronie znajomych osób. Zaserwujcie ją, a na pewno Wasi współbiesiadnicy długo tego nie zapomną. W dodatku jest to danie nie tylko smaczne(...)drugą stronę. Smażymy go około 3-4 minut i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni i trzymamy w nim około 10 minut. W tym czasie powinniśmy zrobić puree oraz sos. Dynię i ziemniaki odlewamy, pozostawiając odrobinę wody. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej oraz ok. 50g masła. Ucieramy całość na gładkie puree. Pozostałą część masła rozpuszczamy w rondelku. Żółtko wybijamy

Jacob Tastes
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 86

dodatkiem czekolady, suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą z winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły(...)łyżeczki majeranku 8-9 suszonych śliwek 1 szalotka 2-3 kostki gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu szczypta cynamonu Puree z ziemniaków: 400 gram ziemniaków 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Prosta sałata z winegretem: 150 gram mixu sałat winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta

Mango Papaja
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 190

mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Polewa: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody różanej 1/4 szklanki puree żurawinowego (odłożonego z masy żurawinowej, patrz przepis poniżej) * Można też pominąć masę waniliową i zrobić sernik całkowicie żurawinowy w tortownicy o śr. 22 cm. Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania puree(...)owoce się rozpadną (uwaga: owoce strzelają, więc lepiej rondel przykryć). Następnie całość zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu odlać 1/4 szklanki puree na polewę. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać roztopione masło, miksować do połączenia składników.  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi
Sernik jesienny (sernik dyniowy na orzechowym spodzie) 141

Kupiłam ją ze względu na halloween, ponieważ moje dzieci chciały mieć z niej lampion. I tak też wydrążyłam pestki, które ususzyłam (zasmakowały mojej córce) a z miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :)  Składniki:    Ciasto kruche(...)jajek       1 budyń śmietankowy       1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej       200g puree z dyni       2 łyżki miękkiego masła       1 szklanka cukru pudru       2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Amatorka kuchenna
Iście polski obiad 141

Biała kiełbasa, smażona kiszona kapusta i ziemniaczane puree…Iście polski obiad, który zawładnie sercem każdego kto takie danie spróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi polską kuchnię, więc ją zaprosiłam na polski tradycyjny obiad . Obiad okazał się sukcesem, a na drugi dzień znajoma już poszukiwała kiszonej kapusty i polskiej kiełbasy. Danie przyrządzam w mig, iście szybki obiad . Kiszona kapusta smaży(...)ziemniaki perkoczą w głebokim garnku. Ekstra touch i obiad gotowy . Komu porcję? Polski pyszny obiad nie obejdzie się bez polskiego piwa, prawda? Smażona kapusta i biała kiełbasa z ziemniaczanym puree Składniki: na 4 porcje Smażona kapusta 400 g kiszonej kapusty 1 cebula sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 1 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła

codojedzenia
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 93

białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz Puree ziemniaczane (gdy klopsiki podajemy na obiad) : 1,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 – 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type(...)otrzymać klopsik o średnicy ok. 2,5 – 3,5 cm. Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę

Poezja smaku
SPICY PUMPKIN COOKIES – GUILD WARS 2 – ciastka dyniowe z chili 140

wystarczy Wam tylko szczera chęć i kilka podstawowych itemków! Zobacz, jak ciastka wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z DYNI (20 min + 60 min pieczenia) Ten krok warto uczynić na większa skalę – najlepiej zrobić sobie dużą partię z jednej, porządnej dyni i zamrozić na kolejne ciastka. Piekarnik nastawiamy(...)chociaż to też zależy od rodzaju dynii) i miksujemy go blenderem lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. To, czego nie wykorzystamy do ciastek, zamrażamy w plastikowych pojemnikach. Później wystarczy takie puree rozmrozić i wykorzystać do kolejnych partii ciastek. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy ciasto. 3. MASŁO + CUKIER + PUREE Z DYNI

Nerds Kitchen
Brownie z dyni dwukolorowe! Najsmaczniejsze! 165

wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - chili w proszku(...)łyżeczka przyprawy do grzanego wina  - 3 łyżki masła - 1 duży budyń waniliowy WYKONANIE: - puree z dyni robimy w standardowy sposób, dynię myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na pergaminie i pieczemy w nagrzanym piecu przez 30 minut, potem za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki. Puree studzimy. - oddzielamy żółtka od białek - czekoladę rozpuszczamy w kubeczku

SMYKWKUCHNI
Kluski dyniowe z palonym masłem 111

warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ok. 80 g masła dobrej jakości (użyłam masła(...)Kerrygold) kilka świeżych listków szałwii (ewentualnie bazylii) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki i skrapiamy lekko oliwą. Posypujemy szczyptą soli, przekładamy na dużą blachę od piekarnika

Poezja smaku
Gryczane naleśniki. Kurczak z cukinią w sosie dyniowym! 156

kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych.  Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika.  O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji(...)menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne  W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca się i rzadka (gdyby

SMYKWKUCHNI
SERNIK DYNIOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ 193

barwa sernika, która zachęca do spróbowania, idealnie komponuje się z jego delikatnym smakiem. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) SPÓD 200 g ciasteczek 100 g masła rozpuszczonego łyżeczka przyprawy do piernika PUREE Z DYNI Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru(...)łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni masa krówkowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Spód Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione masło oraz przyprawę, wszystkie składniki połączyć, masą cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie

RAROSSA
Dyniowy sernik na zimno 323

dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny, pomarańczowy kolor miąższu . Twaróg w tym przepisie można zastąpić bitą śmietaną, czy jogurtem greckim, efekt będzie podobny. Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik(...)dodajemy cukier i gotujemy do miękkości na małym ogniu, wyłączamy gdy dynia zacznie się delikatnie karmelizować, studzimy. Dodajemy sok z połowy cytryny i dynię miksujemy blenderem na gładki mus / puree. Ok. 250 g puree odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z połowy cytryny, mieszamy. Do miski z większą ilością dyniowego puree dodajemy serek i mieszamy łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stek wołowy w sosie jeżynowym 151

Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)octu balsamico 2 łyżki galaretki jeżynowo-jagodowej* 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 120 g jeżyn + kilka do ozdoby Składniki na puree selerowe: 3 ziemniaki 1/2 korzenia selera 1 łyżka masła sól Do podania: buraczki lub brokuły CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania puree: ziemniaki i seler obieramy i kroimy na równe kawałki. Gotujemy do miękkości

My Culinary Art
Kopytka dyniowe 159

Zapraszam na pyszne kopytka, w jesiennym żółto- pomrańczowym kolorze, bo z dodatkiem puree z dynii. Pasują właściwie do każdego drugiego dania i na wytrawnie i na słodko. Z samym masełkiem szałwiowym również nie do pogardzenia. Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na  dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree(...)zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 282

octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody KREM Z DYNIĄ: 250 mascarpone 200g śmietanki 30% 1/4 szklanki cukru pudru 200g puree z pieczonej dyni np hokkaido 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki brandy 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki wody 50g masła(...)gorzkiej CIASTO: czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree buraczki. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, a następnie połączyć z ciastem. Wylać do formy o wymiarach 21×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 115

Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek puree z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało - to kalorii - pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków. Puree dyniowe najlepiej przygotować na bazie dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak(...)staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej) 200 g puree z dynii 220 g mleka pół na pół z wodą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knedle dyniowe z jeżynami 136

Zapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców. Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny(...)bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wygladały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 188

kuchenek, marsz! Zobacz, jak stek wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW (2 min + 30 min) Do puree najlepiej nadają się ziemniaki o dużej zawartości skrobii. Można łatwo to sprawdzić, przecinając ziemniaka na pół i pocierając połówki o siebie od strony miąższu – jeśli szybko powstanie biała piana, to znaczy(...)przewracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możecie dolać nieco wody lub wina. W czasie gdy mięso się poddusza, robimy puree. 6 . PUREE ZIEMNIACZANE (2 min) Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kremowego serka śmietankowego (musi mieć jednolitą konsystencję, coś na kształt bardzo gęstego serka homogenizowanego

Nerds Kitchen
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 160

kremowe bo beszamelowe puree z bakłażana było moim faworytem/smakołykiem podczas ostatniej wizyty w Grecji.Zajadałam się nim wyjadając dosłownie palcem :)W Grecji zresztą wiele małych potraw zwanych mezze jada się palcami.Gdzie tak bardzo smakuje na przykład chrupiąca skórka żytniego chleba maczana w najlepszej oliwie z oliwek??? Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko(...)mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów lub frytek lub do maczania w nim skórek chleba lub tostów. SKŁADNIKI

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 216

pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior 4-5 ziemniaków 2 łyżki masła (fantastyczną cenę na masło ekstra znajdziecie TUTAJ ) Przyprawy: sól, biały pieprz Przygotowanie puree: Kalafiora porcjujemy na różyczki, a ziemniaki obieramy. Umieszczamy(...)garnku z zimną, lekko osoloną wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy sól, pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree. Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie

Kolizje Smaków
Perliczka w warzywach i śmietanie 158

już kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który(...)potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie

Kulinarna Pokusa
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 181

sympatycznych warsztatach dla blogerów  -  Piękno w smaku - wieprzowina QAFP . W trakcie spotkania powstało wiele smacznych dań. Jednym z nich była pieczona karkówka  w sosie śliwkowym z puree z marchwi i grillowaną kukurydzą.   Przepis został zamieszczony na stronie  QAFP  i dzięki temu mogłam go odtworzyć. Pominęłam grillowaną kukurydzę i pomidory, ale i tak danie warte(...)dania jest szef kuchni Daniel Olas, który prowadził nasze warsztaty.  składniki (3 - 4 porcje) 500 g karkówki wieprzowej sól, pieprz świeży rozmaryn sos 200 g suszonych śliwek bulion puree z marchwi 300 g marchwi 100 g masła sok z jednej pomarańczy przygotowanie Karkówkę umyć osuszyć, posolić posypać pieprzem i rozmarynem.  Zawinąć w folię aluminiową. tak owiniętą  obsmażyć

Stare Gary
Tofu z nori i colcannon, Ulm 118

Dziś kapusta w roli głównej. Jest dostępna w naszym kraju przez cały rok i tania. Mało, kto wie, że ma właściwości detoksykacyjne. Na talerzu: irlandzkie danie narodowe (puree ziemniaczane z kapustą włoską), tofu z nori i surówka z kiszonej kapusty . O tofu w tej postaci przeczytałam tutaj . A przepis na irlandzkie puree pochodzi z książki A. Ilies, o której już(...)przekrój wzdłuż ale nie do końca i dokładnie polej sosem sojowym. Włóż kilka warstw pociętych nori, obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj ciepłe. Puree irlandzkie (Colcannon) Składniki: 6-7 ziemniaków kilka liści włoskiej kapusty 1 cebula olej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obierz ziemniaki, pokrój w talarki i ugotuj do miękkości, odcedź i zrób puree

Qlinarnie i Qlinarnie
Matjas na postny obiad 140

ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli. A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest(...)gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona lub biała 4 jabłka 100 ml soku z jabłek lub woda+cukier dowolna zielenina np.koperek Przygotowanie puree z jabłek: jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut do miękkości.Następnie zblenduj,by powstał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym 158

Himmel und Erde to klasyk kuchni niemieckiej.Bardzo proste,szybkie,syte i pożywne danie do przygotowania z tanich i popularnych składników.Są to przysmażone plasterki kaszanki ułożone na puree ziemniaczanym z musem jabłkowym.Delikatny słodko-kwaśny mus jabłkowy idealnie komponuje się ze smakiem ciężkiej kaszanki.Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem,która dopełnia całość smakowo.Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel(...)szklanki mleka sól,gałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij  tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym,dodaj majeranek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Walentynkowe serduszka buraczane 215

świetnym uzupełnieniem będą  pierożki buraczane. Nie są bardzo pracochłonne a efekt jest magiczny. Porcja jest na ok 40 pierożków buraczanych Składniki: ok 300 g buraków z których przygotujemy puree ciasto 150 g puree z buraków  300 g mąki  1 jajko sól i pieprz do smaku farsz 100 g puree z buraków 100 g serka ricotta(...)walentynki znajdziemy tutaj    Przygotowanie: Buraki gotujemy w wodzie z octem ok 1h tak aby były bardzo rozgotowane, jeżeli zostanie woda to odcedzamy i blendujemy na gładkie puree, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Puree z buraków, mąkę, jajko, sól i pieprz zagniatamy na gładkie ciastko z którego będziemy rozwałkowywać placek o grubości ok 0,3 cm i wycinać z niego

Niezły Młynek
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 216

minut). Ugotowane bataty przełożyć łyżką cedzakową do malaksera. Usunąć gałązki macierzanki, zmiksować na gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki(...)skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, rozlać do czterech kokilek wysmarowanych oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.Pozostałą żelatynę odcisnąć, dodać do gorącego puree z batatów i pigwy, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować), odstawić na 30 minut.Połowę puree rozlać do kokilek na zieloną warstwę ze szpinaku i krwawnika, na wierzchu

SzczyptaSmaQ
Sernik z żurawiną na zimno 618

minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części. Żelatynę namoczyć w pół szklanki zimnej wody. Po około 10 minutach dodać ją do przetartego puree z żurawiny. Jeśli puree przestygło, należy je podgrzać, ale nie pozwolić, żeby się zagotowało. Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić. 3. Przestudzone puree z żurawiny zmiksować z serkiem kremowym. Można zostawić(...)około 100 ml żurawinowego puree do dekoracji wierzchu. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-żurawinową. Wylać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu wylać żurawinowe puree tworząc różnej wielkości okręgi. Patyczkiem robić kreski na wierzchu ciasta od środkowego okręgu do zewnętrznego. 4. Jeśli chcemy wykorzystać żurawinę do dekoracji to jedno białko jajka lekko ubijamy widelcem, zanurzamy w nim żurawinę

UgotujmyTo.pl
Pierogi z dynią 130

Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią(...)mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 400 g puree z dyni* 200 g serka Almette z ziołami sól pieprz Do podania: roztopione masło z szałwią uprażone pestki dyni *Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając

Smakowity Blog Kulinarny